Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Εισφορές: Έρχονται τα «ραβασάκια» στους μισθωτούς με μπλοκάκι

Στο τέλος του μήνα, αναμένεται εκτός απροόπτου, να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών 2020, για όσους είχαν κατά τον προηγούμενο χρόνο παράλληλη απασχόληση και οι εισφορές που κατέβαλλαν από την μισθωτή εργασία δεν κάλυπταν το προβλεπόμενο όριο.

Πρόκειται για μια υποχρέωση που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους μισθωτούς με χαμηλούς μισθούς ή και μερική απασχόληση, που παράλληλα έχουν και «μπλοκάκι», καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες με παράλληλα μισθωτή εργασία.

Μάλιστα, οι συνεχείς καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των συγκεκριμένων εισφορών, έχει δημιουργήσει σημαντική καθυστέρηση και στις πληρωμές των εισφορών του 2021, που βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης, πρέπει να «τρέξουν» ένα μήνα μετά την έναρξη των πληρωμών για το 2020.

Προκειμένου δε, να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας νέας εκκαθάρισης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία, για την υποβολή αιτήσεων παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

Μάλιστα, κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021. τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.

Αναλυτικά, ο νόμος του 2020 προβλέπει ότι για τον υπολογισμό των εισφορών στις περιπτώσεις μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την διαδικασία προσδιορισμού, εκκαθάρισης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι την λήψη των μηνιαίων εισφορών μισθωτής απασχόλησης ανά κλάδο ασφάλισης, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών. Για την αναστολή αυτή, θα λαμβάνεται πλέον, υπόψη η αίτηση-δήλωση του ασφαλισμένου η οποία και θα πρέπει να υποβάλλεται μέσω της νέας υπηρεσίας του e- ΕΦΚΑ.

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί και τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση – δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Να σημειωθεί εδώ, ότι δήλωση παράλληλης απασχόλησης γίνεται και κατά την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην αρχή κάθε έτους, όμως με δεδομένο ότι υπάρχουν αλλαγές στην απασχόληση, με τη νέα υπηρεσία μπορούν να δηλωθούν μεμονωμένα διαστήματα καθώς και αλλαγές που δεν ήταν γνωστές στην αρχή του έτους. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα καλούνται να καταβάλλουν εισφορές τις οποίες στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει ή θα συμψηφίζει.

Οι ενεργοί ασφαλισμένοι, μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί.

Η δήλωση, περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά κάθε φορά, τον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα.

Η υποβολή νέας αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, εντός του ίδιου μήνα, ακυρώνει κάθε προηγούμενη αίτηση, του ίδιου μήνα.

Έτσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με έναρξη μη μισθωτής δραστηριότητας από 01/10/2020, τον Ιουλίου 2021 προσλαμβάνεται ως μισθωτός. Εντός του Ιουλίου πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας την παράλληλη μισθωτή του απασχόληση.

Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, για τον Ιούλιο 2021 και για κάθε επόμενο μήνα αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την μισθωτή του απασχόληση τον Οκτώβριο 2021, πρέπει να υποβάλλει αντίστοιχα ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας τον μήνα που απασχολείται αποκλειστικά ως μη μισθωτός.

Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής μισθωτής απασχόλησης την 15/10/2021 (ή οποιαδήποτε μέρα του Οκτωβρίου 2021), πρέπει να δηλωθεί ο Νοέμβριος 2021 χωρίς παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Ως εκ τούτου για το μήνα Νοέμβριο και για κάθε επόμενο μήνα θα επανεκδίδονται ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Προσοχή όμως. Κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ