email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Δύσκολη «άσκηση» η επαναλειτουργία της εστίασης

Από τα τελευταία στη σεριά, και πιθανόν στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επιτραπεί να ανοίξουν για το κοινό εστιατόρια και καφέ, ωστόσο, η διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Ο κλάδος, όπως και ο τουρισμός, αναμένεται να είναι στα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Αλλώστε και μετά το άνοιγμα, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υποχρεωθούν σε ειδικές συνθήκες λειτουργίας, μειώνοντας τραπεζοκαθίσματα και εκμεταλλεύσιμο εμπορικό χώρο, «ακυρώνοντας» εσωτερικές αίθουσες, αλλά και υιοθετώντας μέτρα προστασίας όπως μάσκες, γάντια και στολές για τους εργαζόμενους.

Οι προσδοκίες παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές για την ουσιαστική επαναφορά πελατείας, αφού κατά την προηγούμενη περίοδο – όπου η διανομή έτοιμου φαγητού μέσω delivery επιτρεπόταν- η κατανάλωση ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι φορείς της μαζικής εστίασης ζητούν τόσο έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων αλλά και επαναφέρουν και πάγια αιτήματα τους, που συνδέονται κυρίως με φοροαπαλλαγές προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως σ’ ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης.

Ειδικότερα ζητούν:

1. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για όλη την εστίαση (συμπεριλαμβάνονται καφές, ροφήματα και ψωμί), με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εστίαση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, πλην ροφημάτων που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται σε 148 εκατ. ευρώ

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020

4. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων ως εξής:

α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50%,

β) ειδικό επίδομα για εργαζομένους που θα τεθούν, εκτάκτως και για συγκεκριμένο διάστημα (έως 31/12/2020), σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και

γ) εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% και με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις αρχές της κρίσης

5. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 σε 60 δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021

6. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων

7. Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως 31/12/2020 να προβλεφθεί μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με την μείωση των εισπράξεων τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ