Επιστρεπτέα προκαταβολή : Ποιοι είναι οι όροι και το ύψος της ενίσχυσης
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα MyBusinessSupport, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Η δημοσίευση της απόφασης άναψε το «πράσινο φως» για την υποβολή αιτήσεων με την βεντάλια των δικαιούχων να καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους.
Βασική προϋπόθεση για να την επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από το σύνολο του ποσού και ειδικότερα από το μη επιστρεπτέο 50%, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που καταγράφηκαν επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έως και το τέλος Μαρτίου του 2021 με εξαίρεση τις συνταδιοδοτήσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή
Όπως είχε ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, το 50% του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.
Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.
Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Το ύψος ενίσχυσης
Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση την πτώση τζίρου, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή.Τα κατώτερα όρια είναι τα εξής:
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι (6) έως είκοσι (20) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
- 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα (21) έως πενήντα (50) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020
- 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα (50) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Πώς γίνεται η αίτηση
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport | ΑΑΔΕ). Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 30η Νοεμβρίου 2020. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλλει προηγουμένως στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και τα στοιχεία τζίρου.
Η επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης.
Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.Τα ανώτερα όρια ενισχύσεων ορίζονται στις 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και στις 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020.Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ποσό των 100.000 ευρώ.
- Προηγούμενο Επτά τους δέκα Έλληνες θέλουν μεγαλύτερη κρατική επένδυση στην κατάρτιση ενηλίκων
- Επόμενο Ακίνητα : Αυξήσεις στα ενοίκια λόγω μικρής διαθεσιμότητας