Έρχονται νέα μέτρα στήριξης του τουρισμού
Πρόκειται για την… εθιμοτυπική συνάντηση του νέου υπουργού με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και το γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ ήταν δεύτερος στη σειρά, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει και το ειδικό βάρος που διαθέτει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία. Όπως δείχνει και το μέγεθος του πλήγματος που έχει υποστεί ο κλάδος, κι όπως επισημάνθηκε χθες, εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τα ήδη εφαρμοζόμενα σε όλες τις επιχειρήσεις υποστηρικτικά μέτρα καθώς και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως ο μηχανισμός επιδότησης αποζημίωσης των αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μήνα.
Παράλληλα, ο υπουργός σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του κλάδου – συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης και οι κ.κ. Εμμανουήλ Γιαννούλης και Γιάννης Παράσχης – διερεύνησαν τα περιθώρια για τις δράσεις της επόμενης ημέρας, με μέτρα που θα εξειδικεύονται με βάση τα ειδικά και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος και κατά συνέπεια κι ο κλάδος του τουρισμού.
«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη όσο και επείγουσα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όχι μόνο έναν απολογισμό της κατάστασης και των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων του κράτους, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τις δράσεις των επόμενων μηνών, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ενώ ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Τα ανησυχητικά στοιχεία
Κακός οιωνός για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας το 2021 θεωρούνται μάλιστα, οι 52.875 επιπλέον άνεργοι που προστέθηκαν μέσα στο 2020 στην ήδη μακρά λίστα των εγγεγραμμένων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1.181.296 άτομα, έναντι 1.128.421 τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (+4,69%).
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Δεκέμβριο 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 202.504 άτομα, και από αυτούς, τα 68.873 (34,01%) είναι εποχικοί εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε τουριστικά επαγγέλματα.
Μάλιστα, ενδεικτικό της πλασματικής εικόνας που έχουν διαμορφώσει στην εγχώρια αγορά εργασίας τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημικής κρίσης, είναι ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο τέλος του 2020 είναι λιγότεροι κατά 9.964 άτομα, από τους άνεργους που ελάμβαναν επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2019 (202.504 έναντι 212.468 άτομα, ήτοι μείωση της τάξης του 4,69%).
Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν προσλήψεις κατά κύριο λόγο στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού, με αποτέλεσμα στη λήξη της δραματικά περιορισμένης εφετινής τουριστικής σεζόν να μην παρουσιάζεται αύξηση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας. Υπάρχουν άλλωστε, και οι εποχικοί που εγγράφησαν με καθυστέρηση στον Οργανισμό, μέσω των μονομερών αναστολών συμβάσεων.
Η «διόρθωση» εκτιμάται ότι θα περάσει στα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021, καθώς θα φανούν εποχικοί που δεν εργάστηκαν, έκαναν όμως μονομερείς αιτήσεις αναστολών σύμβασης για το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.
Λήγει η προθεσμία
Εν τω μεταξύ, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή εντός του 2020. Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου που προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων εντός του 2020, καταβάλλεται στον εργοδότη, για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Για εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας τους.
- Προηγούμενο Πρόσκληση σε δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και αντισωμάτων Covid-19 στο Δήμο Δεσκάτης
- Επόμενο Δερμιτζάκης: Μπορεί κάποιες μεταλλάξεις να «ξεφεύγουν» από το εμβόλιο