Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914: “Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε στο ενδεχόμενο άρσης εμπολέμου με την Αλβανία…”
“Ανύπαρκτο για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα απέναντι στα Τίρανα…
Με αίσθημα απογοήτευσης ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα – τουλάχιστον όπως αυτά βγήκαν στην δημοσιότητα – της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα και την Πρίστινα.
Εκτός από κάποιες καθαρά διακρατικές διαφορές, για τον κ. Κοτζιά σε γενικές γραμμές οι σχέσεις της Ελλάδος με την “φίλη και γείτονα” Αλβανία είναι μια χαρά, με την ελληνική κυβέρνηση μάλιστα να προετοιμάζεται, όπως δήλωσε, για την ενταξιακή πορεία των Τιράνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Όσον αφορά τα ζητήματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε να αναφερθεί στον χιλιοειπωμένο χαρακτηρισμό της “γέφυρας φιλίας”, ταυτίζοντας μας με την κοινότητα των αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.
Καμία νύξη για τις αλλεπάλληλες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Καμία αναφορά για τις υφαρπαγές ιδιοκτησιών, για τις δημογραφικές αλλοιώσεις, για την Ελληνική Παιδεία και γλώσσα στη Βόρειο Ήπειρο και όλα όσα περιγράψαμε αναλυτικά στοΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από το αλβανικό κράτος, που αποστείλαμε τον περασμένο Μάιο στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
Μάλιστα με αφορμή το υπόμνημα μας ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι “Μόνιμο μέλημα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί, η πλήρης και συστηματική ενημέρωση των συμμάχων, εταίρων και των άλλων διεθνών συνομιλητών μας για τις εξελίξεις σε θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία”.
Δεν γνωρίζουμε αν όντως και κατά πόσο ενημερώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τους “διεθνείς συνομιλητές” για τις εξελίξεις που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αλλά όπως βλέπουμε στην αλβανική κυβέρνηση δεν θέτει καθόλου το θέμα.
Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι “Στις επόμενες συμφωνίες που είναι να συνάψουμε θα βρούμε έναν νομικό τρόπο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν είμαστε αλλά θα το επιβεβαιώσουμε”.
Η επίσημη άρση του εμπολέμου με την Αλβανία δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την οριστική και τυπική πλέον απεμπόληση των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων της Ελλάδας στην Βόρειο Ήπειρο.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική της υποχωρητικότητας που έχει καθιερωθεί από το 1991, με το σκεπτικό ότι με την προώθηση της Αλβανίας προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς «θα ελέγχουμε τους γείτονες εκ των έσω». Η τακτική αυτή όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχει φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού τα τελευταία 25 χρόνια συντελείται γενοκτονία ήπιας έντασης εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Επίσης καταδικάζουμε την όποια πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Όλες αυτές τις κινήσεις “καλής θέλησης” τις κρίνουμε ως απαράδεκτες εφόσον δεν έχει πρώτα επιλυθεί το εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1946.
Οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για επισημοποίηση της άρσης του εμπολέμου με την Αλβανία ή για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος θα μας βρει αντίθετους προβαίνοντας στις ανάλογες κινητοποιήσεις.”
- Προηγούμενο Τι θα ισχύσει από Δευτέρα με ανοιχτές τις τράπεζες -Αναλυτικά
- Επόμενο Λάκης Λαζόπουλος: Αυτό δεν είναι κόμμα, είναι το «Κλουβί με τους Βουλευτές»