Φορολογικές δηλώσεις 2019: Πότε λήγει η προθεσμία – Τσουχτερά πρόστιμα
Βασικά σημεία για τη σωστή συµπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2019 πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι,ώστε να αποφύγουν ταλαιπωρία αλλά και τσουχτερά πρόστιμα.
Με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωποι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα, μετά τις 30 Ιουνίου, τη φορολογική τους δήλωση για το 2019.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντας την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.
Τα πρόστιμα αν ξεχάσουµε να υποβάλουμε τη δήλωσή µας:
Δηλώσεις χωρίς φόρο (πιστωτικές και μηδενικές): Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις) επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ (περ. α’ της παρ. 1 σε συνδυασμό µε την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54).
Για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη µη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή (άρθρο 54 παρ. 1 π ερ. β’, σε συνδυασμό µε τις διατάξεις των περ. β’, γ’ και δ’ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου), καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων (άρθρο 54 παρ. 1 περ. γ’ ) επιβάλλεται, κατά περίπτωση:
- Πρόστιμο 100 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
- Πρόστιμο 250 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, και
- Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Πότε αποφεύγεται το πρόστιμο µη υποβολής
Το πρόστιμο (ελάχιστο 100 ευρώ, παρ. 19 του άρθρου 72 – πρώην άρθρο 66) επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση που υποβάλλεται κάποια συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση. Μπορεί να υποβληθεί χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ώστε να συµπληρώσουµε ποσά τα οποία ορίζονταν ρητά στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2238/1994 και µε τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέμενη διαφορά δαπάνης, χωρίς την επιβολή κυρώσεων,μέσα στην προθεσμία Με την προϋπόθεση ότι µε την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συµπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
Πότε υπάρχει υποχρέωση δήλωσης από τα προστατευόμενα πρόσωπα του φορολογούμενου
Διευκρινίζεται πότε τα φυσικά πρόσωπα θεωρούνται εξαρτώμενα µέλη (όταν τα πρόσωπα αυτά συνοικούν µ’ αυτόν και το εισόδημα καθενός από αυτά δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ τον χρόνοή εφόσον έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και το φορολογητέο εισόδημά τους τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ τον χρόνο).
Πάντως ανατροπές φέρνουν οι πρόωρες εθνικές εκλογές καθώς φαντάζει δεδομένη η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου. Αν και η ροή υποβολής των δηλώσεων είναι υψηλότερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να μειωθεί και είναι εξαιρετικά πιθανόν η νέα προθεσμία να είναι η 15η Ιουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά στις 31 Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εφορία πρόκειται να ξεκινήσει ελέγχους για να βάλει στα Ταμεία της όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα. Γι αυτό, θα υπενθυμίζει με e-mail και τηλεφωνικές κλήσεις στους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους καθώς και να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 105.000 τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
- Προηγούμενο Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην Αγία Παρασκευή Γρεβενών
- Επόμενο Σύλληψη δύο αλλοδαπών σε Φλώρινα και Καστοριά, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις Δικαστηρίων