Ενέργεια: «Έξυπνη κατανάλωση» και μπόνους σε όποιον καίει λιγότερη ενέργεια
Εξετάζει παρεμβάσεις, εθνικού χαρακτήρα, οι οποίες εν πολλοίς θα ακολουθούν και κατευθύνσεις που δρομολογούνται σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
Μπορεί η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, να μην είναι αντιμέτωπη με πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, τα κονδύλια τα οποία θα απαιτηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια είναι δυσθεώρητα. Έτσι αν μειωθεί η κατανάλωση μειώνεται και το κονδύλι για την επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος.
Παράγοντες στο κυβερνητικό επιτελείο ομολογούν ότι εφόσον οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα (300 ευρώ ανά MWh, πόσο μάλλον αν αυξηθούν, η στήριξη από το νέο χρόνο θα εξελιχθεί σε ένα «δύσκολο στοίχημα». «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με τον κωδικό «εξοικονόμηση ενέργειας» η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά παρεμβάσεων:
– Πριμοδότηση για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σύγκριση θα γίνεται με τον αντίστοιχη κατανάλωση πέρυσι και ο καταναλωτής που θα κάνει οικονομία θα λαμβάνει ένα μπόνους στον λογαριασμό του ως επιβράβευση.
– Πριν από το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης με συμβουλές στους πολίτες για «έξυπνη κατανάλωση». Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα στους ιδιώτες να μειώσουν την κατανάλωση, με καμπάνια στα ΜΜΕ αλλά και στα social media θα προταθούν έξυπνες λύσεις, που θα ακολουθούν και κατευθύνσεις που δίνονται αντίστοιχα στο εξωτερικό…. Για παράδειγμα: Χαμήλωμα θερμοστάτη κοντά στους 18 βαθμούς, λιγότερα φώτα κ.α. λύσεις.
– Παράλληλα θα υπάρξει προτροπή στους πολίτες για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο με άλλες πηγές. Για παράδειγμα με σύγχρονα κλιματιστικά οικονομικής κατανάλωσης, ενδεχομένως και με χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης, εφόσον εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια.
– Στο τραπέζι είναι και η αύξηση της επιδότησης για όσους θα ζεσταθούν το χειμώνα με φυσικό αέριο. Η επιδότηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά εξετάζεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Τα 20 συν 20 ευρώ από την πολιτεία και τη ΔΕΠΑ πέρυσι, στα σημερινά δεδομένα μοιάζουν… ψίχουλα!
– Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτα νοικοκυριά ή και η διεύρυνση των δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων
Μητσοτάκης: Η ώρα της Ευρώπης
Εκτός όμως από τις «έξυπνες λύσεις» για μείωση της κατανάλωσης, αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η ενιαία, ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή «καταιγίδα» που μαστίζει πλέον ακόμη και τις πιο εύρωστες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.
«Κάλιο αργά, παρά ποτέ. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο με φόντο και τη στροφή των Βρυξελλών που τώρα μιλούν για ανάγκη λύσης… εδώ και τώρα!
Ποιες λύσεις επεξεργάζεται η Κομισιόν;
Η Κομισιόν επεξεργάζεται φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μεταξύ άλλων εξετάζει την επιβολή φρένου στις εισαγωγές φυσικού αερίου όταν αυτές θα ξεπερνούν το πλαφόν που θα τεθεί στις τιμές του καύσιμου ή και την επιδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής με την οποία προμηθεύτηκαν το φυσικό αέριο.
- Προηγούμενο Tελευταία Μέρα…να ΑυΓουστάρουμε!….σήμερα * Του Ευθύμη Πολύζου
- Επόμενο ΕΦΚΑ: Ποιες είναι οι τρεις αυξήσεις που θα γίνουν στις συντάξεις