AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

Alpha Bank
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΙΩΑΝΝΑ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΜΒΟΛΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Επιστροφή φοιτητών: Μεγάλη ζήτηση στις εστίες

Περί τις 600 αιτήσεις εισδοχής φοιτητών στις φοιτητικές εστίες έχει παραλάβει μέχρι στιγμής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών να λήγει την Παρασκευή 01/10/2021.

Στο συγκρότημα των φοιτητικών εστιών στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και στο παράρτημα που λειτουργεί στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού) διατίθενται συνολικά 1.350 δωμάτια και αυτή τη στιγμή, τα ελεύθερα δωμάτια, τα οποία άφησαν το τελευταίο διάστημα φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, φτάνουν τα 150.

Η αυξημένη ζήτηση σχετίζεται με την πανδημία και την αναστολή πραγματοποίησης νέων εισδοχών οικοτρόφων κατά το προηγούμενο έτος, λόγω της εξ αποστάσεως διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ.

«Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει άμεσα από τις υπηρεσίες μας και μέχρι τις 10-15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ο πρώτος πίνακας εισδοχών. Προτεραιότητα είναι οι πρωτοετείς φοιτητές μας, δεν μπορούμε όμως να αμελήσουμε κανέναν, καθώς έχουμε αιτήσεις ακόμη και τεταρτοετών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, εκτιμώντας με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών ότι «σταδιακά θα καλύψουμε όλες τις αιτήσεις». Όπως εξήγησε, δωμάτια αναμένεται να ελευθερωθούν από φοιτητές που τώρα λαμβάνουν το πτυχίο τους ή δίνουν τα τελευταία μαθήματα στην εξεταστική περίοδο και σε επόμενη φάση από εκείνους που θα ολοκληρώσουν της σπουδές τους στις αρχές του 2022.

Ζήτημα, ωστόσο, υφίσταται, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, με τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές και έχουν λάβει το πτυχίο τους, αλλά αρνούνται να παραδώσουν τα δωμάτια. «Έχουμε περίπου 60 τέτοια δωμάτια, είναι άτομα που στερούν την πρόσβαση σε πρωτοετείς φοιτητές και συνιστά μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Κωβαίος, ο οποίος έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα και στον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), με μέλη του οποίου συναντήθηκε, για ν’ ακούσει τα αιτήματά τους.

Ήδη, στις αρχές του μήνα, από τη διεύθυνση των φοιτητικών εστιών υπήρξε επικοινωνία με οικοτρόφους που δεν έχουν πλέον τη φοιτητική ιδιότητα «να παραδώσουν τα δωμάτιά τους έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα (καθαρισμός, επισκευές βλαβών), προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα προς τους αιτούντες φοιτητές».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, ο κ. Κωβαίος σημείωσε ότι εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως περιγράφονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τη διαχείριση κρουσμάτων εξήγησε πως «κάθε φορά, άμεσα ειδοποιείται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συνεργείο απολύμανσης».

Σχετικά με την κατάσταση των υποδομών των φοιτητικών εστιών, ο κ. Κωβαίος γνωστοποίησε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), υπό την αρμοδιότητα και ευθύνη του οποίου λειτουργούν οι φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα, «έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών στις 40 Εκκλησιές».

Ο αντιπρύτανης εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν είναι απαγορευτικό οι εργασίες να γίνουν εν λειτουργία των εστιών, ή να γίνουν σε περίοδο διακοπών, σημειώνοντας πως θα αφορούν την αλλαγή κουφωμάτων, ανανέωση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βάψιμο των δωματίων και άλλων χώρων.

Τι ζητούν οι φοιτητές

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ζήτησαν από τον αντιπρύτανη να μην μπει αντίτιμο στη σίτιση των εστιακών φοιτητών που έχουν περάσει το όριο των ετών σπουδών του σχετικού τμήματος συν δύο έτη (ν+2). «Η διακοπή παροχών είναι μία πρακτική των τελευταίων ετών του πανεπιστημίου, για να πιέσουν τους πολυετείς φοιτητές να αφήσουν το δωμάτιο», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ Άντζελα Λάρδα, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές ζητούν να αξιοποιηθεί η πανεπιστημιακή περιουσία για να ανεγερθούν νέες εστίες και «να μη στρεφόμαστε ενάντια σε συμφοιτητές μας, οι οποίοι έχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες για να τελειώσουν τις σπουδές τους στην ώρα τους».

«Στις εστίες, αυτός που μένει μέσα δικαιούται και σίτιση. Το θέμα δεν υφίσταται, εφόσον αυτοί που διαμένουν είναι, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούχοι με βάση το ν+2», απάντησε ο κ. Κωβαίος, ζητώντας από τον Σύλλογο να τοποθετηθεί στο «πρόβλημα που υφίσταται με δωμάτια τα οποία συνεχίζουν να κατέχουν άνθρωποι που έχουν πάρει το πτυχίο».

Ενόψει της επανέναρξης της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΑΠΘ, φοιτητικές παρατάξεις οργανώνουν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να προβλεφθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών. Στις 7 το απόγευμα την ερχόμενη Πέμπτη οργανώνουν φοιτητικό συλλαλητήριο με αιτήματα «να εγκατασταθεί σταθμός rapid test για καθημερινά test σε φοιτητές, να ανεγερθεί νέο κτίριο εστιών π.χ. στο κτίριο του πάρκινγκ πίσω από το Παιδαγωγικό, να προβλεφθεί έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο και να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς τα πανεπιστήμια».

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ banner
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ζητείται εργασία-Εταιρία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com