Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αλλαγές στην καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, καθώς ορίζεται πλέον να λαμβάνεται υπόψιν τα χωριά και τα νησιά όπως ήταν πριν από την έναρξη του νόμου για το σχέδιο Καποδίστριας, δηλαδή οι δήμοι και οι κοινότητες όπως ήταν πριν το 1997.
Ουσιαστικά όπως αποκαλύπτει η imerisia.gr, με την απόφαση αυτή εξετάζεται συνδυαστικά ο σημερινός πληθυσμός, όπως έχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η νομική μορφή των χωριών πριν το σχέδιο Καποδίστριας,.
Με τα έγγραφα Δ12Α 1146052 ΕΞ 2011 και Δ12Α 1089202 ΕΞ 2012, καθώς και με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1149/20.6.2013, διευκρινίστηκε ότι αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από μόνο του κοινότητα και κατά συνέπεια άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για να απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος κάποιος, δεν εξετάζεται ο κάθε οικισμός χωριστά, αλλά η κοινότητα που οι οικισμοί συνιστούσαν όλοι πριν τον Καποδίστρια.
Τα ποσά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος προσδιορίζονται:
α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.
γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα (1) φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
Αναφορικά με την περιοχή της Αττικής, ο νομός λογίζεται ως πόλη όπως και το πολεοδομικό συγκρότημα τηςε Θεσσαλόνικης.
Από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους εξαιρούνται εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
- Προηγούμενο Παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπανικολάου από το ΔΣ του ΠΥΡΣΟΥ Γρεβενών
- Επόμενο Επίδομα θέρμανσης βάσει γεωγραφίας: Μείωση στις πεδινές περιοχές, αύξηση στις ορεινές