Εναλλακτικός τουρισμός: Οι προκλήσεις των καιρών αλλάζουν τις ταξιδιωτικές συνήθειες
Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μια διαφορετική ταξιδιωτική φιλοσοφία που μας φέρνει πιο κοντά στην φύση και στις ανάγκες μας.
Οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού και η κλιματική αλλαγή ωθούν ολοένα και περισσότερους παραδοσιακούς ταξιδιώτες να προβληματιστούν και να αλλάξουν συνήθειες. Οι εικόνες από δημοφιλή ελληνικά νησιά με χιλιάδες επισκέπτες να στριμώχνονται στα σοκάκια για μια θέση στον ήλιο (κυριολεκτικά) μοιάζουν αποκαρδιωτικές πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό όσων στρέφονται στον εναλλακτικό τουρισμό.
Πλέον πολλοί ταξιδιώτες – και όχι μόνο όσοι έχουν ειδικά ενδιαφέροντα, προτιμήσεις και κίνητρα – αναζητούν ηρεμία, επαφή με τη φύση και τα ζώα, ευκαιρίες για ενδοσκόπηση, προορισμούς που δεν διαταράσσουν το οικοσύστημα, βιωματικούς τρόπους γνωριμίας με την τοπική κουλτούρα και την ιστορία, δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας μέσα σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον.
Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μια διαφορετική ταξιδιωτική φιλοσοφία που συνδυάζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία, την στήριξη αγροτικών περιοχών και την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.
Μορφές τέτοιου τουρισμού αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο γαστρονομικός, ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής (πεζοπορία, ράφτινγκ, καγιάκ, κανό, ποδηλασία κ.ά.), και ο πολιτιστικός.
Μέσα από την επιχειρηματική αξιοποίησή τους γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με σκοπό την πλήρη ανάδειξή του.
Αγροτουρισμός
Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικώς ότι αναλόγως της τοποθεσίας, οι διακοπές σε ένα αγρόκτημα στην Ελλάδα μπορεί να συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα και τα βαλάντια.
Οι ξενώνες είναι συνήθως πέτρινα ή ξύλινα σπιτάκια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής δίπλα σε πολύχρωμους κήπους, μποστάνια, αμπέλια ή ελαιώνες, που αναδίδουν μοναδικά αρώματα.
Η διαμονή συνδυάζεται με περιηγήσεις στη φάρμα, όπου οι επισκέπτες μυούνται στη μαγεία της καλλιέργειας της γης και στις συνήθειες των οικόσιτων ζώων (κατσίκες, γουρούνια, κουνέλια, κότες, αγελάδες, άλογα κ.λπ.), απολαμβάνοντας τους ήχους και την ομορφιά του τοπίου.
Όλο και περισσότεροι τουρίστες τα τελευταία χρόνια επιλέγουν μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Έτσι έρχονται πιο κοντά στην φύση συνειδητοποιώντας την σύνδεσή τους με αυτήν, ενώ αυτή η μορφή τουρισμού αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για τα παιδιά να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
Οι δραστηριότητες ποικίλλουν αναλόγως του προορισμού: πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα, κολύμβηση, κωπηλασία με κανό, βαρκάδα, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.
Η διαφορά οικοτουρισμού και αγροτουρισμού είναι ότι στον πρώτο οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τη φύση κινούμενοι με σεβασμό αλλά και φροντίδα για το περιβάλλον (π.χ., παρατήρηση πουλιών). Στον αγροτουρισμό συμμετέχουν στις συνηθισμένες αγροτικές εργασίες στη φάρμα ως μέρος του προγράμματος αναψυχής.
Οι τιμές για τη διαμονή σε φάρμα ξεκινούν από 100 ευρώ το δίκλινο μαζί με τις δραστηριότητες, αλλά θέλει ψάξιμο πριν από την τελική επιλογή καθώς τα «πακέτα» διαφέρουν ενώ κατά περιόδους βγαίνουν προσφορές.
Ιαματικός τουρισμός
Ανέκαθεν όσοι επέλεγαν τον ιατρικό τουρισμό ήταν κυρίως άνθρωποι με χρόνια νοσήματα αλλά πλέον αυτή η μορφή τουρισμού έλκει πολλούς εργαζομένους που υποφέρουν από το γνωστό σύνδρομο «burnout» (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης).
Έτσι, επιλέγουν προορισμούς με ιαματικά λουτρά συνδυάζοντας τον τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ηρεμούν, αποτοξινώνονται ώστε να αποκαταστήσουν τις όποιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες έχουν προκύψει και παράλληλα απολαμβάνουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο και τη δροσιά που αυτό προσφέρει. Χαρακτηριστικά είναι τα Λουτρά Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας που αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα.
Τα ιαματικά λουτρά και οι πηλοθεραπείες συνδυάζουν τον τερπνόν μετά του ωφελίμου.
- Προηγούμενο ΔΕΗ: Ιδρυτικό μέλος στην διεθνή πρωτοβουλία «Συμμαχία για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» (Φωτογραφίες)
- Επόμενο ΕΛΣΤΑΤ: Συνολικά 4,9 εκατομμύρια έλληνες πολίτες πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι