ΕΝΦΙΑ: Μονόδρομος η νέα μείωση – Φωτιά και λάβρα η φορολογία των ακινήτων
Η πανδημία «πάγωσε» τη διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και μαζί της τη δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Πλέον, ο δρόμος που οδηγεί στο «ψαλίδισμα» του πλέον μισητού φόρου, έχει ανοίξει.
Το Σεπτέμβριο του 2019, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ «ελάφρυναν» κατά 22% μεσοσταθμικά, «κουρεύοντας» τα έσοδα του κατά περίπου 570 εκατ. Ευρώ. Για την περαιτέρω μείωση του, αναγκαία συνθήκη είναι να εξασφαλιστούν περίπου άλλα τόσα (400- 500 εκατ. Ευρώ) κυρίως από την ένταξη 3.500 περιοχών- «φιλέτων» στο αντικειμενικό σύστημα, οι οποίες μέχρι τώρα επιβαρύνονταν με… συμβολικό φόρο. Αν ο κορωνοϊός δεν «φρενάρει» για μια ακόμα φορά τη διαδικασία, η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ- όπως έχει γράψει το iefimerida- θα δώσει 8% μικρότερο φόρο.
Η… προσγείωση του φόρου κατοχής ακινήτων χαρακτηρίζεται μονόδρομος για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, το ακίνητο στοχοποιήθηκε στη δεκαετία των Μνημονίων και αντιμετωπίστηκε ως η… χήνα με τα χρυσά αυγά, «τιμωρώντας» τους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να συνυπολογίζεται η «βουτιά» των εισοδημάτων τους, άρα και η φοροδοτική τους ικανότητα. Τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι λίαν αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι οι φόροι επί των ακινήτων στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 5% των φορολογικών εσόδων, όταν μπαίνοντας στο «τούνελ» το 2010 ήταν μόλις 0,8%! Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη «επίδοση» στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία!
Πέρα από την επιβεβλημένη ανακούφιση των νοικοκυριών- δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα παραμένει στο 70% με 80%- η μείωση και ο εξορθολογισμός της φορολογίας των ακινήτων χαρακτηρίζεται μονόδρομος και για την προσέλκυση επενδυτών. Το ξέφρενο… πάρτι, που στήθηκε την προηγούμενη διετία, γύρω από τη Golden Visa και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «έκατσε» κυρίως λόγω της πανδημίας και το ζητούμενο είναι η «επόμενη ημέρα» της οικονομίας να συνοδευθεί με επενδύσεις και στην κτηματαγορά.
Η αναφορά στην Εκθεση Πισσαρίδη για την φορολογία στα ακίνητα
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Έκθεση Πισσαρίδη, υπάρχει ειδική αναφορά στη φορολογία των ακινήτων, η οποία κινείται στη λογική του αυτονόητου:
-οι φόροι στην ακίνητη περιουσία πρέπει να εξορθολογιστούν, να ενοποιηθούν και να περάσουν σταδιακά σε τοπικό επίπεδο
-η κατάργηση του «Συμπληρωματικού Φόρου» για τους ιδιώτες ιδιοκτήτης ακινήτων θα μειώσει τις έντονες στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων
-είναι σημαντική η λειτουργία μιας αξιόπιστης και ανεξάρτητης Αρχής για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα είναι κρίσιμο να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες της αγοράς καθώς το σημερινό σύστημα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα
Ειδικά όσον αφορά στην κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου, μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και την αξία της ακίνητης περιουσίας– παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης. Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα βελτιώσει τη σχέση τιμών-κόστους κατασκευής και θα τονώσει τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες.
Η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκύψει από αυτές τις επιδράσεις, θα βελτιώσει τις προσδοκίες και θα ενισχύσει τις συνολικές επενδύσεις τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με την κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι κατά 0,60-0,67 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον προβλεπόμενο.
- Προηγούμενο Σαρηγιάννης: Lockdown τύπου Μαρτίου για 3 εβδομάδες αν θέλουμε να προλάβουμε το 3ο κύμα
- Επόμενο …Κάθε Μέρος….που δεν υπάρχουν Βρώμικοι Άνθρωποι….είναι Ουρανός…*Του Ευθύμη Πολύζου