AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Επιστροφή τοπικών επενδυτών σε ακίνητα της περιοχής – Μετατροπή διαμερισμάτων σε γκαρσονιέρες λόγω αυξημένης ζήτησης

Σε διαδικτυακές περιπλανήσεις τόσο σε προσωπικούς λογαριασμούς όσο και σε ομάδες των κοινωνικών δικτύων γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ζήτηση γι’ αγορά και κυρίως για ενοικίαση σπιτιών είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πανελλαδικά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η κατασκευή νέων οικοδομών έχει λίγο διάστημα που έχει ξεκινήσει και πάλι, καθώς η ζήτηση παρουσιάζει σταδιακή αύξηση.

Η δραστηριότητα της ΔΕΗ, με την αγορά εκτάσεων και μετεγκαταστάσεων τοπικών κοινοτήτων λόγω απαλλοτρίωσης, γεγονός που οδήγησε πολλούς στην εύρεση κατοικίας στην πόλη και η ύπαρξη φοιτητών στην πόλη της Πτολεμαΐδας, καθιστά την εύρεση κατοικίας, είτε γι’ αγορά είτε για ενοικίαση, μια δύσκολη υπόθεση.

Πέραν των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα με την εκτόξευση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και της αύξησης της τιμής των καυσίμων, αρκετά νέα ζευγάρια κυρίως, επιλέγουν να αποχωρήσουν από τις κατοικίες τους στα γύρω χωριά και να αναζητήσουν σπίτια προς ενοικίαση ή πώληση στην Πτολεμαΐδα.

Ένα διαμέρισμα, με την τηλεθέρμανση ως μέσο θέρμανσης, σαφώς είναι πιο οικονομικό απ’ ότι μία μονοκατοικία στο χωριό. Επίσης, για όσους έχουν παιδιά που μετακινούνται στην πόλη είτε για το σχολείο είτε για φροντιστήριο, αποτελεί μια ακόμη επιβάρυνση τόσο οικονομική όσο και από την άποψη του χρόνου που δαπανάται για τις μετακινήσεις και τις αναμονές.

Μιλήσαμε με τον έναν εκ των ιδιοκτητών του κτηματομεσιτικού γραφείου «Κτηματεμπορική Γκλιάγιας», τον κύριο Αλέξανδρο Γκλιάγια, προσπαθώντας να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τη διαμόρφωση της κατάστασης στον χώρο των ακινήτων στην Πτολεμαΐδα.

Όπως μας είπε ο κ. Γκλιάγιας, τον τελευταίο χρόνο η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Παρά την άνοδο των τιμών στα νεόκτιστα σπίτια, η ζήτηση δεν έχει μειωθεί. Επίσης, παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 5% – 10% στα σπίτια 20ετίας, ενώ για παλιότερα της 20ετίας σπίτια το ενδιαφέρον είναι μειωμένο.

Να σημειωθεί ότι η αυξημένη ζήτηση παρατηρείται για την πόλη της Πτολεμαΐδας, ενώ για τις μονοκατοικίες που πωλούνται στα χωριά το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο.

Επιπρόσθετα να πούμε ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση με την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», βάσει του οποίου νέοι από 25 έως 39 ετών θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκο δάνειο (1 – 1,5% επιτόκιο) για την αγορά πρώτης (1ης ) κατοικίας. Ήδη αρκετοί ξεκίνησαν την έρευνα αγοράς, με σκοπό να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Μένοντας στο θέμα της αγοράς κατοικίας, να πούμε ότι ένας λόγος που αυξάνει τη ζήτηση σπιτιών γι’ αγορά είναι η απόφαση αρκετών να επενδύσουν στην περιοχή. Παλιότερα υπήρχε η τάση, στο θέμα επενδύσεων σε ακίνητα, να πραγματοποιούνται αγορές σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Τελευταία, οι τιμές των ακινήτων στην Θεσσαλονίκη έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτου να μην είναι συμφέρουσα. Για το λόγο αυτό, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Γκλιάγιας, πολλοί βλέποντας τη ζήτηση στην πόλη της Πτολεμαΐδας, επιστρέφουν κι επενδύουν εδώ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ιδιοκτήτες παλαιότερων ακινήτων, οι οποίοι με τις ανάλογες ανακαινίσεις, χωρίζουν ένα διαμέρισμα σε γκαρσονιέρες με σκοπό την ενοικίασή τους.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις ακινήτων, διαφαίνεται η προτίμηση των ενοικιαστών σε νεόδμητα κτίρια και οικοδομές. Η ζήτηση σε αυτά είναι πολύ μεγάλη, η προσφορά είναι πολύ μικρή και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση, τα ενοίκια είναι αρκετά αυξημένα.

Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πριν 20 χρόνια μέχρι και πιο πρόσφατα, όπου σε αυτά η διάθεση είναι μεγαλύτερη και οι τιμές για ένα σπίτι με τρία υπνοδωμάτια μπορεί να κυμανθούν από 350€ έως 400€, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς ο κάθε ιδιοκτήτης κοστολογεί το ακίνητό του και ζητά το ανάλογο αντίτιμο.

Για τα παλιότερα σπίτια το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό, γιατί πέρα από την παλαιότητά τους, οι ενοικιαστές απορρίπτουν τα περισσότερα λόγω μη ανακαίνισής τους.

Στο δίλλημα μονοκατοικία ή διαμέρισμα, κερδίζει με διαφορά το διαμέρισμα. Το κόστος συντήρησης μιας μονοκατοικίας είναι πολύ μεγάλο συγκριτικά με ένα διαμέρισμα παρά τα πλεονεκτήματα που αυτή παρέχει.

Μεγάλη η ζήτηση, λοιπόν, μικρή η προσφορά στο θέμα των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές να παίρνουν την ανιούσα και πολλοί να διαμαρτύρονται γι’ αυτό. Από την πλευρά των ιδιοκτητών τίθεται θέμα απόδοσης της επένδυσής τους, ενώ για τους ενοικιαστές οι υψηλές τιμές είναι απογοητευτικές, καθώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες και το κόστος ζωής τεράστιο.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Υπουργείο περιβάλλοντος
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
cars
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com