Σύνδεσμοι Ραδιοφώνου

Loading ...

Ράδιο Γρεβενά 101,5 — Ακούστε Ζωντανά

Loading ...

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
Κινηματογράφος Γρεβενών
SPONSORS
PAPAGEORGIOU

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
DONAS
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Επιστολές : Αφιερωμένη προς τον αξιότιμο κ.κ. Δ. Κουπτσίδη – “Πέθανε ο Μπατσίλας ποιος θα ζ’γιασ το βούτυρο” (Τοπική παροιμία)

Κύριε Διευθυντά.

Δε γνωρίζω αν ο κ. Κουπτσίδης θεωρεί την αφεντιά του,  τόσο απαραίτητη για τα τοπικά δρώμενα, ώστε …να μνημονεύεται από τους πολίτες, όπως και ο μακαρίτης Μπατσίλας από την Τσιούργιακα!!!

Με τιμή.

Ο Γρεβενιώτης

Υ.Γ. (1) : Τι σημαίνει η παραπάνω τοπική παροιμία : Ο Νικόλας Μπατσίλας καταγόταν από την Αετιά (Τσιούργιακα). Ήταν ο τοπικός ζυγιστής στο χωριό του, την περίοδο από το 1830 έως το 1890 οπότε αποδήμησε εις Κύριον. Περνώντας από την Τσιούργιακα μια παρέα από αγωγιάτες  είδαν στο μεσοχώρι τους κατοίκους να κλαίνε. Τους ρώτησαν τι συνέβη, γιατί κλαίνε,ποιος πέθανε και οι χωριανοί απάντησαν : “Μη ρωτάτε ποιος πέθανε, δε μας στεναχωρεί, λίγο το κακό. Ρωτήστε μας τώρα, ποιος θα ζ΄γιασ το βούτυρο που πέθανε ο Μπατσίλας”

Υ.Γ. (2) : Η ερμηνεία της παροιμίας είναι αυθεντική και προέρχεται  από τον Αλέκο Μπατσίλα π. Γραμματέα της κοινότητας Φιλιππαίων και εγγονό του Νικόλα Μπατσίλα.

Υ.Γ. (3) :  Η παραπάνω παροιμία ξεπέρασε από τον προηγούμενο ακόμη αιώνα τα όρια του νομού Γρεβενών και συναντάται πλέον στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία κι σε άλλες περιοχές της χώρας.

Υ.Γ. (4) : Το βούτυρο, όπως και άλλα προϊόντα εκείνης της εποχής, ζυγιζόταν με τα αλαφροκάνταρα (!!!)

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Ζητείται
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης