Έρχονται ΚΕΠ Live μέσα στον Ιούλιο
Εγγύτερα στην αφετηρία βρίσκεται η δημιουργία “γκισέ” για επιχειρήσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου οι επιχειρηματίες θα ενημερώνονται και θα εξυπηρετούνται είτε δια ζώσης είτε μέσω εργαλείων τηλεδιάσκεψης, ενώ το λεγόμενο “ΚΕΠ Live” (για επιχειρήσεις και κάποιους άλλους τομείς) αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΠ Plus. Τα θέματα που αφορούν την άμεση και στοχευμένη ενημέρωση επιχειρηματιών μέσω των ΚΕΠ τέθηκαν επί τάπητος σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης στις νέες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στα Σφαγεία, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος σχετικών επαφών, που είχαν στη Βόρεια Ελλάδα οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, με επιχειρηματικούς φορείς και εκπροσώπους της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
«Ξεκινήσαμε τη δράση με την ονομασία “ΚΕΠ Plus”, διερευνώντας τις ανάγκες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε στη νεοφυή επιχειρηματικότητα είτε σε υφιστάμενες επιχειρήσεις για αξόπιστη, άμεση και στοχευμένη πληροφόρηση σε ζητήματα κυρίως λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και υποστήριξης των επιχειρηματικών δράσεων, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια υπηρεσία που να παρέχεται από τα ΚΕΠ, τον πιο αξιόπιστο θεσμό στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με πολύ μεγάλο δίκτυο 1.060 σημείων εξυπηρέτησης, αλλά ταυτόχρονα αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε μια νέα υπηρεσία παροχής υπηρεσιών από τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσεων, το “ΚΕΠ Live”.
Οπότε, θέλοντας να συνδυάσουμε τη δυνατότητα ενός επιχειρηματία να μπορεί από απόσταση να αναζητήσει τις πληροφορίες που θέλει, με το πολύ μεγάλο περιθώριο των ΚΕΠ για την παροχή τέτοιων αξιόπιστων και στοχευμένων πληροφοριών είχαμε μια συζήτηση με θεσμικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες, για να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορεί όλη αυτή τη πρωτοβουλία να αναπτυχθεί στα επόμενα βήματά της. Τα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά» σημείωσε ο κ.Γεωργαντάς εξερχόμενος από τη συνάντηση, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει στο τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών αυτών (της δημόσιας διοίκησης) να είναι ψηφιοποιημένες.
Κατά τον κ.Γεωργαντά, ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα, όταν βρίσκεται μέσα στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας, πολλές φορές είτε αποθαρρύνεται είτε παίρνει λάθος αποφάσεις και το ΚΕΠ Plus μπορεί να συνδράμει στην αμεσότερη ενημέρωση κι εξυπηρέτησή του. Στη σημερινή συνάντηση, πρόσθεσε, κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, που για πολλές από αυτές υπάρχει αναγκαιότητα συνεργασίας με τα εμπορικά, βιομηχανικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, τα οποία είναι εκείνα που έχουν την ουσιαστική συμμετοχή στην υποστήριξη των επιχειρηματιών. “Σε συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους, αλλά και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του gov.gr και με τη γνώση που έχουν τα ΚΕΠ ως front desk της δημόσιας διοίκησης, θα μπορέσουμε να παράσχουμε γρήγορη και αξιόπιστη πληροφόρηση” είπε.
Κενό στην ενημέρωση
Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμη ότι, με βάση και τις απαντήσεις των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων σε έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΠ Plus, υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση και την πληροφόρησή τους, αφού υπάρχουν μεν πολλές πλατφόρμες, στις οποίες κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μπορεί να απευθυνθεί, αλλά η πληροφόρηση αυτή δεν είναι επίσημη, πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστη και δεν είναι και στοχευμένη. Επίσης, δεν καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τελευταία, για παράδειγμα, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση το ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ μετά την κρίση διοργανώνονται και ψηφιακές εκθέσεις, εξελίξεις για τις οποίες ο/η επιχειρηματίας επιθυμεί αξιόπιστη πληροφόρηση, την οποία μπορούν να παρέχουν τα ΚΕΠ έχοντας ενημερωτικό και όχι συμβουλευτικό ρόλο, καθώς ο τελευταίος παραμένει αποκλειστικό προνόμιο και αρμοδιότητα των επιμελητηρίων.
Από την πλευρά του, ο κ.Ζαριφόπουλος σημείωσε ότι η προσπάθεια στο πλαίσιο του ΚΕΠ Plus έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μέσα στα ΚΕΠ ένα επιχειρηματικό “γκισέ”, όπου η/ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πάρει πληροφορίες και να διεκπεραιώσει συναλλαγές με το κράτος, ερχόμενη/ος σε επαφή με εξειδικευμένους υπαλλήλους, είτε δια ζώσης είτε με εργαλεία τηλεδιάσκεψης, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οπως είπε, για να λειτουργήσουν έτσι τα ΚΕΠ θα χρειαστεί σίγουρα εξειδίκευση και εκπαίδευση των υπαλλήλων, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΚΕΠ, αλλά συνολικά με τη δημόσια διοίκηση. “Δεν αρκεί να διαθέτουμε ψηφιακά εργαλεία μέσω gov. gr, αλλά αυτά πρέπει και να μπορούν και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να τα αξιοποιήσουν. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι μεγάλο και σύνθετο και το κοιτάμε πολύ προσεκτικά” σημείωσε, ενώ ανέφερε εργαλεία όπως η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών επισημαίνοντας ότι σύντομα θα είναι είναι στον αέρα και μια δεύτερη έκδοσή της, με αυτοδιαγνωστικό εργαλείο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν μόνοι τους τις ψηφιακές τους και να δουν πού βρίσκονται σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.
- Προηγούμενο Τοπικές βροχές και καταιγίδες για σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου
- Επόμενο Πρόεδρος ΣΕΒ: «Το 2020 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά»