Κινηματογράφος-CINE GREVENA
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

ΕΦΚΑ: Μοιράζει μπόνους 480 ευρώ στους υπαλλήλους για έκδοση συντάξεων

Ένα δύσκολο και υπερφιλόδοξο εγχείρημα με στόχο την έκδοση της συντριπτικής πλειονότητας των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν ξεπεράσει τις 300.000, επιδιώκει εντός του 2021 η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Έτσι, φέτος, στα κλιμάκια που εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργούνται στο Ταμείο, τίθεται ως στόχος η έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων ή πράξεων από έναν υπάλληλο, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης. Το κίνητρο, είναι ένα επιπλέον «μπόνους» που μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε το 2017 όταν η τρόικα έθετε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκκαθαριστεί η πλειοψηφία του όγκου των εκκρεμοτήτων, όμως 3 και πλέον χρόνια μετά, η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το θέμα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα πλέον έντονα και μόνιμα κοινωνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και μέγιστο πολιτικό πρόβλημα. Το οποίο καλούνται πλέον να διαχειριστούν ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων, που δημιουργούνται κάθε χρόνο, έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει την έστω και προσωρινή στελέχωση του Φορέα με νέους υπαλλήλους, είτε μέσω αποσπάσεων, είτε μέσω επιστράτευσης έμπειρων συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να αυξηθούν οι ρυθμοί απόδοσης των απονομών συντάξεων και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμοτήτων.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη ένα επίσης φιλόδοξο σχέδιο εκκαθάρισης των παλαιών συντάξεων, το οποίο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017. Ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2021, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί οι συντάξεις με ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης το 2018 και τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020 (από τον Απρίλιο του 2020 και μετά οι συντάξεις του ΟΓΑ εκδίδονται ψηφιακά, μέσω του συστήματος «Άτλας».

Έως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019 και τον Ιούλιο – εφόσον οι μηνιαίοι στόχοι επιτυγχάνονται – θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020. Παράλληλα δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Άτλας».

Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί και τέλος του 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για την επίτευξη του υπερβολικά δύσκολου αυτού εγχειρήματος, η διοίκηση του Φορέα ενεργοποιεί και φέτος την «ομάδα κρούσης» ήτοι τα ειδικά κλιμάκια που θα εργάζονται εκτός ωραρίου ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του Φορέα, έως και μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι που έχουν γνώση αποκλειστικά στα αντικείμενα απονομής παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, εξω-ιδρυματικού επιδόματος, λοιπών παροχών, ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης εκκαθάρισης συντάξεων, θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση intranet.efkagov.gr/klimakia.

Συνδικαλιστές αλλά και στελέχη του e-ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσει τα 1.000 άτομα. Τα οποία θα εργάζονται εκτός ωραρίου, για να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν, πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας τους και την υπερωριακή τους απασχόληση. Θα υπάρχουν μάλιστα και στόχοι, προκειμένου στην πλήρη επίτευξή τους, όχι μόνο από τους ίδιους, αλλά και από το κλιμάκιο συνολικά, να λάβουν επιπλέον ποσό της τάξης των 480 ευρώ το μήνα. Όπως ορίζονται και βαθμοί δυσκολίας (συντελεστές στάθμισης), με τις διεθνείς συντάξεις και διαδοχική ασφάλιση να έχουν το μεγαλύτερο βαθμό, της τάξης του 2,5 και την συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν στο σύστημα «Άτλας» το μικρότερο, 0,4.

Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ποικίλουν ανά κλιμάκιο και ανά Ταμείο. Για παράδειγμα για την έκδοση συντάξεων από το ΙΚΑ (κύριων και επικουρικών) ο στόχος είναι μεταξύ 50 και 110 αποφάσεις, για τον ΟΑΕΕ από 25 έως 50, ενώ για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ) από 55 έως 90 αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com