Έθιμα στην Κιβωτό (τότε) * Γράφει ο Χρίστος Παπαδόπουλος
Επειδή κατά τους Λατίνους <<scribta manent>> σκρίπτα μάνεντ Δηλαδή τα γραπτά μένουν.
Θέλοντας να μείνουν ες αεί έθιμα των Κιβωτιανών ,θα προσπαθήσω σήμερα να αναφερθώ σε πράξεις και ενέργειες των Κιβωτιανών, οι οποίες πράξεις έχουν άμεση σχέση με τα έθιμα των παπούδων μας στους αλησμόνητους τόπους των προγόνων μας στον Πόντο.
Εκεί στον Πόντο φυτεύτηκε και άνθισε το ελληνικό βίωμα, το οποίο αλόβητο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με τα γεγονότα της κατακριτέας ανταλλαγής των πληθυσμών. Κατακριτέα επαναλαμβάνω,διότι επρόκειτο για άστοχη ανταλλαγή ανθρώπων και όχι ζώων στην διάθεση των αφεντικών που θα κατέχουν.
Θα περιγράψω ορισμένα έθιμα της Κιβωτού με πατροπαράδοτη ρίζα από τον Πόντο.
Πιστεύω απόλυτα ότι εξακολουθούν να τηρούν και να εφαρμόζουν οι χωριανοί μου και σήμερα.Εγώ λείπω από το χωριό και δεν γνωρίζω τα τεκταινόμενα στο χώρο της εκκλησιαστικής επιτροπής, στον όποιο χώρο και θα αναφερθώ.
Υπήρχε η συνήθεια, την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου , όπου γιόρταζε η εκκλησία μας,οι νοικοκυρές του χωριού προσέφεραν στην εκκλησία φαγητά σε στερεά κατάσταση και ιδιαίτερο το φούστορον.
Ήταν το φούστορον αυγά τηγανισμένα σε ομελέτα.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολουθούσε μία δημοπρασία διάθεσης,της ομελέτας,στους άνδρες για κάθε φούστορο ξεχωριστή δημοπρασία.
Την τιμή άρχιζε ο επίτροπος της εκκλησίας επιδεικνύοντας το φούστορον και αναφέροντας το όνομα της προσφέρουσας.
Την τιμή αυτή την ανέλαβαν οι άνδρες φωνάζοντας κατά παρέες στον εκκλησιαστικό επίτροπο.
Τύχαινε να φτάνει η τιμή στο πενταπλάσιο και πλέον της αξίας του .
Της θείας Κωνσταντίνας το φούστορο δεκαπλασιάζονταν.
Ήταν η αείμνηστη Κωνσταντίνα μία ικανή και προπαντός πολύ καθαρή νοικοκυρά.Έθιμο υπήρξε στην Κιβωτό και η προσφορά ζωντανών ζώων στην εκκλησία του χωριού.
Προσέφεραν αρνιά προπαντός αλλά και μοσχάρια.
Θυμάμαι τον συγχωρεμένο αδερφό μου Νίκο, να προσφέρει κάθε χρόνο ,στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ,ένα αρνί από το κοπάδι μας.
Φρόντιζε δε,στη δημοπρασία,που πραγματοποιούνταν,να προσφέρει αυτοτην υψηλότερη τιμή,για να κυκλοφορεί μέσα στο κοπάδι το ευλογημένο αρνί της εκκλησίας.
Για το λόγο της ευλογίας στο κοπάδι μας,προέβαινε ο αδερφός στις εξής ενέργειες.
Τις ημέρες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου , όλο το παραγόμενο γάλα του κοπαδιού μας το έστελνε στα σπίτια των οικογενειών που δεν είχαν κτηνοτροφία.
Και πράγματι η ευλογία περίσσευε στο κοπάδι μας .
Αυτά γράφω σήμερα για να μείνουν ες αεί.
- Προηγούμενο Συνελήφθησαν 2 άτομα σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
- Επόμενο ΟΛΥΜΠΙΟΝ Θερινός Kινηματογράφος Καστοριάς : Το Πρόγραμμα των προβολών από τις 15/09 έως τις 21/09