Έσπασε το φράγμα των 2€ το λίτρο η βενζίνη και… συνεχίζει
Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα στελέχη του κλάδου των πετρελαιοειδών την εξέλιξη της ζήτησης για καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, μετά την εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και την άνοδο της βενζίνης πάνω από το ψυχολογικό όριο των δύο ευρώ το λίτρο.
«Αυτό που αναμφίβολα διαπιστώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μια μείωση της κίνησης στους ελληνικούς δρόμους, καθώς αρκετοί οδηγοί προσπαθούν να χρησιμοποιούν λιγότερο τα οχήματά τους, ως αντίδραση στο αυξημένο κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Επιβεβαιωτικά προς αυτή τη διαπίστωση, έρχονται να συνεισφέρουν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της τουριστικής αγοράς, που μιλούν για σχετικά περιορισμένη κίνηση κατά το πρόσφατο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μήνυμα άλλωστε που λαμβάνουμε και από πρατήρια καυσίμων σε τουριστικές περιοχές».
Αυτά δηλώνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι μια σχετικά ωραιοποιημένη εικόνα της όλης κατάστασης, για το λόγο ότι αρκετοί καταναλωτές (τόσο σε ότι αφορά τα καύσιμα κίνησης, όσο και τα αντίστοιχα της θέρμανσης) σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν, γεμίζοντας τα ντεπόζιτα πολυκατοικιών και οχημάτων, καθώς φοβούνται περαιτέρω άνοδο των τιμών στο μέλλον. Αυτός είναι ένας λόγος εξ’ αιτίας του οποίου δεν έχουμε δει στις μέχρι τώρα το σύνολο των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στις πωλήσεις μας.
Ένας δεύτερος λόγος που φοβόμαστε ότι θα επιδράσει αρνητικά στη συνέχεια είναι -πέρα από τις επιπτώσεις του ευρύτερου πληθωρισμού στα πορτοφόλια των καταναλωτών- η διαμόρφωση ενός έντονα αρνητικού ψυχολογικού κλίματος, το οποίο πιθανόν να επηρεάσει τη ζήτηση ακόμη και εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων».
Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη μελλοντική πορεία στις τιμές των καυσίμων, καθώς οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και το πεδίο ιδιαίτερα ασταθές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα χειρότερα και στην καλύτερη των περιπτώσεων, η επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας στις τιμές των καυσίμων θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Παράλληλα, η εκτίναξη των τιμών προκαλεί μια σειρά από νέες αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα οι κίνδυνοι επισφαλειών από πρατήρια που ενδεχομένως να υποχρεωθούν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, ή και από αυξημένα φαινόμενα νοθευμένων και λαθραίων καυσίμων.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να βάλουν… πολύ νερό στο κρασί των αισιόδοξων εκτιμήσεων που είχαν γίνει για φέτος στην αρχή του 2022, καθώς:
α) Η εκτίναξη των τιμών απειλεί τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που αναμενόταν κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, λόγω των περιοριστικών που είχαν ληφθεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (πχ απαγόρευση διανομαρχιακών μετακινήσεων).
β) Οι προβλέψεις γιαέντονα ανοδική φετινή τουριστική περίοδο σκιάζονται πλέον εξ’ αιτίας της αναμενόμενης απουσίας των Ρώσων, αλλά και της πιθανολογούμενης αποτροπής κάποιων άλλων επισκεπτών λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην οικονομική πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
- Προηγούμενο Απάντηση της Π.Ε. Φλώρινας σε δημοσιεύματα σχετικά με το Φ.Ε.Κ. Οριοθέτησης Περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022
- Επόμενο Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ριζική αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιόνια- Η πρόβλεψη για Αττική