ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Επεκτείνεται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες με έργο της ΚτΠ 37,4 εκατ.

Ενα ακόμα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Πρόκειται για το «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ)» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σκοπός του Έργου είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υπηρεσίες υγείας υψηλού  επιπέδου που διαθέτει το ΕΣΥ, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Εξίσου σημαντικός σκοπός, είναι η  κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση, καθώς και η πρόσβαση σε πηγές έγκυρης πληροφόρησης και γνώσεις  παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων του και ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετεί.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι του Έργου επιτυγχάνονται μέσω:

  • της δυνατότητας παροχής άμεσων υπηρεσιών συμβουλευτικής και διάγνωσης από έμπειρους  εξειδικευμένους ιατρούς για επείγοντα και μη περιστατικά,
  •  της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της απόστασης,
  •  της μείωσης των άσκοπων μετακινήσεων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα για την παροχή υπηρεσιών  υγείας,
  •  της υιοθέτησης νέων μεθόδων πρόσβασης στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, μειώνοντας  δραστικά το φόρτο σε εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ΤΕΠ περιφερειακών και μεγάλων νοσοκομείων,
  • της ανάπτυξης ουσιαστικής δικτύωσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,
  •  της ουσιαστικής ανάπτυξης της εξ αποστάσεως ψυχιατρικής και της γενικότερης παροχής  υπηρεσιών ψυχικής υγείας,
  •  της ανάπτυξης δυναμικών πολιτικών πρόληψης και προαγωγής υγείας

Η κατάσταση σήμερα

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η χρήση της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και ειδικότερα σε νησιωτικές και  απομακρυσμένες αγροτικές και ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές, αποτελεί επιβεβλημένη ρεαλιστική  προσέγγιση για να επιτευχθεί η επιταγή του Συντάγματος για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε  υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται.

Το 2011 ξεκίνησε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη:

α) τα αίτια  των αστοχιών του παρελθόντος,

β) σχετικές μελέτες του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της  τηλεϊατρικής στην Ελλάδα και

γ) την προσέγγιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ο οποίος περιλάμβανε  όχι μόνο μία τεχνολογική εφαρμογή ή το τηλεπικοινωνιακό υπόβαθρο, αλλά ένα συνολικό λειτουργικό  πλαίσιο που εξειδίκευε παραμέτρους κανονιστικού πλαισίου, θεσμικής κάλυψης, διαδικασιών και  εξασφάλισης της σωστής καθημερινής λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου τηλεϊατρικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «ΨΗΦΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΛΙΣΗ» 2007-2013 υλοποίησε το έργο: «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ» («ΕΔΙΤ» όπως είναι η συντομογραφία του), το οποίο ήδη  λειτουργεί παραγωγικά από τις αρχές του 2016 έχοντας υλοποιήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 10.000  ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σήμερα περιλαμβάνει:

170 Σταθμούς Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε νοσηλευόμενους  ασθενείς στο σπίτι ή σε δομές κοινωνικής φροντίδας στα όρια της 2ης ΥΠΕ. Οι ΣΚΟΠ  εγκαθίστανται στα σπίτια των ασθενών που επιλέγονται προκειμένου να τύχουν άμεσης  επικοινωνίας, μέσω του ΕΔΙΤ, με τη Μονάδα Υγείας της περιοχής τους. Το σύστημα κατ’ οίκον  μέριμνας και παρακολούθησης διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για  λειτουργία στα σπίτια των ασθενών ή σε συνεργασία με μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε  τοπικό επίπεδο.• 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) οι οποίοι καλύπτουν Νοσοκομεία, Κέντρα  Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία. Πρόκειται για το φυσικό χώρο που υποδέχεται  τον ασθενή και μέσα στον οποίο γίνεται η εξέταση, παρουσία του θεράποντος ιατρού. Οι ΣΤΙΑ  είναι εγκατεστημένοι στις απομακρυσμένες Υγειονομικές Μονάδες της χώρας, συνήθως Κέντρα  Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και μικρότερες μονάδες υγείας.

• 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 12  νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ, ενώ εγκαταστάθηκε και ένας Σταθμός στο Νοσοκομείο  Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΤΙΣ αποτελεί το άλλο άκρο μιας συνόδου τηλεϊατρικής.  Διαθέτει τον απαραίτητο απεικονιστικό εξοπλισμό, προκειμένου να εμφανίζονται στο  Σύμβουλο ιατρό τα δεδομένα, οι ζωτικές ενδείξεις και η εικόνα του εξεταζόμενου.   Διαμορφώνεται όπως και ένας ΣΤΙΑ, με τη διαφορά ότι δεν διαθέτει διαγνωστικά, αλλά μόνο  απεικονιστικά όργανα. Οι ΣΤΙΣ είναι εγκατεστημένοι σε Περιφερειακά Νοσοκομεία και στα  τριτοβάθμια Νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αττική.

• 1 Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Πειραιά. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο περιλαμβάνει  εκτεταμένη λειτουργικότητα όλων των μονάδων ΕΔΙΤ (ΣΤΙΑ, ΣΤΙΣ και ΣΚΟΠ) προκειμένου να  εκπαιδευτούν οι χρήστες του συστήματος, δηλαδή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που  υπηρετεί στις μονάδες του ΕΣΥ, οι οποίες διαθέτουν υποδομές τηλεϊατρικής.

• Το Κέντρο Δεδομένων που φιλοξενείται (collocation) στο (υψηλής διαθεσιμότητας) Data Center  της ΓΓΠΣΔΔ Η διασύνδεση των μονάδων ΕΔΙΤ γίνεται μέσω του Δημόσιου Δικτύου Δεδομένων  ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

• Το Κέντρο Υποστήριξης Λειτουργίας (Helpdesk) που φιλοξενείται στη 2η ΥΠΕ.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΕΔΙΤ) – στις 1η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η ΥΠΕ, δηλαδή η ανάπτυξη ενός συστήματος, επιπρόσθετα του υφιστάμενου και σε άμεση  διασύνδεση μαζί του (καθώς και η αναβάθμιση του υφιστάμενου στην 2η ΥΠΕ ως προς την προμήθεια  επιπλέον περιφερειακού εξοπλισμού και συνδρομητικών υπηρεσιών ),  το οποίο θα αποτελείται από:

• Τριακόσιους πέντε νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) που θα  εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα. Ανάλογα με τα δεδομένα  διαθεσιμότητας χώρου, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της κάθε υγειονομικής  μονάδας, οι σταθμοί ΣΤΙΑ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Μεγάλες μονάδες 1 ΣΤΙΑ: 130
  • Μικρές μονάδες 2 ΣΤΙΑ: 175.

• Τριάντα πέντε νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ) που θα εγκατασταθούν  σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές. Ανάλογα με τα δεδομένα διαθεσιμότητας χώρου, καθώς  και την επιχειρησιακή ανάγκη της κάθε υγειονομικής μονάδας, οι σταθμοί ΣΤΙΣ χωρίζονται σε  δύο κατηγορίες: 1. Απαιτούν ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποκλειστικής χρήσης και ελεγχόμενης πρόσβασης. Ενδείκνυται για Κέντρα Υγείας (ΚΥ)  εκτός αστικού ιστού. 2. Μπορεί να συνεγκατασταθεί με άλλο υφιστάμενο εξοπλισμό σε αίθουσα μη αποκλειστικής χρήσης. Ενδείκνυται κυρίως για  μικρότερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) ή Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ), και ενδεχομένως σε Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ)  δυσπρόσιτων περιοχών ή νησιών

•Μεγάλες μονάδες ΣΤΙΣ: είκοσι

• Μικρές τροχήλατες μονάδες ΣΤΙΣ: δεκαπέντε.

• Ταμπλέτες ιατρών για την υποστήριξη των λειτουργιών ΣΤΙΣ-Τ: πεντακόσιες.

• Πέντε Εκπαιδευτικούς Σταθμούς Τηλεϊατρικής που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ,  θα χρησιμοποιηθούν ως Εκπαιδευτικά Κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα  εγκατασταθούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

• Συστήματα Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης (ΣΚΟΠ): τρεις χιλιάδες με άμεση διασύνδεση με  το ΕΔΙΤ κι αντίστοιχο λογισμικό

• Διαγνωστικός Ιατρικός Εξοπλισμός για τους ΣΤΙΑ κ τα εκπαιδευτικά κέντρα

• Τρία νέα περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου (Helpdesk), καθώς και ένα Κέντρο  Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας (Command & Control Centre).

• Λογισμικό Τηλεϊατρικής (Κεντρική Υποδομή – ΣΤΙΑ, ΣΤΙΣ, Ταμπλέτες ΣΤΙΣ-Τ και υπηρεσίες  παραμετροποιήσεων αυτής σύμφωνα με τις μελέτες εφαρμογής της παροχής συνεχιζόμενης κατάρτισης και εκπαίδευσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  που υπηρετεί στην περιφέρεια σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς από  την Ελλάδα (Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές), αλλά και το εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com