email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Δυστυχώς, εβαλτώσαμεν!

Πέρασαν ήδη δεκαοχτώ μήνες από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές…
Χρόνος πολύς δεν είναι αν κάνουμε αναγωγή στο Δημόσιο και στον τρόπο λειτουργίας του στην παραγωγή έργου…
Η δημιουργικότητα και η στοχοθεσία μετά τις αλλαγές στις διοικήσεις δεν μας φανερώθηκε εναργώς…
Μπορεί οι “άρχοντές” μας να κοπιάζουν, να εργάζονται νυχθημερόν και να μην το γνωρίζουμε…
Τα αποτελέσματα όμως αυτών των μηνών που αφορούν κακά και δυσάρεστα είναι ήδη ορατά!
Ο χρόνος για το κακό είναι πολύς!
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε από τα επίσημα χείλη του Περιφερειάρχη τις απεντάξεις έργων που για τα Γρεβενά μέσα στον γενικό κατήφορο επιφέρουν σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή καθίζηση .
Οι ευθύνες μεγάλες σε όσους είχαν και έχουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου μας.
Ο επιμερισμός δεν είναι στόχος του παρόντος άρθρου…
Εμείς τις αναδείξαμε και ως ενεργοί πολίτες και από την υπεύθυνη θέση που μας τοποθέτησε ο λαός των Γρεβενών και τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που μας έδωσε ο ” Καλλικράτης” από το 2010 ως 2014.
Το θέμα είναι πως θα ξεβαλτώσουμε …
Δεν το βλέπω εύκολο.
Όσο περνάει από το χέρι μου-όπως πάντοτε- η συμβολή μου θα είναι πάντοτε εποικοδομητική και στην θετική κατεύθυνση…
Δεν φτάνει όμως αυτό.
Η νύχτα θα εναλλάσσεται με νύχτα
Κυρίες και κύριοι της Διοίκησης,
Ξυπνήστε!
” Από τα ΜΟΠ του Ανδρέα Παπανδρέου και τα πακέτα Ντελόρ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια Αναφοράς (ΕΣΠΑ)το ζητούμενο ήταν πάντα η ανάπτυξή και μέσω αυτής η ευρωπαϊκή σύγκλιση. Ποιά ανάπτυξη όμως;
Υποδομές, εκσυγχρονισμός, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα ζωής περιβάλλον καινοτομία, υγεία, παιδεία ήταν τα συνήθη αντικείμενα και οι στόχοι ανάλογα με τις συγκυρίες και λιγότερο με μια στρατηγική στόχευση.
Αυτό το υποστηρίζω ακόμα και τώρα!.
Έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε .όλα γιατί επικράτησε προχειρότητα, λαϊκισμός και υστεροβουλία.
Σήμερα μετά 30 χρόνια ευρωπαϊκής πορείας, εκτός από τους ίδιους στόχους έχουμε ακόμα ημιτελή έργα, έργα στα χαρτιά,σπατάλες και υπανάπτυξη.
Δεν διαφέρει σε τίποτα η παθογένεια του χθες από το σήμερα.
Καθυστερήσεις, έργα βιτρίνας ελλιπείς σχεδιασμοί, πανάκριβα έργα χωρίς προοπτική, ασύνδετα έργα, διασπάθιση κονδυλίων,ελάχιστη αποδοτικότητα και χρησιμότητα. Μήπως δεν χάθηκαν 4 χρόνια μέχρι το 2010, της τελευταίας προγραμματικής περιόδου;
Τώρα φθάνουμε στο τέλος και ο λογαριασμός δεν βγαίνει….
Φτωχά πράγματα….
Μικρή απορροφητικότητα σε έργα χωρίς πνοή, εντάξεις έργων που στοχεύουν μόνο στο να μη χάσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια…
Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε…Αυτά είχα πεί σε τοποθέτησή μου στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16/10/2013 πολλά…http://pseftogas2007.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3729.html
Στις 25/10/2012 σε άρθρο μου είχα υποστηρίξει τα εξής:
Θέλουμε να γίνει ο δρόμος ή επιλέγουμε τον ολισθηρό δρόμο των αναβολών και της διελκυστίνδας;
Θέλουμε πραγματικά τον διάλογο ή τον επιλεκτικό μονόλογο;
Θέλουμε την συναίνεση και την παγγρεβενιώτικη συστράτευση;
Κάθε αναβολή κάνει τον δρόμο μακρινό όνειρο και ολισθηρό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης!
Σε αυτό το παιχνίδι , δεν πρόκειται να συμμετέχουμε!
Αυτό το κακόγουστο σήριαλ δεν πρόκειται να το ενισχύσουμε περαιτέρω!
Ούτε με την παρουσία μας ούτε με δηλώσεις!
Περισσεύουν τα λόγια, οι “θεατρινισμοί” και οι ασκήσεις “ισπανικής υποχώρησης”….
Απουσιάζουν τα έργα! (http://pseftogas2007.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html)
Στις 26 Ιουλίου 2013 με αφορμή την κοινή συνέντευξη τύπου στα Γρεβενά για τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχου και Βουλευτού ως επικεφαλής της Περιφερειακής ομάδας μας στα Γρεβενά είχα σχολιάσει ως εξής:
“Καλορίζικα τα δέκα(10) έργα και τα εξήντα εκατομμύρια ευρώ!
Ελπίζουμε το ενδέκατο να μην είναι καμένο και τα εκατομμύρια λογιστικές μονάδες στα χαρτιά!
Ελπίζουμε τα ίδια έργα να μην ανακοινωθούν για ενδέκατη φορά!”
Για την Περιφερειακή Ομάδα “Αρχή…ζουμε μαζί” της ΠΕ Γρεβενών
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος
Σε συνέντευξή μου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το 5ο εξάμηνο της Περιφέρειας αναφέρθηκα ειδικά σε κάθε ένα από τα έργα του τομέα που απεντάχθηκαν προ ολίγων εβδομάδων κλείνοντας ως εξής: “…Παρακολουθούμε με αγωνία και θλίψη την μετριότητα, την ανεπάρκεια, την πολιτική γύμνια και την βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε κατακαλόκαιρο στο τόπο μας, ενώ η υπανάπτυξη , η οικονομική κρίση, η τεράστια ανεργία των νέων των επιστημόνων, η παραγωγική καθίζηση είναι μια εμφανής δυσβάστακτη πραγματικότητα.
Η ατμομηχανή που θα ήταν τα βουνά μας , τα ορεινά, τα χωριά, τα βλαχοχώρια, φθίνει καθημερινά.
Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει. Οι μήνες, το δίμηνο των διακοπών έχει περιοριστεί στην εβδομάδα ή στο 15νθημερο. Οι πόροι στέρεψαν , δεν κινείται φύλλο, η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται ένα ταρακούνημα. Ο τόπος χρειάζεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αγωνιστικής πορείας και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, όχι με θλίψη όχι με σκυμμένο το κεφάλι. Χρειάζεται όλοι μαζί να σηκώσουμε κεφάλι . Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε δυνατότητες. Έχουμε αστείρευτες πηγές ενέργειας. Έχουμε αστείρευτη δημιουργικότητα. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε , μπορούμε να βάλουμε τον τόπο σε καλύτερη θέση , σε καλύτερη μοίρα.” (http://pseftogas2007.blogspot.gr/2013/09/5.html)
Το να προβλέπεις τα επερχόμενα δεινά και να το διαλαλείς δεν είναι πάντοτε καλό στον τόπο μας!
Δεν μας βγήκε σε καλό που δεν “χαϊδεύαμε” αυτιά, που δεν λέγαμε όμορφες μεγαλοστομίες,και ασκούσαμε κριτική υποβάλλοντας ταυτόχρονα και προτάσεις…
Υπέστην ανοίκειες επιθέσεις, συκοφαντήσεις, λοιδορίες, απειλές…
¨Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και λέει τα εξής:
 
Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας χάσαμε με βάση τα στοιχεία 231 εκ€ από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
Και ενώ είχαμε αυτή την τεράστια απώλεια πόρων επιβεβαιώνεται σήμερα και η απένταξη άλλων οκτώ (8) έργων από το τρέχον ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 24.5 εκ€ , που κυρίως αφορούν την ΠΕ Γρεβενών, που όπως είχαμε επισημάνει, είναι μαζί με την ΠΕ Φλώρινας, οι πλέον «αδικημένες» στο ΕΣΠΑ Περιφερειακές Ενότητες.
Τα έργα που απεντάσσονται είναι:
“ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΛΙΑΚΑ” (MIS 444563) Π/Υ 8.273.523,24€ (ΑΔΑ: ΩΓΦΟΩ9Γ-ΔΓΝ και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 16/3/2016)
 
Τμήμα του Δρόμου Γρεβενά – Βασιλίτσα «ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΑΡΑΣΚΕΥΗΣ –ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ» (MIS 448174) Π/Υ 12.329.449,8€ (ΑΔΑ: ΩΤΠΜ7ΛΨ-Ξ3Ρ και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 16/3/2016)
 
Το έργο ” ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ” (MIS 444513) Π/Υ 3.446.000.00 € (ΑΔΑ: ΩΞΓ07ΛΨ-1Ψ8 και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 16/03/2016)
 
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ 3ης Υ.ΠΕ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (MIS 429693) Π/Υ 785.000€ (ΑΔΑ: 7ΕΙ07ΛΨ-3Α9 και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 4/3/2016)
 
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΗΣΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (MIS 441357) Π/Υ 1.590.975,61€ (ΑΔΑ: 6Θ8Ν7ΛΨ-ΕΑΙ και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 4/3/2016)
 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ (MIS 452297) Π/Υ 445.000€ (ΑΔΑ: 643Ο7ΛΨ-7Τ4 και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 4/3/2016)
 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (MIS 452365) Π/Υ 520.000€ (ΑΔΑ:Ω1447ΛΨ-ΙΙΞ και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 8/3/2016)
 
 
«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (MIS 423531) Π/Υ 655.000€ (ΑΔΑ: 6ΜΨΜ7ΛΨ-ΕΩΒ και ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ 4/3/2016)
 
Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο και ειδικά ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και πλειοψηφική δύναμη στην Ενότητα των Γρεβενών το 2010-2014, θα συσχετίσω τους τοπικούς σχεδιασμούς με τους γενικότερους στόχους και τα επιτεύγματα.
Υποδομές: Η Εγνατία οδός ολοκληρώθηκε….Η σιδηροδρομική Εγνατία το δίδυμο έργο πνοής και μακροημέρευσης της Εγνατίας εγκαταλείφθηκε αυξάνοντας δυσμενώς την απόσταση με τον …Τρικούπη.
Τα παράπλευρα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αποκατάστασης εγκαταλείφθηκαν για να διατεθούν τα κονδύλια που προβλέπονταν, στην ολοκλήρωση του δρόμου….
Αποδείχτηκε δαπανηρότατος ή κάτι δεν πήγε καλά στον σχεδιασμό;
Ο κάθετος Ε65 παρέπεσε στις καλένδες όπως και το τμήμα Κοζάνη -Λάρισα του 2ου κάθετου Νίκη- Φλωρινα-Κοζάνη -Λάρισσα., ενώ προβλήματα υπάρχουν στον άξονα Κρυσταλλοπηγής- Σιάτιστας…
“…Οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας είναι τµήµα του διευρωπαϊκού δικτύου µεταφορών και το τέλος των Πανευρωπαϊκών ∆ιαδρόµων.
Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει άµεσες και έµµεσες συνέπειες στην κοινωνική και οικονοµική αναβάθµιση της Βόρειας Ελλάδας Θα συµβάλλει στην εθνική πολιτική για τις οδικές µεταφορές, στον τοµέα των διασυνοριακών συνδέσεων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονοµίας και στην πρόσθετη ανάπτυξη των νοµών που διατρέχει.”
Αυτοί ήταν οι στόχοι του ΕΣΠΑ…
Δεκαετίες στα Γρεβενά συζητάμε για τους δρόμους Γρεβενών- Βασιλίτσας, Γρεβενών- Δεσκάτης, για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα, τα ευρήματα της Μηλιάς, την μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων στα “Πατώματα”, την επέκταση του Σχεδίου της πόλης των Γρεβενών….
Και δεν πατώσαμε μόνο στα “Πατώματα”
Εξαγγελίες επί εξαγγελιών, επικοινωνιακό φράγμα πυρός που νομίζει κανείς ότι όλα αυτά τα απολαμβάνουμε κιόλας, τραγελαφικές καταστάσεις,με εμφύλιες συρράξεις !
Τάχουμε δει όλα εκτός από τα έργα…”
Μην κλαψουρίζετε άδικα…
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει!
Το διαχειριστικό συγκεντρωτικό μοντέλο πρέπει να δώσει τη θέση του στις δυνάμεις της δημιουργίας και της αποκεντρωμένης κοινωνικής δράσης, της συμμετοχής  και της μή εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.Οι κοινωνικές ανάγκες έχουν προτεραιότητα και είναι ισχυρότερες εκείνων, των προσωπικών επιλογών, των συντεχνιακών κατεστημένων και των κομματικών παρατρεχάμενων….
Δημήτρης Ψευτογκάς

Σχετικά άρθρα

interactive
Επιμελητήριο Γρεβενών
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΤΑΞΙ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ζητείται κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ