AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Δύο νοσοκομεία στα 20 χλμ- Ποιες περιοχές φωτογράφισε ο πρωθυπουργός- Το δίπολο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας και η Δυτική Μακεδονία

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός άνοιξε το θέμα της ανάγκης σχεδιασμού ενός νέου νοσοκομειακού χάρτη στη χώρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 ή 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους και τελικά να αποδεικνύονται και τα δύο προβληματικά. Κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να ξεπεράσουν τοπικισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις και τα κόμματα να συμμετάσχουν στον διάλογο για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.Μεταξύ των πολλών νομών της περιφέρειας, σε όλη τη χώρα, που διαθέτουν δύο νοσοκομεία σε ισάριθμες πόλεις με μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι η Κοζάνη (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), η Ημαθία (Βέροια, Νάουσα) και η Πέλλα (Έδεσσα, Γιαννιτσά).

Στις δύο πρώτες Περιφερειακές Ενότητες εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από αιρετούς και εκπροσώπους τοπικών και επιστημονικών φορέων, που θεώρησαν ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού τους «φωτογραφίζουν». Αντίθετα, στην Πέλλα δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση, καθώς υποστηρίζεται πως τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν συμπληρωματικά, καλύπτοντας από κοινού μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τοπικούς παράγοντες και κατέγραψε απόψεις, αντιδράσεις και επιχειρήματα.

Το δίπολο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και η Δυτική Μακεδονία

Η απόσταση μεταξύ της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας είναι μικρότερη από 30 χιλιόμετρα και καλύπτεται μέσω της Εγνατίας Οδού σε λιγότερο από 20 λεπτά. Συνήθως ένας κάτοικος της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να μεταβεί στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο.

Ήδη, κάτοικοι της μιας πόλης χρειάζεται να μεταβαίνουν στην άλλη για τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, λόγω απουσίας συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, οι Κοζανίτες πηγαίνουν στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας για ουρολογικά ή ορθοπαιδικά περιστατικά, ενώ το Μαμάτσειο καλύπτει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία σε ψυχιατρικά περιστατικά.

«Κύριε πρωθυπουργέ, καλώς ορίσατε στην πραγματική ζωή». Με τη φράση αυτή ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής και μέλος του ΔΣ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Νίκος Σαμαράς υποδέχτηκε τις πρωθυπουργικές αναφορές και με ανάρτησή του τον καλεί να προχωρήσει άμεσα. Ο ίδιος, μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως ένα νοσοκομείο είναι υπεραρκετό για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία των τεσσάρων νομών. «Σήμερα λειτουργούν 5 νοσοκομεία και ουσιαστικά δεν λειτουργεί κανένα. Διαθέτουμε 800 νοσοκομειακές κλίνες στη Δυτική Μακεδονία και οι 500-600 κλίνες είναι μόνιμα κενές», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης θεωρεί πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση όσων προανήγγειλε.

«Τα μοντέλα που κυριαρχούν στην Ευρώπη προβλέπουν ένα νοσοκομείο ανά 300.000 κατοίκους. Θα μπορούσαμε να το δούμε κι εδώ, αλλά αυτά δεν γίνονται αποσπασματικά. Χρειάζεται σε βάθος μελέτη, με προβολή στα δημογραφικά στοιχεία, προβλέψεις ωρίμανσης πληθυσμού, ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής», είπε στο Euro2day.gr και πρόσθεσε:

«Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, χρειάζεται συναίνεση και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να δώσεις τα κλειδιά σε μια ομάδα ειδικών, με τη δέσμευση εξαρχής ότι θα δεχτείς το πόρισμά τους. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εδώ».

Δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κοζάνης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προερχόμενα κυρίως από την Πτολεμαΐδα, αναφέρονται στον κίνδυνο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος του Μποδοσάκειου.Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι ο ορισμός συγκεκριμένων κλινικών αναφοράς σε κάθε νοσοκομείο και η συγχώνευσή τους με αυτές των γειτονικών τους. «Για παράδειγμα το Μποδοσάκειο διαθέτει μια από τις καλύτερες Ορθοπαιδικές. Μπορούμε να πούμε ότι εδώ θα πηγαίνουμε για τα ορθοπαιδικά. Στα Γρεβενά, π.χ., που έχει καθαρό αέρα, θα γίνει μια καλή πνευμονολογική. Σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, αντίστοιχα, κλινικές αναφοράς, οργανωμένες και καλά στελεχωμένες. Από εκεί και πέρα, η κάθε δομή να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα και οργανωμένα ΤΕΠ, όπου θα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση, διαλογή και κατεύθυνση».

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, μιλώντας στο Euro2day.gr, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο ως τον βασικό πυλώνα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, αυτό είναι που πρέπει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε κομβική θέση, στο κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διαθέτει άρτιο εξοπλισμό -τεχνολογικό και ξενοδοχειακό- και χρειάζεται ενίσχυση σε επίπεδο στελέχωσης, για να παίξει τον ρόλο που του αρμόζει. Στη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε υποδειγματικά ως νοσοκομείο αναφοράς», ανέφερε.

Ημαθία: Ενίσχυση αντί για κλείσιμο της Νάουσας

Στην Ημαθία, η απόσταση μεταξύ Βέροιας και Νάουσας είναι ακόμη μικρότερη, της τάξης των 20 χιλιομέτρων. Το νοσοκομείο της Νάουσας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στελέχωσης, που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο κλινικών.

«Πριν από ένα μήνα, μια ετοιμόγεννη γυναίκα στη Νάουσα πήγε εσπευσμένα για να γεννήσει, αλλά η μαιευτική έχει κλείσει. Οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων τη βοήθησαν να φέρει στον κόσμο το μωρό της και αμέσως μετά τους διακόμισαν στη Βέροια», λέει στο Euro2day.gr o αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, προσθέτοντας πως υπάρχουν προβλήματα στη χειρουργική και σε άλλες κλινικές, ενώ παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες και στη διαχείριση περιστατικών Covid-19. Αντίθετα άλλες όπως η ορθοπαιδική λειτουργούν υποδειγματικά.

«Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, αλλά η λύση δεν είναι η συρρίκνωση ή το κλείσιμο. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει υποστήριξη και ενίσχυση του νοσοκομείου Νάουσας, όπως κάναμε με το νοσοκομείο Βέροιας, όπου μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήσαμε μια νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα κι εγκαταστάθηκαν νέα μηχανήματα», κατέληξε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Με καυστικό τρόπο αντέδρασαν στις πρωθυπουργικές αναφορές ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Άγγελος Τόλκας και η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου.

«Αποδείχτηκαν προβληματικά τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας; Είναι τοπικισμός και αναχρονιστική αντίληψη όσα ζήσαμε και γέμιζαν τα νοσοκομεία μας κατά τον κορωνοϊό; Αυτό εντόπισε ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο Βέροιας;», διερωτάται ο κ. Τόλκας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της, η κα Καρασαρλίδου αναφέρει πως οι συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού αποτελούν προάγγελο για κλείσιμο του νοσοκομείου Νάουσας και άλλων περιφερειακών νοσοκομείων στη χώρα, ενώ καλεί τους τοπικούς φορείς να βάλουν φραγμό σε αυτά τα σχέδια.

Έδεσσα – Γιαννιτσά: «Δεν αφορά εμάς»

Την πεποίθηση πως η όποια συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη δεν αφορά την περιοχή της Πέλλας εξέφρασε στο Euro2day.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.
Στο νομό λειτουργούν δύο νοσοκομεία, στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, με απόσταση 35 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο πόλεων.

«Το νοσοκομείο Γιαννιτσών το εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του. Τα Γιαννιτσά είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο σε έναν πολύ μεγάλο νομό και καλύπτει την ευρύτερη περιοχή με μεγάλο αριθμό κατοίκων, ενώ η Έδεσσα από την πλευρά της καλύπτει και την επαρχία Αλμωπίας», σημείωσε ο κ. Τζαμτζής για να προσθέσει:

«Τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν συμπληρωματικά και συνεργατικά, με άψογο τρόπο, καλύπτοντας το ένα τα κενά του άλλου. Η συνεργασία αυτή είναι αρμονική, χωρίς κόντρες ή άλλα προβλήματα μεταξύ των διοικήσεων. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας».

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com