Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Οι πέντε «παγίδες» που απαιτούν προσοχή
Την προσοχή των φορολογουμένων που ετοιμάζονται να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εφιστούν λογιστές και φοροτεχνικοί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «παγίδες», ιδιαίτερα για το μέλος του νοικοκυριού που έχει χαμηλό -ή μηδενικό- εισόδημα.
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι νοικοκυρές που δεν έχουν εισοδήματα από απασχόληση και μέχρι σήμερα έκαναν κοινή δήλωση με τον σύζυγό τους και, προφανώς, οι σύζυγοι που δεν εργάζονται, έναντι της συντρόφου τους.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το πρώτο «αγκάθι» είναι τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της ξεχωριστής δήλωσης, αν τα τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τον έναν εκ των δύο συζύγων προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί από το δηλωθέν εισόδημα του άλλου συζύγου, διότι αυτό θα αναγράφεται σε ξεχωριστή δήλωση.
Το τεκμήριο στην περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης προσδιορίζεται στις 3.000 ευρώ και για το ζευγάρι στις 6.000 ευρώ, αντί για το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι.
Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο σύζυγος με το μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα θα κληθεί να καταβάλει κατά πολύ υψηλότερο φόρο.
Η ξεχωριστή δήλωση ενδεχομένως κρύβει «παγίδες» και για την ανάλωση κεφαλαίου, τον λεγόμενο «οικογενειακό κουμπαρά». Πρόκειται για μια δυνατότητα που χρησιμοποιούν όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα, επιχειρώντας να αποφύγουν την καταβολή φόρου. Η ανάλωση κεφαλαίου προσφέρει τη δυνατότητα σε έναν εκ των συζύγων με μηδενικό εισόδημα, να αγοράσει, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο επικαλούμενος τα έσοδα του συντρόφου.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον υπολογισμό των τεκμηρίων, καθώς πέραν του φόρου μπορεί να αυξηθεί σημαντικές, έως και κατά 10%, η εισφορά αλληλεγγύης.
Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά ερωτημάτων για τις ξεχωριστές δηλώσεις, που χρήζουν απαντήσεων.
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς τα βασικότερα ζητήματα που υφίστανται σήμερα είναι:
1) Τι θα ισχύσει με τη δήλωση των εξαρτώμενων τέκνων;
2) Τι θα συμβαίνει με τα επιδόματα, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, και το επίδομα θέρμανσης;
3) Πως ακριβώς θα χτίζεται το αφορολόγητο; (εκτιμάται ότι θα κατατεθεί έγκαιρα, στα μέσα Φεβρουαρίου, το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο)
- Προηγούμενο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθέρου Α’: Κοπή πίτας στις 17 Ιανουαρίου
- Επόμενο Κοζάνη: Στις 6 Φεβρουαρίου δικάζονται οι συλληφθέντες για τις αφίσες για τη Μακεδονία