Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

e-ΕΦΚΑ: Νέα ειδοποιητήρια για μισθωτούς με μπλοκάκι

Με διορθώσεις που οφείλονται, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, στην τροποποίηση των στοιχείων για τις εισφορές, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Φορέα, νέα ειδοποιητήρια με μηδενικές ή χαμηλότερες εισφορές για χιλιάδες μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση.

Με έγγραφό του ο Φορέας ενημερώνει πως προχώρησε σε διόρθωση ή και τροποποίηση των στοιχείων που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις εισφορές της μισθωτής εργασίας. Η τροφοδότηση του συστήματος με τα νέα διορθωμένα στοιχεία θα γίνεται- σύμφωνα με το έγγραφο – σε μηνιαία βάση, όμως ήδη, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η τροποποίηση εκκαθάρισης εισφορών έτους 2020 των ασφαλισμένων που κατά την αρχική εκκαθάριση, δεν ελήφθησαν υπόψη εισφορές από μισθωτή απασχόληση.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που ενώ θεωρούσαν ότι οι εισφορές της μισθωτής τους απασχόλησης κάλυπταν το κατώτερο όριο εισφορών που ορίζει ο νόμος και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες τους, τελικά είδαν τον Ιούλιο, ειδοποιητήρια με χρεωστικό υπόλοιπο το οποίο θα έπρεπε να πληρωθεί σε 6 δόσεις.

Τα λάθη είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει τροποποίηση της εκκαθάρισης εισφορών 2020. Ξεκαθαρίζεται δε, ότι και στα νέα εκκαθαριστικά, που αναρτήθηκαν ή και θα αναρτώνται ανά μήνα, με βάση τη ροή εισαγωγής των νέων στοιχείων, δεν αλλάζει η μεθοδολογία. Αυτό που τροποποιεί τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ή να λάβουν ως επιστροφές οι ασφαλισμένοι, είναι τα νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία.

Αναλυτικά, η τροποποίηση της εκκαθάρισης, δημιουργεί νέο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι, Χρεωστικό, Πιστωτικό ή Μηδενικό. Στην περίπτωση που η αρχική εκκαθάριση ήταν χρεωστική και ο ασφαλισμένος έπρεπε να πληρώσει το χρέος του σε 6 δόσεις, εφόσον το νέο εκκαθαριστικό προκύψει πιστωτικό, τότε το αρχικό χρέος μηδενίζεται και το πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται μετά από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Ποσά που είχαν εξοφλήσει δόσεις εκκαθάρισης συμψηφίζονται με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Εάν προκύψει μεγαλύτερο χρέος, τότε το επιπλέον ποσό κατανέμεται ισομερώς στις επόμενες δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις εκκαθάρισης προς καταβολή, το επιπλέον ποσό αναζητείται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.

Εάν πάλι, το νέο χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το αρχικό, τότε αναπροσαρμόζονται αντίστοιχα ισομερώς όλες οι δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Ποσό που έχει εξοφλήσει τις αρχικές δόσεις εκκαθάρισης, χρησιμοποιείται για εξόφληση των αντίστοιχων νέων δόσεων. Τυχόν επιπλέον ποσό, παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο και συμψηφίζεται με ασφαλιστικές οφειλές, ακολουθώντας τους κανόνες εξόφλησης εισφορών.

Εάν η αρχική εκκαθάριση ήταν μηδενική, και προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται μετά από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Εάν προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, τότε η οφειλή που προκύπτει επιμερίζεται ισομερώς στις δόσεις που απομένουν έως τη λήξη της εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις, το χρεωστικό υπόλοιπο καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα που διενεργήθηκε η τροποποίηση.

Τέλος εάν η αρχική εκκαθάριση ήταν πιστωτική και πλέον, υπάρχει νέο μεγαλύτερο πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται μετά από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές. Εάν πάλι, προκύψει μηδενικό υπόλοιπο, τα ποσά που επιστράφησαν αναζητούνται.

Τα στοιχεία της τροποποίησης και το αποτέλεσμά της, θα εμφανίζονται στη μηχανογραφική εφαρμογή «Ασφάλιση – Έσοδα Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων», στην οθόνη «Στοιχεία Εκκαθάρισης». Αναρτώνται δε, και στον Ατομικό Λογαριασμό των ασφαλισμένων, ενώ στις οθόνες των ενδιαφερόμενων θα εμφανιστεί και νέο ειδοποιητήριο, με τίτλο «Ειδοποιητήριο τροποποίησης εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020».

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ