Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Είναι γρίπη ή κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα- Τα 7 «SOS»

Είναι γρίπη ή κορωνοϊός; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη φετινή σεζόν των… ιώσεων θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τα συμπτώματα.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ειδικούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα νέο ξέσπασμα της γρίπης τον χειμώνα. Σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» φιλοξενεί τις απόψεις επιστημόνων και ιατρών, οι οποίοι αναμένουν μια «δύσκολη σεζόν» για τη γρίπη. Φέτος, όπως όλα δείχνουν, η γρίπη και ο κορωνοϊός θα συνυπάρξουν με ό,τι αυτό σημαίνει για τα υγειονομικά συστήματα.

«Πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού είναι παρόμοια. Πυρετός, κόπωση, πόνοι, είναι συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν και στις δυο περιπτώσεις. Τα συχνά πιο ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού σε εμβολιασμένους -κάποιες φορές περιλαμβάνουν συνάχι ή φταρνίσματα- αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολο το να ξεχωρίσει κάποιος τις δυο ασθένειες, ακόμα και να τις διαχωρίσει από το κοινό κρυολόγημα ή τις αλλεργίες» αναφέρει η WSJ.

Ο Κάμερον Γουλφ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Duke, λέει χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάποιος απλά να νομίσει ότι είναι απλά συνάχι ή αλλεργία. Θα μπορούσε όμως να είναι και μια breakthrough μόλυνση (σ.σ.: μόλυνση εμβολιασμένου».

Γρίπη ή κορωνοϊός: Τα 7 «SOS» των ειδικών
Η Wall Street Journal χώρισε το δημοσίευμα στα 7 ερωτήματα – «SOS» και τις απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

Ακολουθούν τα 7 ερωτήματα και οι απαντήσεις τους από την ομάδα της WSJ και τους ειδικούς:

1) Τι διαφορές έχουν οι breakthrough μολύνσεις (σε εμβολιασμένους) με κορωνοϊό με τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα ή άλλες ασθένειες;
Τα συμπτώματα του κορωνοϊού σε εμβολιασμένους είναι συνήθως πιο ήπια ενώ διαρκούν λιγότερο απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους. Αυτή η μειωμένη ένταση μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Οι breakthrough μολύνσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως το συνάχι, η κόπωση και ο βήχας.

Ένα σύμπτωμα όμως που είναι συνήθως συνδέεται με τον κορωνοϊό είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. «Τα κλινικά συμπτώματα και σημάδια της γρίπης και του κορωνοϊού είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης» απαντά ο Ντάνιελ Ούσλαν, από το UCLA Health.
Παρά ταύτα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η μόλυνση με κορωνοϊό δεν πυροδοτεί πάντα απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Επομένως, δεν θα πρέπει να σκέφτεστε ότι είστε… Covid-free αν διατηρείτε αυτές τις αισθήσεις σας. Είναι σημαντικό να κάνετε τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ώστε να διαπιστώσετε την αιτία των συμπτωμάτων.

2) Τι μπορεί να σηματοδοτεί η περίοδος επώασης για μια πιθανή ασθένεια;
Με την αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, τα συμπτώματα συνήθως έπαιρναν περισσότερο για να εκδηλωθούν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη. Επομένως, αν αρρωσταίνατε πολύ σύντομα μετά την έκθεσή σας σε άτομο με συμπτώματα, τότε αυτό θα σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να έχετε γρίπη. Παρά ταύτα, με την επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο σύντομα. «Είναι δύσκολο να βασιστεί κάποιος στην περίοδο επώασης. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει πλέον» απαντά ο Γουλφ.

3) Ποιες οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κορωνοϊού στα παιδιά;
Σύμφωνα με τον οδηγό της WSJ, όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος τις διαφορές ανάμεσα στον κορωνοϊό και τη γρίπη. Τα παιδιά που μολύνονται είτε με γρίπη είτε με κορωνοϊό εμφανίζουν πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα στο ξεκίνημα της ασθένειας, εξηγεί η Φλορ Μουνιόζ, παιδίατρος με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα από το Texas Children’s Hospital του Χιούστον.

Τα παιδιά στα οποία τα συμπτώματα από κορωνοϊό προχωρούν συνήθως αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, προσθέτει, καλώντας τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

4) Πρέπει να κάνω τεστ και για γρίπη και για κορωνοϊό;
Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε τεστ και για τους δυο ιούς αν έχετε συμπτώματα. Ένα μοριακό (PCR) τεστ -που γίνεται σε ιατρείο, φαρμακείο ή και αλλού και το οποίο επεξεργάζεται σε εργαστήριο- παραμένει η πιο ακριβής μέθοδος για να διαγνωστεί η Covid-19. Αρκετά αξιόπιστα για όσους εμφανίζουν συμπτώματα και πιο εύχρηστα, όμως, είναι και τα rapid (self) test που πωλούνται στα φαρμακεία. Τα rapid test δίνουν αποτέλεσμα σε περίπου 15 λεπτά και μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα κιτ για να το κάνει στο σπίτι.

Αν το rapid test είναι αρνητικό και συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα, τότε θα πρέπει να κάνετε και ένα μοριακό, λέει ο Δρ. Ούσλαν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τεστ και για άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη.

5) Μπορούν τα τοπικά στατιστικά ασθενειών να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα συμπτώματά μας;
Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναρτούν συχνά νέα δεδομένα για μια σειρά ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μένουμε δείχνουν πότε παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα γρίπης καθώς και για άλλους ιούς, όπως ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) που φέτος έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από άλλες χρονιές. Αν ένας ιός βρίσκεται σε κυκλοφορία σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τότε είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή με αυτόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

6) Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα δυο μολύνσεις, όπως γρίπη και κορωνοϊό;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, είναι πιθανό να μολυνθεί κάποιος με περισσότερους από έναν ιούς ταυτόχρονα -αν και δεν είναι τόσο σύνηθες όσο η απλή («μονή») νόσηση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που βρίσκονται σε περιβάλλοντα όπως τα σχολεία, όπου οι ιοί έχουν κυκλοφορία λέει η Δρ Μουνιόζ.

«Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη μόλυνση με δυο ιούς, ειδικά στα παιδιά. Ο RSV και ο αδενοϊός μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρά συμπτώματα απ’ ό,τι στους ενήλικες» προσθέτει.

7) Πρέπει να κάνω εμβόλιο και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη;
«Ναι» είναι η απάντηση των ιατρών. Μάλιστα, το CDC έχει ανακοινώσει ότι τα εμβόλια για τη γρίπη και τον κορωνοϊό μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ