Ενα ακατανόητο αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες
Τα τρελά και παράλογα του ελληνικού κράτους διαμορφώνουν διαχρονικά μια τεράστια λίστα και η προσπάθεια εκλογίκευσης κάποιων συνήθως γίνεται με τον πλέον λάθος τρόπο, δημιουργώντας νέα προβλήματα αντί να λύσουν τα παλιά. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα είναι αυτό της κατάρτισης δασικών χαρτών. Μια θεωρητικώς μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία θα συνδράμει στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί, επιτέλους, το Εθνικό Κτηματολόγιο, που άλλες χώρες, ακόμα και αυτές που δεν ανήκουν στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, το έχουν επιτύχει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Οικόπεδα, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, ελαιώνες, κατοικίες και δημόσιοι δρόμοι χαρακτηρίζονται δασικά ή αναδασωτέα και πλέον ανήκουν στο Δημόσιο!
Ενα απίστευτο αλαλούμ σε όλη τη χώρα και στα νησιά και χιλιάδες ενστάσεις, καθώς οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι το χωράφι τους που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες είναι δικό τους και όχι του Δημοσίου. Το σπίτι και το οικόπεδο όπου διαμένουν εδώ και δεκαετίες και για το οποίο πληρώνουν φόρους διαπιστώνουν ότι με βάση τους δασικούς χάρτες δεν τους ανήκει και πρέπει να περάσει στο Δημόσιο αν δεν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους!
Τουριστικά καταλύματα στα Δωδεκάνησα που υφίστανται εδώ και δεκαετίες, έχουν εκδοθεί νόμιμες άδειες από δέκα φορείς και λειτουργούν με όλους τους τύπους διαπιστώνεται τώρα, με βάση το πόρισμα των επιστημόνων και των δασαρχών που είχαν την ευθύνη κατάρτισης των χαρτών, ότι πρέπει να τα διεκδικήσουν.
Τα λάθη που εμπεριέχονται στους αναρτημένους χάρτες οφθαλμοφανή και άπειρα, γιατί προφανώς ουδείς σκέφτηκε να κάνει επιτόπια μελέτη και έρευνα, ούτε ζήτησε τη συνδρομή άλλων δημόσιων υπηρεσιών όπως οι πολεοδομίες ή οι εφορίες, όπου είναι καταγεγραμμένη η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και με βάση αυτή πληρώνονται ο ΕΝΦΙΑ ή το τέλος ακίνητης περιουσίας στους δήμους.
Ξεσηκώθηκε, λοιπόν, όλη η Ελλάδα, το θέμα έφτασε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο και μόνο τότε δόθηκε εντολή να σταματήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, να διορθωθούν τα λάθη, να συμπληρωθούν οι παραλείψεις και να ψηφιστούν όπου απαιτείται νέες ρυθμίσεις.
Και όλα αυτά γιατί; Επειδή ο κοινός νους και η κοινή λογική δεν είναι πάντα δεδομένα σε κάποιους που είναι εντεταλμένοι να φέρουν εις πέρας τέτοια έργα. Παίρνουν αεροφωτογραφίες, για παράδειγμα, του 1945 και με μπούσουλα αυτές χαρακτηρίζουν συλλήβδην δασικές περιοχές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τι μπορεί να έχει γίνει στο μεταξύ σε αυτά τα 75 χρόνια.
Ούτε καν αν με άδειες άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου επετράπη η εκχέρσωση εκτάσεων προκειμένου να καλλιεργηθούν.
Μπορεί το θέμα να μην είναι τόσο απλουστευμένο και σαφώς να υπάρχουν και πολλές αυθαιρεσίες από επιτήδειους οι οποίοι κάποτε πρέπει να αναλάβουν το κόστος των παρανομιών τους. Ομως, το κράτος έχει τα εργαλεία να ξεχωρίσει και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να μη στρουθοκαμηλίζει κάτω από οριζόντιες λύσεις.
Την ώρα που η χώρα επιχειρεί τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, είναι οξύμωρο κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί να κινούνται με ρυθμούς αραμπά και με μεθόδους που πόρρω απέχουν από την απλή λογική και τα ευνόητα.
- Προηγούμενο Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ
- Επόμενο Σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους δασικούς χάρτες