ΕΛ.ΑΣ.: Ετοιμάζεται αρχείο βαλλιστικής για τα νέα κυνηγετικά όπλα – Στόχος να περιοριστεί η άσκοπη χρήση τους ή η χρήση σε εγκληματικές ενέργειες
Αρχείο βαλλιστικής, το οποίο θα εντάσσεται σε βάση δεδομένων, προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα νέα κυνηγετικά όπλα, μετά τα απανωτά κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων με καραμπίνες, όπως τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη και τη στυγερή δολοφονία του υπαλλήλου πάρκινγκ στον Πειραιά.
Αυτό ανέφεραν πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες για τα καλυφθεί το νομικό κενό, ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» αυτή η πρωτοβουλία προκειμένου να γνωρίζουν οι αρχές εάν κάποιο όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε έκνομη ενέργεια.
Τα περιστατικά βίας με κυνηγετικά όπλα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναζητά νομικό τρόπο ώστε εφεξής όσοι αγοράζουν κυνηγετικό όπλο ή ίσως και σκοπευτικό να περνούν από συγκεκριμένη διαδικασία.
Δηλαδή, να γίνεται αρχικά μια βαλλιστική εξέταση, μόλις αγοραστεί το όπλο, και εν συνεχεία το αρχείο καταγραφής να τοποθετείται στη βάση δεδομένων που υπάρχει στην ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Πόσα όπλα κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας, κυκλοφορούν δηλωμένα περίπου ένα εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα, ενώ τα σκοπευτικά όπλα αγγίζουν τα 4.500. Επί της παρούσης δεν υπάρχει κανένας βαλλιστικός έλεγχος, παρά μόνο σε περιπτώσεις υπόνοιας εμπλοκής του ιδιοκτήτη τους σε παράνομες ενέργειες.
Οι αστυνομικοί θέλουν με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την άσκοπη χρήση των όπλων αυτών ή ακόμη και τη χρήση τους σε εγκληματικές ενέργειες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εγκληματικότητα.
Τα αποκαλούμενα «μαύρα» όπλα, τα παράνομα δηλαδή εκείνα πιστόλια, περίστροφα και καραμπίνες ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε εκατοντάδες χιλιάδες, τα οποία προέρχονται κατά βάση από χώρες των Βαλκανίων αλλά και από τη γειτονική Τουρκία.
Το παράνομο εμπόριο όπλων «ανθεί» στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου όμως η διακίνηση τιμωρείται με αυστηρότατες ποινές και όχι με ποινές-χάδια, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.
- Προηγούμενο ΠΑΝΣΕΚΤΕ: «Για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε πρόγραμμα για ανακαίνιση επιχειρήσεων με 70% επιδότηση για την Δυτική Μακεδονία»
- Επόμενο Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου