Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ενέργεια: Τα μέτρα που επιλέγει το ΥΠΕΝ από τις προτάσεις Κομισιόν

Τη δική της «εργαλειοθήκη» καταστρώνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση των τιμών της ενέργειας εξαιτίας της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας πρόκειται να ανακοινώσει πλέγμα νέων μέτρων ως τα τέλη της εβδομάδας.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προσφύγουν σε επιπλέον επιλογές υπό την τρέχουσα συγκυρία, όπως, ρυθμιζόμενες τιμές για ευάλωτους καταναλωτές, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, προσωρινά φορολογικά μέτρα στην κερδοφορία εταιριών και αναδιανομή τους σε καταναλωτές, καθώς και πρόσκαιρες κρατικές ενισχύσεις σε ενεργοβόρες εταιρίες και σε όσες έχουν πληγεί από την κρίση.

Από τις επιλογές αυτές η τελευταία θεωρείται ότι είναι η πλέον πιθανή να υιοθετηθεί από την ελληνική πλευρά, μαζί με ενδεχόμενη αύξηση των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα ενισχυθούν οι επιχορηγήσεις των λογαριασμών ρεύματος επιχειρήσεων ανεξαρτήτως της τάσης που είναι συνδεδεμένες (χαμηλή, μέση, υψηλή) από το 50% στο 75%.

Να θυμίσουμε ότι το ΥΠΕΝ είχε επιχειρήσει να αυξήσει στο 75% την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις για τον Φεβρουάριο, αλλά το αίτημα του δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν, γιατί θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση. Τώρα, με τη χαλάρωση της στάσης της Επιτροπής, λόγω των έκτακτων περιστάσεων, φαίνεται ότι το εμπόδιο παραμερίζεται. Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει παράταση της αναστολής πληρωμής ΥΚΩ από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, καθώς λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ο καθορισμός ρυθμιζόμενων τιμών στις λιανικές τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου δεν συγκαταλέγεται στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι με τις επιδοτήσεις που δίνονται από πέρσι μπαίνουν έμμεσα όρια και στηρίζονται έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι υπάρχει ήδη μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των κερδών κι αυτό φαίνεται να απορρίπτεται, με το σκεπτικό ότι ήδη μία εταιρία, η ΔΕΗΔΕΗ 0,00%, «ροκανίζει» την κερδοφορία της με τις εκπτώσεις που δίνει στους πελάτες της. Προστίθεται, ακόμη, ως επιχείρημα, ότι εταιρίες ΑΠΕ με εγγυημένες τιμές, επιστρέφουν ως πόρο στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, τον ΕΛΑΠΕ, τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την εξασφαλισμένη ταρίφα τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πριν από τρεις εβδομάδες απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου η δυνατότητα περιστολής των περιθωρίων κέρδους των ενεργειακών εταιριών. Μάλιστα, ζητήθηκε σχετική αναφορά από τη ΡΑΕ, κατά πόσο είναι εφικτό να επιβληθεί μια προσωρινή περικοπή σε ενδεχόμενο «λίπος» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ανάλογη απόφαση έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο καθόρισε, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ανώτατο ύψος περιθωρίου μικτού κέρδους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 στα καύσιμα και σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή.

Μια τέτοια οριζόντια απόφαση στην ενεργειακή αγορά, λένε οι πληροφορίες, δεν είναι εύκολη, καταρχήν, γιατί συναρτάται με το πραγματικό κόστος της πρώτης ύλης, που μπορεί να ποικίλει. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι η ίδια η φύση της αγοράς βάζει απαγορευτικό σε οποιαδήποτε ρυθμιστική απόφαση αυτού του είδους, γιατί θα εγείρονταν αιτιολογημένες προσφυγές ακόμη και στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Δεν στέκει με όρους αγοράς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πηγή με σφαιρική γνώση του θέματος.

Οι προβληματισμοί αυτοί συνέτειναν στη διαπίστωση ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική και μάλιστα συναινετικού χαρακτήρα, ύστερα από συνεννόηση με τους ηλεκτροπαραγωγούς, στη λογική «βάλτε πλάτη». Είναι άγνωστες μέχρι στιγμής οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com