Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Εντονη ανησυχία από την αύξηση 76% των κρουσμάτων σε μια εβδομάδα- Στοίχημα οι εμβολιασμοί

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 4 Ιουλίου κατεγράφη αύξηση 76% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μετά και το ανησυχητικό Σαββατοκύριακο, με τα 1.001 κρούσματα το Σάββατο και τα 619 την Κυριακή, χθες το πρωί στο Μαξίμου έγινε έκτακτη σύσκεψη για την πορεία του κορωνοϊού αλλά και των εμβολιασμών. Η στρατηγική της κυβέρνησης με σκοπό να σωθεί το καλοκαίρι και να αποφύγουμε το 4ο κύμα πανδημίας, κινείται σε πολλαπλές κατευθύνσεις. α. Πίεση στους ανεμβολίστους. β. Μπόνους στους εμβολιασμένους γ. Διευκολύνσεις για εμβολιασμούς και δ. Αυστηρά πρόστιμα για τη μη τήρηση των μέτρων. ε. Επιχείριση πειθούς με ντόπιους… influencers. Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα κρούσματα και χθες, 801, μεγάλος αριθμός για Δευτέρα.

Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας της κατάστασης καθώς δεν μιλάμε για κίνδυνο 4ου κύματος από το Φθινόπωρο αλλά συναγερμό εν μέσω καλοκαιριού και κίνδυνο να χαθεί και αυτό, είναι το γεγονός ότι έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για εμβολιασμό, τα μηνύματα ότι ενδεχόμενα όποια μέτρα θα αφορούν τους ενεμβολίαστους και τρίτον η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα μετά από μήνες.

α. Πίεση στους ανεμβολίαστους
Η κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της πανδημίας που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Ετσι από χθες προς τα νησιά, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ταξιδεύουν με PCR ή rapid test (ενώ όπως τόνιζαν λοιμωξιολόγοι χθες κάτι υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο και για τις ηπειρωτικές μεταφορές που θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί), ενώ από την Παρασκεύη PCR και rapid test θέλουν οι αμεμβολίαστοι και για την είσοδό τους στα ανοιχτά κέντρα διασκέδασης. Ιδια διαδικασία και στους κλειστούς κινηματογράφους αλλά και στα γήπεδα ως θεατές.

β. Μπόνους στους εμβολιασμένους
Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test από τη στιγμή που έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δεύτερη δόση ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson).
Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μικτούς όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζεται να υποβληθούν σε PCR test ή rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα γήπεδα που θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρετική.

Και οι μετακινήσεις προς τα νησιά είναι πιο εύκολες για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους καθώς θα επιδεικνύουν απλά το σχετικό πιστοποιητικό, ενώ και σε αυτή την περίπτωση οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR test ή rapid test.

γ. Διευκολύνσεις για εμβολιασμούς
Την ίδια ώρα γίνεται μια επιχείριση να γίνουν πιο… ευέλικτοι οι εμβολιασμοί, μέσω διαφόρων τρόπων. Καταρχάς ξεκινά σήμερα από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.Το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της επιχείρισης πειθούς των ανεμβολίαστων στο κομμάτι που αφορά πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν αναμένεται να ζητηθεί η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον η Μαρία Θεωδωρίδου χθες τονίζοντας ότι είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές και λέγοντας ότι όλα μπορούν να προσαρμοστούν, ανέφερε πως η δεύτερη δόση, εάν συμπίπτει χρονικά με τις διακοπές, μπορεί να μετατεθεί και για 2 έως 3 εβδομάδες.

Το επόμενο διάστημα, δε, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί κυρίως κατάκοιτων και ανήμπορων ατόμων.

δ. Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με ελέγχους και κυρώσεις
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

ε. Επιχείρηση πειθούς
Την ίδια ώρα αποφασίστηκε εκστρατεία πειθούς σε κάθε συνοικία και γειτονιά, ακόμα και πόρτα-πόρτα, για όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χθες έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο σποτ για τον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί φοβούνται πως θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη του μήνα
Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες τρόμαξαν. Το Σάββατο καταγράφηκαν 1.001 νέα κρούσματα, ενώ την Κυριακή 619 και χθες 801 αριθμός μεγάλος αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν Δευτέρα, μέρα που συνήθως τα κρούσματα είναι χαμηλά λόγω των κλειστών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηριών. Ηδη οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 2.000 έως το τέλος του Ιουλίου.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφεραν ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του τέταρτου κύματος, αλλά είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε με τον μαζικό εμβολιασμό. Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό, έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να έχουμε 2.000 μέχρι τέλος του μήνα. «Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία».

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Να εμβολιαστούν οι ηλικίες 15-30 ετών
Ανησυχητική είναι και η εκτίμηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr χθες έκανε λόγο για επικράτηση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα στη χώρα μας, σε ποσοστό άνω του 70% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τόνισε μάλιστα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ερχομού ενός νέου, 4ου επιδημικού κύματος που θα «χτυπήσει» νέους σε ηλικία και στην πλειονότητά τους όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει σε ποσοστό 15% σε κάποιες περιοχές
Όπως αποκάλυψε στο iefimerida.gr, βάσει της εμπειρίας από την επικράτηση του στελέχους «Άλφα» (βρετανικό) οι υπολογισμοί της επιστημονικής του ομάδας υποδεικνύουν την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» σε ένα ποσοστό 5-15% σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Η πλημμελής γονιδιωματική επιτήρηση σε τυχαιοποιημένα δείγματα δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σε επίπεδο χώρας. Μια πρώτη εκτίμηση, με ελλιπή όμως στοιχεία, μας υποδεικνύει ένα ποσοστό 0,5-1,5% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν ισχύει αυτό αναμένεται εντός δυο μηνών η επικράτηση του στελέχους σε ποσοστό πάνω από 70%», αναφέρει.

 

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ