«Δεν υποχρεούται ο καταστηματάρχης της Εστίασης- Διασκέδασης- Ξενοδοχεία να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα με το αιτιολογικό της ύπαρξης τηλεόρασης στην επιχείρηση του»
Μετά από πολλά e-mails και τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους επαναδημοσιεύουμε την Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει ότι «οι εθνικές ρυθμίσεις κρατών – μελών που επιβάλλουν αμοιβές απλώς για την εγκατάσταση μεγαφωνικών συστημάτων, χωρίς πραγματική παρουσίαση στο κοινό, ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποθέσεις C-775/21 │Blue Air Aviation και C-826/21 │ UPFR).
Αξίζει να σημειωθεί το τι υποστηρίζουν οι οργανισμοί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, όταν σε μία επιχείρηση υπάρχει τηλεόραση ή μεγάφωνο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Όταν επιχειρήσεις διαθέτουν τηλεόραση ή ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις, υποχρεούνται να λαμβάνουν άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, διότι τεκμαίρεται η χρήση εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου». Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι ο ως άνω ισχυρισμός των οργανισμών είναι αναληθής και αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος
- Προηγούμενο Τιμόνι τέλος για τους 70άρηδες
- Επόμενο Πρόσκληση στο συνέδριο “ΟΡΕΙΝΑ ΓΡΕΒΕΝΑ. Όψεις τοπικής ιστορίας. Από την Προϊστορία και τους Αρχαίους Μακεδόνες στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό”