Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη με θέμα: “Επιτακτική ανάγκη έκδοσης κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για την εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α.”

Να εκδοθεί επιτέλους η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ο νόμος 4316/2014 και αφορά τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και της Εορδαίας, ζητά με νέα του ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Η ρύθμιση των οφειλών κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και για την ολοκλήρωση απαραίτητων έργων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

                                      

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Πάνο Κουρουμπλή

Οικονομικών                             

                                           κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο 

 

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη έκδοσης κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών  για την εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α.

Σύμφωνα με το άρθρο 80 του υπ’αριθμ. 4316/24.12.14 νόμου  ρυθμίζονται εκ νέου οι ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δευτερεύουσες συμβάσεις χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δημόσιο για συναφθέντα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και βεβαιώθηκαν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Επίσης  σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από 1.1.2011, απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ τυχόν καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν επιβληθεί σε βάρος των παραπάνω προσώπων ή και των επιχειρήσεων ακυρώνονται.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν βεβαιωμένες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Εορδαίας (πρώην ΔΕΥΑ Πτολεμαϊδας), Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καστοριάς, Χαλκίδας, Βόλου και Χίου, στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Οι οφειλές αυτές προέκυψαν λόγω της ανάγκης δανειοδότησής τους για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών στον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι αναγκαία η έκδοση κοινής  απόφασης των  υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με την υπ’αριθμ.πρωτ.1188/26.3.15 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων επιδιώχθηκε η επίσπευση  της έκδοσης της εν λόγω Κ.Υ.Α. Με την  υπ’αριθμ.πρωτ.319/18.4.15 απάντηση αυτής από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, γνωστοποιήθηκε πως το  εν λόγω Υπουργείο σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα δρομολογήσει τη διαδικασία έκδοσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής που ορίζει το άρθρο 80 του Ν.4316/2014. Έκτοτε δεν επιταχύνθηκε η διαδικασία παρά τις διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση της, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και να κινδυνεύει η οικονομική τους υπόσταση.

Επειδή οι Δ.Ε.Υ.Α. βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά  τους έξοδα,

Επειδή η εν λόγω ρύθμιση ανακουφίζει σημαντικά και προάγει βιώσιμη λύση για τις δημοτικές αυτές επιχειρήσεις  που διαχειρίζονται το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό για τη ζωή των πολιτών,

Επειδή σε περίπτωση μη ρύθμισης των οφειλών κινδυνεύει η ολοκλήρωση αρκετών έργων ύδρευσης που είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις Δ.Ε.Υ.Α. αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που κατασκευάζονται τα έργα,

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης όπως ορίζει ο νόμος;
  2. Αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com