Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών: Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

Το Υπουργείο Πολιτισμού  πραγματοποιεί και φέτος, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με την διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης, στο παραπάνω πλαίσιο, θα υλοποιήσουν την Κυριακή 26 Μαΐου και στις 11.00 π.μ., ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Παλιουριάς Δεσκάτης τις εξής δράσεις:

  • Ξενάγηση στον γεώτοπο «Πετρώματα Ουράνιου τόξου» (θέση Σκάλα, Παλιουριά). Τα όμορφα ποικιλόχρωμα πετρώματα του «ουράνιου τόξου», χρονολογούνται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δεινόσαυροι και ένας νέος ωκεανός ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Γη, ο ωκεανός της Τηθύος. Τα πετρώματα του «ουράνιου τόξου» είναι ιζήματα, από τα πρώτα που πλήρωσαν τον πυθμένα του τότε νεο-αναπτυσσόμενου ωκεανού.
  • Ξενάγηση σε δυο μονόχωρους μεταβυζαντινούς ναούς των μέσων του 18ου αι., την Κοίμηση Θεοτόκου Παλιουριάς και την Αγία Παρασκευή Παναγιάς, με αξιόλογο αγιογραφικό διάκοσμο και τέμπλο.
  • Ξενάγηση στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, δίνοντας έμφαση στην σχέση του μνημείου με το ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο της περιοχής με το μοναδικό στην Ελλάδα διώροφο καθολικό. Και οι δυο ναοί είναι κατάγραφοι και χρονολογούνται βάσει επιγραφών το 1481/2 και το 1728-30.
  • Ξενάγηση στον γεώτοπο της σύγκρουσης των δύο ηπείρων, Ευρώπης και Αφρικής (δρόμο προς Ι.Μ. Ζάβορδας). Κάτω από το σημερινό ανάγλυφο της Βουνάσσας, της κοιλάδας του Αλιάκμονα και της Ι.Μ. Ζάβορδας, διατηρείται μια ζώνη όπου η Ευρώπη συνάντησε τον ωκεανό της Τηθύος. Μετά την καταστροφή του ωκεανού η Ευρώπη συγκρούστηκε με την Αφρική και το ίχνος της αποτυπώνεται κάτω από την Ι.Μ. Ζάβορδας.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών στο τηλ. 24620 25403, (κ. Σ. Τσακστάρα, κ. Δ. Θεοδωρίδου).

Η είσοδος στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ