email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών για την παραχώρηση ακινήτου στο ΚΤΕΛ

Διχασμένο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών όσον αφορά τη παραχώρηση Δημοτικού Ακινήτου στο ΚΤΕΛ Γρεβενών.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Ζιάκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταφοράς του Σταθμού λεωφορείων στην συγκεκριμένη περιοχή του “Αχίλλη” στο χώρο της εμποροπανήγυρης, τονίζοντας “τους λόγους της μεταφοράς” .

Η Παναγιώτα Ντάγκα και ο Χρήστος Βαϊος έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ ενώ και οι δύο στο τέλος τόνισαν πως “δεν έλαβαν πειστικές απαντήσεις”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Κουπτσίδης τάχθηκε “υπέρ της μετεγκατάστασης” θέτοντας και ο ίδιος μια σειρά ερωτημάτων.

Ο κ. Αδάμος εισηγήθηκε θετικά την παραχώρηση του ακινήτου του Δήμου στο ΚΤΕΛ ως εισηγητής της “πλειοψηφο-μειοψηφίας”.

Κατά την διάρκεια και νωρίτερα της συζήτησης αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι Α. Βέρρας, Τάσος Τσιρίκας, Μιχάλης Μαγιάννης, Γιάννης Νασίκας και Γιάννης Λέτσιος (λόγω υπηρεσίας) και Πέτρου Κατερίνα.

Έτσι κατά την ψηφοφορία οι Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος και Αθανάσιος Τσακστάρας ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης ώστε να υπάρξει δημόσια διαβούλευση καθώς και οι απόψεις των τοπικών φορέων.

Καταψήφισαν την παραχώρηση του Δημοτικού ακινήτου οι Απόστολος Τζιουβάρας, Ζήσης Κιάκας, Ισαάκ Ισαακίδης, Βάιος Κόραβος, Χ. Τριγώνης.

 

Τι αναφέρει το υπηρεσιακό σημείωμα του Δήμου Γρεβενών :

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

ΠΡΟΣ :  Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών

 

ΘΕΜΑ: Επί αιτήματος για παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου έναντι τιμήματος της εταιρείας

«Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.»

ΣΧΕΤ:   Η από 30-09-2016 αίτηση του «Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.»

 

Μετά από το παραπάνω (1) σχετικό αίτημα αναφορικά με την παραχώρηση της χρήσης τμήματος οικοπέδου έκτασης (3.160,88) τ.μ. από το αριθ. κτημ. 070316 στο Ο.Τ. 422 αριθ. οικ. 1 ολικής έκτασης (13.222,60) τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Γρεβενών, σας γνωρίζω ότι διαφωνώ, με την ικανοποίηση του αιτήματος της εταιρείας «Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.» για την παραχώρηση της χρήσης έναντι τιμήματος, αλλά και για την εκμίσθωση της αναφερόμενης έκτασης, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το παραπάνω αναφερόμενο οικόπεδο εμβαδού (13.222,60) τ.μ. έχει διαμορφωθεί με δαπάνες του Δήμου Γρεβενών ως χώρος για να διεξάγεται η ετήσια Εμποροπανήγυρη στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους. Έχουν γίνει υποδομές με ασφαλτόστρωση, με υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης, με κατασκευή αποχωρητηρίου κτλ. Ο Δήμος δηλαδή έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά για τις υποδομές του συγκεκριμένου χώρου και έχει επενδύσει αρκετά χρήματα μετά από πολλές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης.
  2. Τα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος Γρεβενών από την ετήσια Εμποροπανήγυρη ανέρχονται κατά τα τελευταία έτη, ενδεικτικά στα παρακάτω ποσά: α) Για το έτος 2016 στο ποσό των (130.865,00) €, β) Για το έτος 2015 στο ποσό των (138.813,00) €, γ.  Για το έτος 2014 στο ποσό των (145.435,00) €. Τα έσοδα από την Εμποροπανήγυρη στον Κ.Α. 0122.002 είναι τα μόνα έσοδα του Δήμου που παρουσιάζουν εισπραξιμότητα 100% και δεν υπάρχουν οφειλές από προηγούμενα έτη, αφού οι συμμετέχοντες, πριν ακόμα από την ολοκλήρωση της Εμποροπανήγυρης και πριν αποχωρήσουν, εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, τόσο για το τέλος της χρήσης του χώρου, όσο και τα λοιπά έξοδα για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, την κατασκευή των παραγκών κτλ. Κανένα άλλο έσοδο του Δήμου δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό είσπραξης. Επιπλέον τα έσοδα αυτά ανήκουν στα τακτικά – ανειδίκευτα έσοδα και μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη έχει ο Δήμος για την επίτευξη των σκοπών του και μπορούν να διατεθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία.
  3. Με την παραχώρηση του μεγάλου τμήματος του οικοπέδου, του οποίου την παραχώρηση της χρήσης ζητάει το «Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.», περιορίζεται σημαντικά (στα 3/4) ο χώρος για τη διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα έσοδα που κανονικά θα είχε ο Δήμος εάν λειτουργούσε η Εμποροπανήγυρη σε όλη τη διαμορφωμένη της έκταση. Το επιχείρημα ότι θα παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης που καταλάμβαναν οι «Ρωμά» στην Εμποροπανήγυρη, οι οποίοι δεν πλήρωναν μεγάλα ποσά στο Δήμο, δεν ευσταθεί, αφενός μεν επειδή οι «Ρωμά» που συμμετείχαν με παράγκα πλήρωναν τη χρήση του χώρου όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και αφετέρου επειδή στο προς παραχώρηση τμήμα του οικοπέδου στήνονται και οι περισσότερες παράγκες των ταβερνών ή μέρος του «Λούνα Πάρκ», δραστηριότητες που φέρνουν στο Δήμο και τα περισσότερα έσοδα, αφού οι ταβέρνες παραχωρούνται προς χρήση με το ποσό των (2.000,00) € η μία και το «Λούνα Πάρκ» με το ποσό των (20.000,00) € περίπου.
  4. Το υπάρχον οικόπεδο στο οποίο διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη δεν επαρκεί ούτως ή άλλως για να καλύψει όλες τις ανάγκες, αφού κάθε χρόνο υπάρχουν αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να απλώνουν τις πραμάτειες τους εκτός του οριοθετημένου χώρου και να παρεμποδίζουν με πολλούς τρόπους την ομαλή διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης, αλλά και να στερούν σημαντικά και απαραίτητα έσοδα από το Δήμο. Επίσης το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης δυσκολεύεται κάθε φορά να ικανοποιήσει τα αιτήματα όλων των ενδιαφερομένων.
  5. Για να καλύψει ο Δήμος τα έσοδα που θα χάσει από τον περιορισμό της Εμποροπανήγυρης θα πρέπει να ορίσει την καταβολή ανάλογου (υψηλού) τιμήματος σε ετήσια βάση από το «Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.» ή οποιοδήποτε άλλο ανάδοχο, εφόσον επιλεγεί η διαδικασία της εκμίσθωσης. Και μάλιστα να έχει εισπραξιμότητα 100% για να μην παρατηρείται το σύνηθες φαινόμενο των μισθωτών δημοτικών καταστημάτων οι οποίοι καθυστερούν την καταβολή των μ ισθωμάτων. Για να μην θεωρηθεί ότι ο Δήμος έπαθε ζημία με την επιλογή της εκμίσθωσης ή παραχώρησης του 1/4 περίπου τμήματος του οικοπέδου στο οποίο διεξάγεται η Εμποροπανήγυρη, το τίμημα της παραχώρησης ή το μίσθωμα θα πρέπει να είναι ανάλογο, δηλαδή να ανέρχεται στο 1/4 περίπου των εσόδων που εισπράττει ο Δήμος από την ετήσια Εμποροπανήγυρη.
  6. Δεν ζητήθηκε από το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Γρεβενών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης, να εκφράσει τις απόψεις του για την παραχώρηση της χρήσης έναντι τιμήματος ή την εκμίσθωση του τμήματος οικοπέδου από το ολικό οικόπεδο στο οποίο διεξάγεται η ετήσια Εμποροπανήγυρη του Δήμου.
  7. Σύμφωνα με το αριθ. 130/10-02-2017 έγγραφο της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Γρεβενών, βάσει της Πολεοδομικής Μελέτης στην επέκταση του σχεδίου πόλεως Γρεβενών, έχει καθοριστεί ως «Χώρος Σταθμού Λεωφορείων» το ακίνητο στο Ο.Τ. 368 αρ. οικ. 1 τελικής έκτασης (5.352,95) τ.μ. και αν προχωρήσει η μεταγραφή θα βρεθεί το Σχέδιο Πόλεως με δύο οικόπεδα χαρακτηρι-σμένα ως «Χώρος Σταθμού Λεωφορείων». Και αν δεν υπάρχει θέμα, κατά τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, επειδή δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η μεταγραφή, ωστόσο καμία πρόβλεψη δεν γίνεται στην εισήγηση για τον αποχαρακτηρισμό του δεύτερου χώρου στο Ο.Τ. 368. Επίσης ποιος θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της άρσης των βαρών ιδιοκτησίας που τυχόν έχει το αναφερόμενο ακίνητο στο Ο.Τ. 368; Ποιος θα αναλάβει την τυχόν σχετική ευθύνη;
  8. Δεν έγινε η μεταγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο Γρεβενών της Πράξης Εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης της Επέκτασης του Δήμου Γρεβενών, η οποία κυρώθηκε με την αριθ. 43654/2482/18-06-2012 Απόφαση Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, τουλάχιστον τμηματική για τα Ο.Τ. 428 και 429 για την προτεινόμενη επέκταση της Εμποροπανήγυρης. Πώς θα εκτελέσει ο ανάδοχος έργο με μελέτη, οδηγίες και τεχνικές προδιαγραφές της Τεχνικής Υπηρεσίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία;
  9. Στο τοπογραφικό διάγραμμα της αίτησης εμφανίζονται κτίρια – Σταθμός Υπεραστικού ΚΤΕΛ και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο πως θα εκδοθεί οικοδομική άδεια στο ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων σε οικόπεδο το οποίο δεν είναι ιδιοκτησίας του ΚΤΕΛ Α.Ε. αλλά του έχει παραχωρηθεί κατά χρήση ή του έχει εκμισθωθεί. Επομένως είτε θα δοθεί ειδική άδεια είτε θα γίνει πολυετή παραχώρηση και εμμέσως πλην σαφώς θα δεσμευτεί ένα πολύτιμο για τους κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου ακίνητο.
  10. Το «Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Γρεβενών Α.Ε.», όπως περιγράφεται στην επωνυμία του αλλά και όπως αναλύεται στο Καταστατικό του είναι Α.Ε. και ως τέτοια έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έστω και αν, σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, προσφέρει «το ύψιστο αγαθό της συγκοινωνίας» και «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπάγεται στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας». Επομένως και λόγω της παραπάνω μη ασφαλούς νομικής θέσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπαχθεί στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (στο άρθρο 37 του Καταστατικού γίνεται μνεία για «Διάθεση Κερδών»), και άρα δεν μπορεί να έχουν εφαρμογή στην εν λόγω περίπτωση οι διατάξεις του άρθρου 192 του Ν. 3463/2006.

Τα παραπάνω παρακαλούμε να θέσετε υπόψη όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για να λάβουν θέση ενόψει της συζήτησης του αναφερόμενου θέματος.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία.

 

                                                                                                Ο Προϊστάμενος Τμήματος

                                                                                                   Εσόδων και Περιουσίας

                                                                                                Βασίλειος Μιχ. Καραμήτρος

                                                                                                      ΔΕ-Πληρ. με Βαθμό Α΄

 

 

Σχετικά άρθρα

interactive
Επιμελητήριο Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ζητείται κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ