email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Επιδόματα 534 ευρώ: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών

Στο τέλος Ιουλίου και συγκεκριμένα το διήμερο 27-28 Ιουλίου θα καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των έως 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατάθηκε η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο. Όπως ξεκαθαρίζει, δε, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Τη μεθεπόμενη Πέμπτη στις 16 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ για τον Μάιο, ενώ οι καταβολές της ειδικής αποζημίωσης του Ιουνίου θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου από τους εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου και θα γίνονται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και τις αρχές Αυγούστου.

Στα τέλη Ιουλίου, τη σκυτάλη θα πάρουν οι μισθωτοί σε αναστολή στις επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, τουρισμού καθώς και οι εποχικοί που επαναπροσλήφθηκαν.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα που επαναπροσδιόρισε το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Εργασίας:

Από μεθαύριο 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις -χωρίς δηλαδή να χρειάζεται προηγούμενη δήλωση εργοδότη- στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από τους εποχικούς εργαζόμενους που:

  • δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου
  • δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει

Γι’ αυτούς, πληρωμές έχουν προγραμματιστεί σταδιακά, ανά βδομάδα, από τις 16/7 ημέρα Πέμπτη και ακολουθούν 23/7, 30/7 και 6/8.

Σημειώνεται ότι για τις πληρωμές θα ληφθεί υπόψη και η ροή των δηλώσεων. Oι καταβολές θα είναι διαδοχικές ανάλογα με τον όγκο των υποβληθεισών δηλώσεων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όσοι υποβάλουν τις πρώτες ημέρες και μετά τις 7 Ιουλίου την υπεύθυνη δήλωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, προφανώς αυτοί θα είναι που θα πληρωθούν και πρώτοι.

Μονομερή υπεύθυνη δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων είτε για όλο τον μήνα Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.

Δεύτερη δήλωση μετά την αναστολή

Οι ειδικοί αλλά και το υπουργείο Εργασίας συστήνουν προσοχή προς τους μισθωτούς, γιατί σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβασή τους έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης, και δεύτερη δήλωση. Θα πρέπει να προηγηθεί η δήλωση αναστολής από τον εργοδότη, η κοινοποίηση αυτής στον εργαζόμενο και η δεύτερη δήλωση του εργαζόμενου προς το σύστημα Εργάνη, για την ειδική αποζημίωση μηνός Ιουνίου.

Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο τον μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Αύριο, Τρίτη 7 Ιουλίου, ξεκινούν και οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών από όλους τους κλάδους για τους οποίους επιτρεπόταν η αναστολή εντός Ιουνίου και συγκεκριμένα αυτούς του επισιτισμού, τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού ή του αθλητισμού, καθώς και σε επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων που επαναλειτουργούν, όπως και αντίστοιχες επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, εφόσον η σύμβασή τους τεθεί σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».

Πότε πληρώνονται οι μισθωτοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μεταξύ 16-17 Ιουλίου θα καταβληθούν τελικά από το υπουργείο Εργασίας τα χρήματα στους μισθωτούς που συμμετείχαν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου στο πρόγραμμα Συν-Εργασία. Να σημειωθεί ότι αρχικά, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως οι πληρωμές θα γίνουν το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, όμως κατά τη συνήθεια των τελευταίων ημερών, με ανακοίνωση του συστήματος Εργάνη ανακοινώθηκε ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Πέμπτη. Θα πρέπει, δε, να προηγηθούν οι αιτήσεις της Β’ Φάσης στο σύστημα Εργάνη, που και αυτές θα πραγματοποιηθούν τελικά το διάστημα από αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου έως και τις 13 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη νέο χρονοδιάγραμμα δηλώσεων και πληρωμών και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Αναλυτικά, δίνεται παράταση έως σήμερα 6 Ιουλίου για την υποβολή Ορθής Επανάληψης της Αίτησης/Δήλωσης Ένταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία για την Α’ ΦΑΣΗ, με δυνατότητα αναδρομικής τροποποίησης της ημερομηνίας ένταξης. Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια ο εργοδότης να έχει γνωστοποιήσει εκ των προτέρων την αλλαγή ή τροποποίηση του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4 Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου.

Οι πληρωμές για τον Ιούνιο θα γίνουν μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα και βέβαια μετά την υποβολή της Β’ ΦΑΣΗΣ της Αίτησης της επιχείρησης, που πλέον θα γίνει από αύριο Τρίτη 7 Ιουλίου έως και τις 13 Ιουλίου.

Συνεπώς, η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί στο 60% του μισθού που χάνει ο εργαζόμενος λόγω της μείωσης του ωραρίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουλίου.

Αντίστοιχα, καθορίστηκαν και οι διαδικασίες για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στο πρόγραμμα εντός του Ιουλίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι δυνατή η διαδικασία των Ορθών Επαναλήψεων των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου.

Όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την ένταξή τους στον Μηχανισμό από 1/7/2020 και δεν κατέστη αυτό εφικτό ως αρχική δήλωση μηνός Ιουλίου, θα μπορούν να το δηλώσουν αναδρομικά από 1/7/2020, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου «Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου».

Εποχικές επιχειρήσεις

Και οι εποχικά εργαζόμενοι, εφόσον επαναπροσληφθούν, μπορούν για τον μήνα Ιούλιο να ενταχθούν στον Μηχανισμό Συν- Εργασία από 1/7/2020 και εφόσον έχει γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου «Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου».

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ