Έρευνα KPMG: Καθιερώνεται η τηλεργασία
Αναλυτικότερα, το 92% των εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής (93% εργαζόταν έτσι στον 1ο κύκλο έρευνας), ενώ στις ελληνικές εταιρείες το 75% αυτών συνεχίζει (έναντι 82% στον 1ο κύκλο έρευνας).
Συνολικά αυξήθηκε και έφτασε το 93% η υιοθέτηση από τις εταιρείες του μέτρου της τηλεργασίας (88% στον 1ο κύκλο), καθώς και του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που έφτασε το 32% (από 21% στον 1ο κύκλο).
Έχει ατονήσει σε σχέση με τον 1ο κύκλο, η θετική επίδραση στη γνώμη των εργαζομένων για την εταιρείας τους αναφορικά με τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειώθηκε από το 74% στο 57%. Η μείωση αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες έλαβαν έγκαιρα μέτρα και δεν προκαλούν πλέον έκπληξη τους εργαζόμενους αλλά παράλληλα και η εφαρμογή του μέτρου αναστολής συμβάσεων (22%) το οποίο επίσης φαίνεται ότι αποτελεί λόγο μείωσης στο ποσοστό της θετικής εικόνας.
Σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει, σε σχέση με τον 1ο κύκλο της έρευνας, στην αίσθηση που έχουν οι εργαζόμενοι σχετικά με το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας στην Ελλάδα. Βελτιώθηκε σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που θεωρεί ότι θα ενσωματωθεί στην πολιτική των εταιρειών ως μόνιμη μορφή εργασίας και ανέρχεται στο 40% έναντι του 11% του 1ου κύκλου.
Ποσοστό 72% των εργαζόμενων σε πολυεθνικές εταιρείες έχει θετική στάση αναφορικά με την εξέλιξη αποστάσεως εργασία, έναντι 62% αυτών σε ελληνικές εταιρείες. Ο κλάδος της Πληροφορικής και Τεχνολογίας έχει θετική στάση άνω του 80% με τον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας να βρίσκεται στο 56%.
Το 70% των μη διοικητικών στελεχών έχει θετική στάση, έναντι 53% των Ιδιοκτητών/Γενικών Διευθυντών.
Η εξοικείωση με τα πληροφοριακά συστήματα έχει άμεση επιρροή στην παραγωγικότητα η οποία μεταβάλλεται θετικά από 36% σε 42% για όσους δηλώνουν εξοικειωμένοι, ανεξαρτήτου αν εργάζονται σε ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες.
Υπάρχει θετική συσχέτιση με την παραγωγικότητα για όσους δηλώνουν ότι έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην εξ αποστάσεως εργασία (78% έχει επηρεαστεί θετικά).
Το 40% των γυναικών εκτιμούν ότι η τηλεργασία έχει επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών βρίσκεται στο 33%, ενώ ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρούμε και πάλι μια προοδευτική αύξηση της θετικής επίδρασης όσο μικραίνουν οι ηλικιακές ομάδες, από 26% για τους άνω των 60 ετών, έως 58% για τους κάτω των 30 ετών.
Μεγαλύτερη δυσκολία στην εξ αποστάσεως εργασία παραμένει η απουσία σαφών ορίων μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Ως σημαντικότερη αιτία αναδείχτηκε η αύξηση του φόρτου εργασίας (58%). Η αύξηση του φόρτου εργασίας είναι πιο αισθητή στους εργαζομένους σε πολυεθνικές εταιρείες (60%) και για τα διοικητικά στελέχη (67%). Αντιθέτως, φαίνεται ότι στις ελληνικές εταιρείες η αύξηση του φόρτου εργασίας αποτελεί μεγαλύτερη δυσκολία για τους υπαλλήλους γραφείου.
Η ανησυχία των εργαζομένων για την εγχώρια οικονομία παρουσιάζει αύξηση, φτάνοντας το 83%, σε σχέση με τον 1ο κύκλο της έρευνας (76%) ενώ η ανησυχία σε σχέση με τη σωματική και ψυχολογική υγεία έχει μειωθεί στο 54% έναντι του 63% του 1ου κύκλο της έρευνας.
- Προηγούμενο Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για μείωση ασφαλιστικών εισφορών
- Επόμενο Ο χειμώνας επέστρεψε: Χιόνια σε Ήπειρο και… Παρνασσό – Η πορεία της κακοκαιρίας σήμερα