Χάνω βάρος- κερδίζω ζωή * Του Δημήτρη Ψευτογκά
Χαιρετισμό απηύθηνε σε ημερίδα προγράμματος του ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία με την επωνυμία ” Χάνω βάρος-κερδίζω ζωή” που συνδιοργάνωσαν η Α΄Παιδιατρική Κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ο Δήμος Γρεβενών και ο Ιατρικός Σύλλογος Γρεβενών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Γρεβενών την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 18.00.
Ο χαιρετισμός έχει ως εξής:
“…
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Ο χαιρετισμός έχει ως εξής:
“…
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι
Η παχυσαρκία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες του 21ου αιώνα. Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορεία της νόσου στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά καθώς πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, όπως και ένα στα πέντε παιδιά. Θλιβερή δε πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία σημειώνει η Ελλάδα.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του πλανήτη.
Αποτελεί προτεραιότητα όλων των πρωτοβουλιών για την υγεία.
Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε το γιατί.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, καθώς αφορά στο 52,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία ποικίλων ασθενειών.
Αναφορικά με την παιδική παχυσαρκία, υπολογίζεται ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ το 23% των αγοριών και 21% των κοριτσιών ανά τον κόσμο (ηλικίες 5-17) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Στην πατρίδα μας την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30% και στα δύο φύλα, ενώ η πανευρωπαϊκή έρευνα Energy (2012) εκτοξεύει τα νούμερα στο 44,5% και 37,7%, αντιστοίχως!
Πολλές και σοβαρές ασθένειες σχετίζονται με την παχυσαρκία:
καρδιοπάθειες και υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οστεοαρθρίτιδα και άλλα ορθοπεδικά ή μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και ψυχολογικές διαταραχές,χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, και απομόνωση μεταξύ άλλων.
Γι αυτό καθίσταται, επιτακτική η ανάγκη να αναχαιτιστεί η προέλαση της νόσου.
Τα αίτια της νόσου πολλά κι ενδιαφέροντα:
Περιβάλλον και κληρονομικότητα, άγχος και ψυχολογική πίεση, ορμονικές ή άλλου είδους διαταραχές, σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής και σωματική αδράνεια – όλα συμβάλλουν λίγο ή πολύ στη διαμόρφωση του βάρους μας. Η μελέτη του ΟΟΣΑ, ωστόσο, ήρθε να προσθέσει και άλλους σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας, όπως την οικονομική κρίση που σπρώχνει ιδίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά σε φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα για το καθημερινό τραπέζι.
Για την αντιμετώπιση του σαρωτικού αυτού φαινομένου, διατροφολόγοι και γιατροί συμφωνούν ότι δύο είναι οι πλέον ενδεδειγμένες μέθοδοι: η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση. Η μεν πρώτη αφορά στην κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο και σε κατάλληλες μερίδες.
Σχετικά με τη σωματική άσκηση, από την άλλη, και πάλι οι έρευνες εκθέτουν τη χώρα μας για τις απογοητευτικές επιδόσεις της, γεγονός που συνάδει με τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας. Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φυσική και αθλητική δραστηριότητα, για παράδειγμα, βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των πολιτών της ΕΕ: 59% των 1.000 Ελλήνων ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι ούτε ασκείται ούτε αθλείται ποτέ, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (42%).
Μόλις 1 στους 10 ασκείται περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα, ενώ περίπου 38% των Ελλήνων βλέπουν τηλεόραση για περισσότερες από 16 ώρες την ίδια χρονική περίοδο (μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, 2013).
Κι όμως οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο απώλειας ή διατήρησης βάρους επειδή αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κάνει καλύτερες καύσεις.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο μιας και έχουμε εδώ ειδικούς υπό την καθοδήγηση της κ. Ευαγγελίας Χαρμανδάρη Αναπληρώτριας καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως την κ. Πηνειώ Κάσσαρη Ψυχολόγο, την κ. Ιωάννα Χριστουλάκη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και την ψυχή της αποψινής εκδήλωσης, την διαιτολόγο- διατροφολόγο κ. Κατσαρού τις οποίες ευχαριστούμε γι αυτή τους την πρωτοβουλία και τις συγχαίρω δημόσια και οι ο οποίες θα αναπτύξουν όλες τις πτυχές του θέματος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Γρεβενών είναι κοντά και συμβάλει σε κάθε τέτοια αξιέπαινη προσπάθεια που συμβάλει στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην προαγωγή του αγαθού της υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των μη εχόντων μέσα και δυνατότητες.
Ιδιαίτερα όταν αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιστήμη δεν χωρίζεται της Αρετής και φαίνεται περισσότερο ως σοφία και όχι ως πανουργία.
Ιδιαίτερα όταν αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιστήμη δεν χωρίζεται της Αρετής και φαίνεται περισσότερο ως σοφία και όχι ως πανουργία.
Επενδύοντας στην πρόληψη βοηθούμε σημαντικά και αποτελεσματικά στην βελτίωση της υγείας των συμπολιτών μας ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε την ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας.
Εύχομαι η παρούσα ημερίδα να είναι επιτυχημένη, αποδοτική και να αποτελέσει την απαρχή για περαιτέρω συνεργασία και κοινές δράσεις για την Υγεία σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (σχολεία κλπ).
Δημήτρης Ψευτογκάς
Μsc Ορθοπεδικός Χειρουργός
Μsc Ορθοπεδικός Χειρουργός
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών
- Προηγούμενο Ποιες αποφάσεις της κυβέρνησης «ξηλώνει» η Τρόικα – Τι θα κάνει με επαναπροσλήψεις & κατώτατο μισθό
- Επόμενο Εκτιμήσεις βάσεων σε 250 τμήματα των ΑΕΙ- Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών