Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Επιστολή αγωνίας-Μιλτιάδης Καραλής: «Σας κατηγορώ κ. Δήμαρχε για μεγάλη αδιαφορία και απάθεια»

              ΠΡΟΣ

το Δήμαρχο Γρεβενών κ.Δασταμάνη

κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους του

 

Καραλής Μιλτιάδης

π. Πρόεδρος Κοινότητας Λάβδας  

 Λάβδα  29-5-2018

Τηλ: 2462081273

 

Κύριε Δήμαρχε. Στην προεκλογική σας περιοδεία, για τις εκλογές (Δημοτικές) του Μαΐου του 2014, επισκεφτήκατε τα χωριά του Δήμου Γρεβενών, και μεταξύ αυτών και το χωριό μου ΛΑΒΔΑ. Είχα την τιμή και την εξουσιοδότηση των συγχωριανών μου, να σας καλωσορίσω, και να σας προσφωνήσω εσάς και τους υποψήφιους δημοτικούς σας συμβούλους και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στον προεκλογικό σας αγώνα, και καλή και προοδευτική επιτυχία στον Δημοτικό θώκο της Δημοτικής εξουσίας.

Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια Δήμαρχος Γρεβενών, ανασύρω από το αρχείο μου, το γραπτό κείμενο της τότε προσφώνησης μου, καθώς και τα γραπτά λόγια σας, που έγραψα ως απάντηση της προσφώνησης μου αλλά και του προγράμματος σας για το Δήμο Γρεβενών , αφού εκλεγείτε . Διαβάζω τον λόγο της προσφώνησης μου:

<<Κύριε νυν Αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιε Δήμαρχε Γρεβενών Σας καλωσορίζω με εκτίμηση και σεβασμό, εσάς και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους σας στο όμορφο άδειο από ανθρώπους- κατοίκους χωριό μου ΛΑΒΔΑ, και σας εκφράζω και εκ μέρος των ολίγων παρόντων, αλλά και των πολλών απόντων συγχωριανών μου, το ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ, και σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον προεκλογικό σας αγώνα. ΑΛΛΑ και τήρηση των λόγων και υποσχέσεων για επικοινωνία με τον δημότη ΛΑΟ που θα σας δώσει την εξουσία.

Μην τον προδώσετε και εσείς όπως τον πρόδωσαν όλοι όσοι πήραν την ψήφο του, και την  επόμενη μέρα ξέχασαν τους ψηφοφόρους τους.

 

Όλοι δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, οι διατελέσαντες Δήμαρχοι, Νομάρχες, Βουλευτές, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι επισκέπτονται προεκλογικά τα χωριά και ζητούν την ψήφο των ανθρώπων των χωριών και υπόσχονται πολλά και διάφορα ΘΑ, και ότι θα έρχονται στα χωριά και θα έχουν διάλογο συζητήσεις με τους δημότες για τα προβλήματα και τις ανάγκες των χωριών. Κανείς μα κανείς δεν ήρθε στο χωριό, στα χωριά μας μετά τις εκλογές εκλεγόμενος η μή στα χρόνια της τετραετίας τους, και θυμήθηκαν και θυμούνται τα χωριά και τους ανθρώπους των χωριών και πάλι μόνο παραμονές των εκλογών για να υποσχεθούν και πάλι πολλά και μεγάλα ΘΑ για να πάρουν την ψήφο τους. Υποτίμησαν και υποτιμούν την νοημοσύνη μας  και αναδείχθηκαν οι ασυνεπείς και λαοπλάνοι, και δικαιολογημένα πλέον χάθηκε η αξιοπιστία των πολιτών, των δημοτών από τους πολιτικούς, και από τους Αυτοδιοικητικούς. Περιφρόνησαν- αδίκησαν και απογοήτευσαν με την συμπεριφορά τους , και με τις πολιτικές τους, τους Έλληνες πολίτες δημότες, τους ανθρώπους της Υπαίθρου- των χωριών. Κανένας από τους μέχρι τώρα διατελέσαντες Δημάρχους δεν ήρθε στο χωριό στα χρόνια της θητείας τους  γα να μιλήσει με τους δημότες για τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει το χωριό, αλλά και για τα δρώμενα στο Δήμο. Ήρθαν δυο και τρεις φορές στα πανηγύρια και στους γάμους μας. Τα πολλά ΘΑ που προεκλογικά μας υποσχέθηκαν οι Δήμαρχοι βρίσκονται στα αραχνιασμένα συρτάρια των γραφείων τους, και τα γραπτά αιτήματα των δημοτών αλλά και των Κοινοτικών Εκπροσώπων του Δήμου στο καλάθι των αχρήστων τους. Το Δημοκρατικό Κύτταρο της Δημοκρατίας μας, που ήταν ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει καταρρακωθεί, έχει εκφυλισθεί και δεν υπάρχει πλέον Δημοκρατική λειτουργία του θεσμού αυτού. Ζούμε σε χρόνια πτώσης των Δημοκρατικών αρχών και αξιών. Βιώνουμε το Νομοθετικό σχέδιο Καλλικράτη, που κατήργησε  τη συλλογική λαϊκή εκπροσώπηση των Δημοτικών Διαμερισμάτων και καθιέρωσε την μοναδικότητα του ενός και μόνο τοπικού κοινοτικού εκπροσώπου  να διαχειρίζεται τα κοινά του χωριού, και να μην ελέγχεται για τον θεσμικό του ρόλο από το Δήμαρχο. Αλλά και όπου υπάρχουν τριμελή τοπικά συμβούλια, μήπως ασκούν τον θεσμικό τους ρόλο; Στα 8 χρόνια που είχαμε τριμελή τοπικά συμβούλια, δεν συνήλθαν και δεν συνεδρίασαν ποτέ μα ποτέ, κατά παράβαση πάντοτε των Νόμων, και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Και οι κ.κ. Δήμαρχοι αποφάσιζαν εν άγνοια των τοπικών συμβουλίων για τα θέματα του χωριού τους.  Ανύπαρκτη λοιπόν η αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα χωριά μας, και αδιάφοροι οι Δήμαρχοι για τις ανάγκες και τα προβλήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου.

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στα Δημοτικά διαμερίσματα , αλλά και στο Δήμο γενικότερα.

Απογοητευμένος, πικραμένος δυσαρεστημένος ο Έλληνας ψηφοφόρος, ο φορολογούμενος δημότης, καλείται και πάλι στην κάλπη για να ψηφίσει τους τοπικούς του Άρχοντες. Και λέω Άρχοντες, και όχι εκπροσώπους τους, διότι οι ζητούντες την ψήφο του, δεν την ζητούν για να επιλύσουν τα προβλήματα με ενδιαφέρον και ανιδιοτελή προσφορά στους δημότες, αλλά να γίνουν άρχοντες στη δόξα και το χρήμα. Έφυγε κανένας φτωχός από το θώκο  της εξουσίας; βγαίνουν στην εξουσία φτωχοί και φεύγουν ‘’Άρχοντες’’. Τα είδε, τα ξέρει αυτά ο λαός τα τελευταία χρόνια. Άκουσε, έμαθε ότι πολλοί Δήμαρχοι καταχρέωσαν το Δήμο τους και έμειναν και μένουν ατιμώρητοι, και έχουν και το θράσος να διεκδικούν το αξίωμα του Δημάρχου για Τρίτη και τέταρτη τετραετία. Και το κάνουν αυτό γιατί έχουμε κράτος ατιμωρησίας, αδιαφάνειας σκοταδισμού, και ο λύκος λέει ο λαός μας στην αντάρα χαίρεται. Αντάρα μεγάλη επικρατεί στο δημόσιο βίο της χώρας μας, αλλά και μεγάλη αντάρα και στα δημοτικά μας πράγματα. Σε αυτή την εποχή της αντάρας έρχεσθε κ.Δασταμάνη να διεκδικήσετε το Δήμο μας.

Πιστεύω ότι είναι ανιδιοτελή η πρόθεση σας, και θα ευχηθούμε να μην απογοητευτούμε και από εσάς.

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ>>

Και εσείς κ. Δασταμάνη, απαντήσατε με λίγα, αλλά με πειθώ λόγια σας. Είπατε <<Οι απόψεις μας, οι ιδέες μας και οι θέσεις μας πηγάζουν από τις ανάγκες της κοινωνίας των Γρεβενών και διέπονται από βασικές αρχές βάσει των οποίων οι πολίτες θα μας κρίνουν και θα μας αξιολογήσουν:

Πιστεύουμε: στην  αυτοδιοίκηση ως θεσμό αυτοπροσδιοριζόμενο και αυτοδιάθετο με έρεισμα όλες τις συνθετικές δυνάμεις της κοινωνίας διασφαλίζοντας πολυφωνική ισορροπία και κοινωνική συνοχή.>> Μετά από τα λίγα αυτά λόγια σας κ. Δασταμάνη, σας κατέθεσα τα ακόλουθα προβλήματα- ανάγκες που έχει το χωριό μας, και σας παρακάλεσα να φροντίσετε για την  επίλυσή τους.

  • Ο κεντρικός δρόμος του χωριού, από και προς την πλατεία του χωριού έχει σοβαρά προβλήματα. Ο τοίχος αντιστήριξης του είναι πετρόχτιστος, έχει διαβρωθεί και πέφτουν οι πέτρες του στο δρόμο και εγκυμονεί κινδύνους στην κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων. Το οδόστρωμα του είναι πλακόστρωτο και οι πλάκες καταστρέφονται γρήγορα. Πρέπει να ασφαλτωθεί.
  • Οκτώ σπίτια οικογενειών δεν έχουν δρόμο πρόσβασης οχημάτων γιατί ο πρώην Δήμαρχος, και νυν αντιδήμαρχος Χρήστος Πέτρου δεν τόλμησε να κόψει μια καρυδιά ενός ψηφοφόρου του για να γίνει ο δρόμος. Ήταν και είναι αδαής και αδιάφορος….
  • Τα χωριά Λάβδα, Πολυνέρι,Αλατόπετρα,Πρόσβορο και Πανόραμα, δεν έχουν συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ Γρεβενών εδώ και 18 χρόνια, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.Όλοι οι διατελέσαντες δήμαρχοι, αδιαφόρησαν για το πρόβλημα αυτό των 5 χωριών.

Θέλουμε να πιστεύουμε κ.Δασταμάνη, ότι εσείς θα δώσετε τέρμα στο πρόβλημα αυτό, και στα προαναφερόμενα.

Απευθυνόμενος δε και στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους είπα:

<<κ.κ. υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εάν εκλεγείται η όχι, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά, τα καθήκοντα σας, και να μην τους ξεχάσετε μετά τις εκλογές, όπως κάνανε όλοι οι προκάτοχοι σας.

Να γνωρίζετε ότι θα ορκιστείτε, και θα είναι υποχρέωση σας, να φροντίζετε και να ενεργείται για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών σας.

Να γνωρίζετε ότι υπάγεστε στην δημόσια κριτική.

Να γνωρίζετε ότι είσθε υπηρέτες του δημοτικού γενικού καλού, του γενικού συμφέροντος, και όχι των συγγενών και των κολάκων σας.

Με αυτά τα λόγια της παρέμβασης μου, σας χαιρετώ και σας εύχομαι, Δημιουργική και Χρηστή Διοίκηση στο Δήμο μας.

Λάβδα 28-4-2014>>

 

Πέρασαν 4 χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων σας, και ήρθε η ώρα να σας κρίνω κ. Δήμαρχε και κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι. Κύριε Δήμαρχε, στα 4 χρόνια που πέρασαν, ήρθατε, πήγατε ποτέ στα χωριά  των δημοτών σας για να τους πείτε μια καλημέρα, και να μιλήσετε μαζί τους για τυχόν ανάγκες και τα προβλήματα τους; Στείλατε ποτέ κανέναν υπάλληλο του Δήμου στα χωριά για να ενημερώσει τους κατοίκους για τα δρώμενα του δήμου, για τυχόν αδιαφορία των δημοτικών αντιπροσώπων στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις τους; Τους ρωτήσατε εάν έχουν γιατρό, εάν έχουν παράπονα και διαμαρτυρίες από την Διοίκηση και από υπαλλήλους του Δήμου; Τους ρωτήσατε ποτέ για να μάθετε ποια είναι τα παράπονα τους, τα προβλήματα, και οι ανάγκες τους; ΟΧΙ

Και επειδή κ. Δήμαρχε δεν ήρθατε στο χωριό μου, αλλά και δεν πήγατε και στα άλλα χωριά της περιοχής μου. Σας υπενθυμίζω κ .Δήμαρχε , ότι προεκλογικά σας είπα τις ανάγκες και τα προβλήματα του χωριού μου, και εξ ανάγκης θα αναφερθώ στο τρίτο θέμα της τότε παρέμβασης μου, στο συγκοινωνιακό πρόβλημα των 5 χωριών.

Στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, του Ν.3463/2006 αναφέρει  Άρθρο 83.Δημοτική Συγκοινωνία.

 

<<Οι Δήμοι και οι Κοινότητες μπορούν να ασκούν συγκοινωνιακό έργο για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των κατοίκων της περιφέρειας τους, εφόσον το έργο αυτό δεν εξυπηρετείται από υφιστάμενη γραμμή όπως τούτο διαπιστώνεται από τον οικείο Περιφερειάρχη.

Για την εκτέλεση του έργου αυτού επιτρέπεται ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η επιβολή κομίστρου, το οποίο έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, και καλύπτει αποκλειστικώς λειτουργικές ανάγκες.>>

Και σας ερωτώ κ.Δήμαρχε

Οι Νομικοί σύμβουλοι του δήμου, έχουν διαβάσει ποτέ τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, και το Άρθρο 83;

Από τους δημοτικούς σας συμβούλους, δεν διάβασε κανένας για να σας ενημερώσει; Τι κάνατε κ.Δήμαρχε και μετά από την δική μου παρέμβαση 28-4-2014, που σας παρακάλεσα να δείξετε ενδιαφέρον και λύση στο θέμα της μη συγκοινωνίας των 5, ίσως άλλων χωριών; Σε ποιόν αιώνα ζούμε, και σε ποια χώρα είμαστε την σήμερον ημέρα για να μην έχουν τα χωριά συγκοινωνία;

Αυτή είναι η χρηστή Διοίκηση του δήμου που υποσχεθήκατε προεκλογικά; Οι δημότες των χωριών δεν έχουν το δικαίωμα της απολαβής της εξυπηρέτησης και της καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής τους; Γιατί λοιπόν αυτή η προκλητική αδιαφορία του δήμου; Δεν ξέρανε οι προκάτοχοι σας, δεν ξέρατε και εσείς ότι τα χωριά δεν έχουν  συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ; Γιατί τόση αμέλεια και αδιαφορία για τους απομείναντες ακόμη γέρους στα χωριά μας; Αναρωτηθήκατε ποτέ, πως μετακινούνται οι απόμαχοι της ζωής για να πάνε στην έδρα του δήμου, στο γιατρό στο παζάρι στην πόλη για να δούνε τα παιδιά και τα εγγόνια τους; Μπορούν, έχουν την οικονομική δυνατότητα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, των 350 ευρώ σύνταξη να πληρώσουν ταξί 70-80 ευρώ για να πάνε και να γυρίσουν από τα Γρεβενά; Εκλιπαρούν κάθε περαστικό οδηγό αμαξιού από το χωριό τους, να τους πάρουν από το χωριό για τα Γρεβενά, η από τα Γρεβενά για το χωριό τους. Δεν αποτελεί ντροπή για τη χώρα και για το Δήμο μας αλλά και για τον δήθεν πολιτισμό μας, αυτή η τραγική κατάσταση που βιώνουν Έλληνες πολίτες  και δημότες του Δήμου μας. Είναι κοινωνική-δίκαιη πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος μας; Γιατί αδιαφορείτε τόσο προκλητικά θεσμικά και απάνθρωπα σε αυτούς τους ανθρώπους που μαρτυρικά ζούνε ακόμη στα άδεια χωριά μας;

Σας ΚΑΤΗΓΟΡΩ κ. Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί σύμβουλοι, για την μεγάλη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ σας, απάθεια σας και γιατί ΟΧΙ και παραβατικότητα σας, στον θεσμικό σας ρόλο, στην θεσμική υποχρέωση που έχετε για τους γέρους και φτωχούς ανθρώπους, και δημότες του δήμου σας. Σας καλώ όλους εσάς που ασκείται  Δημόσιο λειτούργημα, να αναλάβετε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχετε για τους Έλληνες πολίτες-δημότες, και να καλέσετε στο γραφείο του Δήμου, τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, και να βρεθεί λύση στο σοβαρό και αναγκαίο αυτό πρόβλημα της συγκοινωνίας για τα χωριά μας.

Κάθε τυχών αμέλεια, αδιαφορία, η τυχών κόλλημα- δικαιολογίας θα πέσει στο κενό, και θα σας μείνει η ανικανότητα σας, η ανεπάρκεια σας, και η δικαιολογημένη οργή των δημοτών.

 

Με πικρία για όλους σας

Υ.Γ    Να υπάρξει δρομολόγηση μικρού λεωφορείου κάθε Παρασκευή

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Αγγελία
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5