email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Μένουμε Ασφαλείς

POTIKA MYRTO

Μένουμε Ασφαλείς

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Μένουμε Ασφαλείς

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Επίδομα θέρμανσης: Κόβεται η προκαταβολή, αυξημένη ενίσχυση για όλους

Μπορεί το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται 20 λεπτά ακριβότερα από πέρσι, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν θα επαναφέρει τελικά το σύστημα της προκαταβολής του επιδόματος.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η αυξημένη ενίσχυση θα ισχύσει σε όλες τις Ζώνες και όχι μόνο στις απομακρυσμένες περιοχές.

Παρά τις αρρυθμίες στα έσοδα του Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζουν- τουλάχιστον όχι ακόμα- το γενικό σχεδιασμό για το φετινό μέρισμα, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού του μερίσματος, γύρω στα 50- 60 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για ενίσχυση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, με στόχο να «απορροφηθεί» μέρος του αυξημένου κόστους θέρμανσης.

Το μοντέλο για την επιπλέον επιδότηση θα είναι αντίστοιχο με το περσινό, καθώς θα ενισχυθούν αναδρομικά οι δικαιούχοι, έτσι ώστε το κόστος να επιβαρύνει το φετινό Προϋπολογισμό και όχι το «φορτωμένο» του 2019. Η διαφορά με πέρσι είναι ότι αυτή η αυξημένη επιδότηση δεν θα περιοριστεί στην Α’ Ζώνη, δηλαδή σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, αλλά θα διαχυθεί αναλογικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Κάπου εδώ τελειώνουν, όμως, τα καλά νέα. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν αναμένεται να υπογραφεί πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν «κλειδώσει» το φετινό υπερπλεόνασμα, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει το σύστημα της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη το επόμενο δίμηνο, προσδοκώντας την αυξημένη επιδότηση.

Ενδεικτικά, με τις σημερινές τιμές, που σίγουρα θα ανέβουν όσο επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες και αυξάνεται η ζήτηση, για ένα τόνο πετρελαίου θέρμανσης, το κόστος αυξάνεται κατά τουλάχιστον 200 ευρώ. Πόσα νοικοκυριά αντέχουν ένα τέτοιο κόστος ακόμα και με την προσδοκία ενίσχυσης; Μάλλον ελάχιστα. Με τις τελευταίες μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίες, το 26% των νοικοκυριών αδυνατεί οικονομικά να έχει ικανοποιητική θέρμανση το Χειμώνα, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 45,3% για τα φτωχά νοικοκυριά!

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, το πρόβλημα του κόστους θέρμανσης είναι οξύ, αφού ακόμα κι αν κάποια νοικοκυριά είναι δυνητικοί δικαιούχοι επιδόματος, αν η πολυκατοικία δεν προμηθεύεται πετρέλαιο, η επιδότηση είναι ανέφικτη.

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, από το Βορρά ως το Νότο κι από την Ανατολή ως τη Δύση της Ένωσης. Με μέση τιμή 1,146 ευρώ/ λίτρο η Ελλάδα έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη κι αν λάβει κανείς υπόψιν τις προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού- κάποιοι αναλυτές «βλέπουν» ως και 100 δολάρια ειδικά αν επιβληθούν κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία- τότε δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση. Τουναντίον.

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή

Μένουμε Ασφαλείς

Loco delivery

Μένουμε Ασφαλείς

-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Μένουμε Ασφαλείς

Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5