Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Courier: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

«Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ευθύνη κάθε ευνομούμενης και αποτελεσματικής πολιτείας είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα άμεσα και να παρεμβαίνει εγκαίρως με θεσμικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα που αφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «Στη χώρα μας η εργασιακή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με τις πλατφόρμες αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά νομοθετικά από τη σημερινή κυβέρνηση με διεύρυνση δικαιωμάτων υπέρ των εργαζομένων και χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση σε ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Καμία διάταξη του νέου νόμου 4808/2021 δεν δίνει το δικαίωμα στις πλατφόρμες να τροποποιούν μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των διανομέων χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Με βάση το άρθρο 69 του ν.4808/2021 για να τεκμαίρεται ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών πρέπει να ισχύουν τέσσερα σωρευτικά κριτήρια.

  1. Να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου.
  2. Να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα.
  3. Να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει.
  4. Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Εάν δεν ισχύουν και τα τέσσερα αυτά κριτήρια, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ των ανεξάρτητων υπηρεσιών. Επομένως, οι απασχολούμενοι όταν δεν πληρούνται και τα τέσσερα αυτά κριτήρια μπορούν πολύ ευκολότερα πλέον να ζητήσουν να αναγνωριστεί ότι συνδέονται με την πλατφόρμα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Επιπλέον, ακόμα και αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητων υπηρεσιών αποκτούν για πρώτη φορά τα εξής δικαιώματα:

α) Να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις.

β) Να απεργούν.

γ) Να απαιτούν από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την παροχή έργου (π.χ. καύσιμα, προστατευτικό κράνος, έξοδα συντήρησης μεταφορικού μέσου, κ.λπ.).

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου «το θέμα είναι να μπορεί η πολιτεία να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να διατηρεί ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά και να προστατεύει τους πιο αδύναμους. Με όλες μας τις δράσεις στο Υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο ρευστά και αν είναι τα νέα δεδομένα».Μάλιστα, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για τα δικαιώματα αυτά», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ