Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Alpha Bank
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΜΒΟΛΙΟ

email επικοινωνίας

Τζιόβας Ανδρέας
POTIKA MYRTO
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Ευκαιρία για τους Έλληνες χοιροτρόφους η Βουλγαρία

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) προς τη Βουλγαρία, χαρακτηρίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται από το περασμένο καλοκαίρι η γειτονική χώρα λόγω εξάπλωσης του ιού αφρικανικής πανώλης (ASF) σε χοίρους και αγριόχοιρους σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία είναι χαμηλές καθώς ανήλθαν στο 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και στα 3 εκατ. ευρώ το 2018, το γραφείο ΟΕΥ επισημαίνει ότι η τάση αύξησης των εισαγωγών χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία η οποία προβλέπεται να ενταθεί κατά το τρέχον έτος εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εγχώρια παραγωγή ως αποτέλεσμα της κρίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες για την ενίσχυση της παρουσίας τους στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχει θανατωθεί άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού των χοίρων στη χώρα (προσεγγίζοντας σταδιακά το 1/3 αυτού) με αποτέλεσμα οι τιμές του χοιρινού κρέατος στη χώρα να έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με το έτος 2018.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι τιμές να σημειώνουν ιστορικό υψηλό δεκαετίας (4 – 4,5 ευρώ το κιλό τιμή χονδρικής το Σεπτέμβριο 2019, στην τελευταία καταγραφή), την ίδια στιγμή ωστόσο που και σε επίπεδο ΕΕ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 35%, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατά κεφαλήν καταναλωτές χοιρινού κρέατος ετησίως στη γηραιά ήπειρο με μέσο όρο 10,5 kg κατά κεφαλήν κατανάλωση κατ’ έτος και ποσοστό 52% επί της συνολικής κατανάλωσης κρέατος για το έτος 2018.

Εξ αιτίας της κρίσης, η Βουλγαρία, έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί ακόμη υψηλότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν και εκτιμάται ότι το περίπου 2/3 του χοιρινού κρέατος που καταναλώθηκε στη χώρα το τελευταίο έτος προερχόταν από εισαγωγές με κύριες χώρες προέλευσης παραδοσιακά την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ πρόσφατα αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τη γειτονική χώρα, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί εντός του τρέχοντος έτους, πολύ δε περισσότερο αν η κρίση με την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού ASF δεν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο από τις βουλγαρικές αρχές με τη λήψη πιο δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων.

Πάντως, οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος μέχρι στιγμής επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές στο χοιρινό κρέας, ενώ οι μεγάλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις (Commercial farms) που αρχικά χτυπήθηκαν από την εξάπλωση του ιού έχουν αρχίσει ήδη να αποκαθιστούν και να επαναπληρώνουν τους πληθυσμούς των απωλεσθέντων ζώων.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του εγχώριου κτηνοτροφικού κλάδου εκτιμούν ότι η Βουλγαρία ίσως να χρειασθεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να αποκαταστήσει πλήρως και στα επίπεδα «προ κρίσης» τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις της.

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Έξι γίδες και 1 τράγος
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ