AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανέβηκε η πλατφόρμα για δοκιμαστικές αιτήσεις -Τα 5 βήματα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η ιστοσελίδα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr . Στις σχετικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος  (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo),  Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής. H διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις.

Επισημαίνεται ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Νέο helpdesk τεχνικής υποστήριξης
Στην δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων.
Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα.

Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν. Σημειώνεται τέλος ότι από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου λειτουργεί καθημερινά helpdesk 10.00-14.00 για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον ισχύουν νέες ημερομηνίες για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα 5 βήματα για την αίτηση
Ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, παρουσίασε μέσω του iefimerida.gr έναν αναλυτικό οδηγό για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και τη διαδικασία της αίτησης.

Οπως προκύπτει, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Ολα ξεκινούν από την επαφή με τον ενεργειακό επιθεωρητή, ακολουθεί η αυτοψία, η μελέτη και ο σχηματισμός φακέλου, ενώ έπειτα υποβάλλεται η αίτηση από τον σύμβουλο έργου.

Τα 5 βήματα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Πρώτο βήμα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, «το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την ένταξη στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι η τηλεφωνική επικοινωνία, αρχικά λόγω της πανδημίας, με έναν ενεργειακό επιθεωρητή. Σε αυτή τη συνομιλία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα παρέχει τα βασικά στοιχεία προκειμένου ο επιθεωρητής να διαπιστώσει αν πληρούνται οι κύριες προϋποθέσεις, όπως το αν είναι όλα νόμιμα, αν πρόκειται για κύρια στέγη κ.ό.κ.».

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν ότι θα «κοπούν» από το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αν είχαν ενταχθεί στον αμέσως προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ».

Δεύτερο βήμα
«Αν όλα είναι εντάξει, θα πρέπει να κανονιστεί στη συνέχεια ένα ραντεβού, κατά το οποίο ο ενεργειακός επιθεωρητής θα κάνει αυτοψία στο ακίνητο. Σε αυτή την επαφή, ο ιδιοκτήτης θα εξηγήσει ποιες παρεμβάσεις τον ενδιαφέρουν, ενώ ο ενεργειακός επιθεωρητής θα καταθέσει, χωρίς να επιβάλλει, τις δικές του προτάσεις. Να μη ξεχνάμε ότι το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” ναι μεν αφορά ενεργειακή αναβάθμιση, όμως στην πράξη οδηγεί σε μια ανακαίνιση του κτιρίου. Τα κουφώματα προσφέρουν θερμομόνωση, αλλά και ασφάλεια, αισθητική ενώ δίνουν αξία στο κτίριο» εξηγεί ο κ. Λάσκος.

Τρίτο βήμα
Μετά από αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η πραγματική «δουλειά» για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Οπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών, «σε εκείνο το σημείο ο επιθεωρητής θα ξεκινήσει να κάνει τη μελέτη, να βγάλει δηλαδή τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων για να δει αν πιάνονται οι στόχοι. Αν ναι, προχωρούμε στη σύνταξη της πρότασης των παρεμβάσεων και στην αίτηση»

Τέταρτο βήμα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, η φάση της αίτησης γίνεται από τον σύμβουλο έργου. «Μπορεί να γίνει και από τον ιδιώτη, αλλά συνήθως προκαλεί “πονοκεφάλους” η διαδικασία. Ο σύμβουλος έργου είναι οποιοσδήποτε μπορεί να κόψει απόδειξη. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μηχανικός και, ακόμα καλύτερα, ενεργειακός επιθεωρητής. Αυτοί είναι που γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τη “χαρτούρα”» επισημαίνει ο κ. Λάσκος και προσθέτει:

«Με την υποβολή της αίτησης, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που πάνε σε δευτεροβάθμιο, ο ιδιοκτήτης μαθαίνει αν θα μπει ή όχι στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Τότε βγαίνει και η απόφαση δέσμευσης χρημάτων και μετά από ένα μήνα, ουσιαστικά, ξεκινούν οι εργασίες»

Το τελικό βήμα
Σε αυτή τη φάση ξεκινούν οι εργασίες. Σύμφωνα με τον Κώστα Λάσκο, «είναι στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη αν θα διαλέξει ανεξάρτητα συνεργεία, αν θα πάρει ένα συνεργείο που τα κάνει όλα ή και μεμονωμένο τεχνίτη, όπως έναν υδραυλικό». Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», πέρα από το χρηματοδοτικό του κομμάτι, έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι για όσους χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο helpdesk για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
caldera group hotels
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com