email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Επίδομα ανεργίας: Νέοι όροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στα 400 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, σε περίπτωση που μείνουν εκτός εργασίας.

Δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ορίζουν την αύξηση του ποσού κατά 40 ευρώ, και συγκεκριμένα στα 400 από 360 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα ορίζει μια σειρά από αλλαγές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι μη μισθωτοί άνεργοι με τους μισθωτούς. Για παράδειγμα, το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται κάποιος δικαιούχος, αυξάνεται πλέον στις 30.000 ευρώ. Μετά δε, από 14 έτη ασφάλισης, το επίδομα παρέχεται για 9 μήνες.

Βάσει των όσων προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, το βοήθημα ανεργίας παύει να είναι σταθερό ποσό (καθορισμένο στα 360 ευρώ) και ευθυγραμμίζεται με το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των κοινών ανέργων, που μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πλέον διαμορφωθεί στα 399,25 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται και το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται δικαιούχος κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοτελώς απασχολούμενος. Συγκεκριμένα, το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης αυξάνεται στις 30.000 από 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα αυξάνεται το όριο του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος στις 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές επέρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ασφαλισμένους δηλαδή του πρώην ΟΑΕΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ), η νέα απόφαση ορίζει πως οι άνεργοι επαγγελματίες δεν αποκλείονται από το βοήθημα, αν εισπράττουν σύνταξη λόγω θανάτου ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου. Αντίθετα αποκλείονται αν εισπράττουν ή αναμένουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.

Το βοήθημα θα δικαιούνται πλέον και οι οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ. Όπως ξεκαθαρίζει η νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται πλέον ως προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα. Βέβαια, προστίθεται ως νέα προϋπόθεση ότι η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι προκειμένου να υπηρετήσει ο επαγγελματίας τη στρατιωτική του υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

Τέλος, για πάνω από 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα θα καταβάλλεται στους μη μισθωτούς για 9 μήνες.

Σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η ανεργία αυξάνεται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, μέσα σε ένα χρόνο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 20%, με αποτέλεσμα τον φετινό Ιούνιο να ξεπερνούν το 1,1 εκατ. άτομα.

Βέβαια, σε σχέση με τον «δύσκολο» μήνα Μάιο, κατά τον οποίο η πανδημία της Covid-19 είχε κάνει σαφέστατη την επέλασή της και στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μικρή μείωση, κατά 3,16%, καθώς σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις από αυτές που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού άνοιξαν και προχώρησαν σε προσλήψεις, κατά κύριο λόγο εποχικές.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ