Κινηματογράφος-CINE GREVENA
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πακέτο μέτρων με αιχμή την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις συνέπειες της μετάβασης από τις παθητικές πολιτικές σε ενεργητικές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων που θα περιλαμβάνουν επίσης, δράσεις και προγράμματα κατάρτισης κυρίως σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, θα γίνει με χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η… μονιμοποίηση του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη εφαρμόζεται και αφορά μόνο το 2021. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων μέσω της μερικής ή ακόμη και ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία – οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες». Την ανάγκη μείωσης των εισφορών σε μόνιμη βάση, εξέφρασε δε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο moneyreview.gr.

Τον σημαντικό, αν και περιορισμένο ρόλο, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά το 2014, επισημαίνει και η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Αξιολόγηση επιδράσεων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018» που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics and Political Science (LSE) και παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με αυτή, η μείωση των εισφορών το 2014 είχε σημαντικά οφέλη στην αγορά εργασίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο, όμως, αφενός ήταν περιορισμένης κλίμακας και αφετέρου η θετική της επίδραση αντισταθμίστηκε από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία έπληξαν σημαντικά τη φορολογία της εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, παρά τις παρεμβάσεις της περιόδου 2010-2018, έμειναν ανεπίλυτες άλλες μακροχρόνιες αδυναμίες, όπως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, η χαμηλή παραγωγικότητα, η υψηλή ανεργία, η χαμηλή χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων.

Μάλιστα, τόσο οι μελετητές όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, επεσήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, να περιορίσει την απόκλιση μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, και έτσι να ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Άλλωστε, βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας, μέσω της μείωσης του κόστους αλλά και της μεγαλύτερης ευελιξίας, χωρίς όμως να επιλύσουν ορισμένα βασικά δομικά προβλήματα και χρόνιες αδυναμίες της αγοράς εργασίας.

Αυτές τις χρόνιες αδυναμίες της αγοράς εργασίας επεσήμανε και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στους ευρωπαίους ομολόγους του, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα της αύξηση της ανεργίας.

Αναφερόμενος στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι από ελληνικής πλευράς θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παραδέχθηκε βέβαια, ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη.

«Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν ζωντανές ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τα τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

Σχετικά τέλος με τον κομβικό ρόλο της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανάκαμψης της απασχόλησης, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, καλωσορίζει την ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ε.Ε. (Next Generation EU Recovery and Resilience Fund), τονίζοντας ωστόσο ότι «ως κράτη, πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζονται, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την φιλόδοξη ατζέντα ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com