ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Eurostat: Τρίτη στην Ευρώπη στην ανεργία η Δυτική Μακεδονία – Άνεργοι 4 στους 10

Σύμφωνα με τη Eurostat η Δυτική Μακεδονία τρίτη μεταξύ όλων των Περιφερειών της ΕΕ και δεύτερη πανελλαδικά στην ανεργία νέων έως 29 ετών! Πρώτη η Κεούτα της Ισπανίας που γεωγραφικά ανήκει στην Αφρική και δεύτερη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Τέσσερις ελληνικές, τρεις ισπανικές και τρεις ιταλικές Περιφέρειες φιγουράρουν στις 10 χειρότερες θέσεις ανεργίας νέων (15 έως 29 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Εξ αυτών, αρνητική πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και δεύτερη πανευρωπαϊκά είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δείκτη ανεργίας νέων στο 45,1%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 νέους στην ΑΜΘ είναι άνεργος, με βάση τα στοιχεία 2021 της Eurostat. Η θέση γίνεται ακόμη χειρότερη, εάν λάβουμε υπόψη ότι η «πρωταθλήτρια», Περιφέρεια Κεούτα της Ισπανίας, ανήκει γεωγραφικά… στην Αφρική, αφού είναι η Περιφέρεια της Ισπανίας στο στενό του Γιβραλτάρ. Ακολουθάει στην 3η θέση η Δυτική Μακεδονία με 42,3% ανεργία νέων, στην 7η θέση η Στερεά Ελλάδα (38,9%) και στη 10η η Θεσσαλία (36,7%).

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανεργίας στις ηλικίες 15-29 είναι 13%.

Πώς να μη φύγουν οι νέοι;
Η Ευρώπη φαίνεται να κινείται σε δύο ταχύτητες και στην ανεργία νέων, που «οργιάζει» κυρίως στις χώρες της Μεσογείου, ενώ μειώνεται στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Εξ ου κι η παρουσία Περιφερειών μόνο από τις τρεις πλέον χρεωμένες χώρες της ΕΕ στο top10, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πάντως, τα στοιχεία σε αυτές τις χώρες, ιδίως στην Ελλάδα, μπορεί να είναι και λίγο «φουσκωμένα», εάν λάβουμε υπόψη τα υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας, που επίσημα καταγράφεται ως ανεργία. Κι από αυτό το ζήτημα όμως, εξάγονται συμπεράσματα για την εργασιακή κατάσταση στη χώρα μας.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει εύλογα, είναι πώς να μη μεταναστεύσουν οι νέοι μακριά από ένα τόπο στον οποίο όχι απλώς δεν μπορούν να βρουν ποιοτικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε επάρκεια, αλλά και απλώς… ένα μεροκάματο; Η γήρανση του πληθυσμού, η μείωση του πληθυσμού, η «αποψίλωση» των χωριών, η φυγή νέων αλλά και η ανεργία, αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον , στα οποία δεν έχουν βρεθεί πειστικές απαντήσεις.

Η ανεργία στον γενικό πληθυσμό
Στους δείκτες ανεργίας σε όλο τον ενεργό πληθυσμό (15 – 74 ετών) σύμφωνα με τη Eurostat η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη παραμένει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, 3η πανελλαδικά και 10η πανευρωπαϊκά, με ανεργία στο 18,5% σε λίγο καλύτερη θέση από τη Δυτική Μακεδονία (19,8%) και το Νότιο Αιγαίο (18,8%).

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βλέπουν και σε αυτή την κατηγορία τις Περιφέρειές τους «πρωταθλήτριες».

Σχετικά άρθρα

Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com