Επιστροφή εκπαιδευτικών στα σχολεία: Τι προβλέπει η τροπολογία, πότε θα βγαίνουν σε αναστολή
Το ποιοι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να προσέλθουν στις σχολικές δομές από το φθινόπωρο, καθορίζεται στην τροπολογία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης ,όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας», ανέφερε η κ. Κεραμέως, εισηγούμενη στην Ολομέλεια την τροπολογία για τους εμβολιασμούς και τους εργαστηριακούς ελέγχους Covid για τους εκπαιδευτικούς.
«Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», τόνισε ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία ότι άνω του 75% των εκπαιδευτικών έχουν ήδη εμβολιαστεί, ευχαριστώντας τους δημοσίως για αυτό, προτάσσοντας όμως, ότι χρειάζονται και άλλοι για την ασφάλεια στο σχολείο.
Πώς θα γίνει η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία;
Όπως είπε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, «προβλέπει το αυτονόητο», δηλαδή προβλέπει πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής στα σχολεία, για την εκπαιδευτική κοινότητα. Την υποχρέωση να προσκομίσουν κατά την είσοδό τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας βεβαίωση εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 θα έχουν οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, τη νέα σχολική χρονιά.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπεται ακόμα πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν θα παρουσιάσουν τα παραπάνω έγγραφα θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, ενώ δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Επιπλέον, η περίοδος της αναστολής δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
«Σκοπός η προστασία της δημόσιας υγείας»
Στις αναστολές των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τονίζοντας πως σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι η τιμωρία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο της αναστολής εργασίας στοχεύει στην προστασία της δημόσια υγείας, καθώς και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.
«Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε. Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Το μέτρο της αναστολής ισχύει με δύο διαφορετικούς τρόπους για δύο κατηγορίες εργαζομένων: μία κατηγορία των εργαζομένων που συνδέεται με την υποχρέωση τους να είναι εμβολιασμένοι κι αυτό γιατί παρέχουν υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες σε υπερήλικες. Γιατί υπάρχει ανάγκη να φύγουν από το σύστημα υγείας οι μη εμβολιασμένοι; Η απάντηση είναι ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε στο MEGA.
- Προηγούμενο Αυτό είναι το νέο «Εξοικονομώ–Αυτονομώ»: Πότε ξεκινά, τα κριτήρια και τα ύψη επιδοτήσεων- Οι 5 παρεμβάσεις
- Επόμενο Ξέσπασμα Χαρδαλιά: Οι αντιεμβολιαστές δεν παίζουν μόνο με τις δικές τους ζωές, αλλά και με των υπολοίπων