Κινηματογράφος-CINE GREVENA
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Χαμηλές πτήσεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Μικρή εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο μηχανισμό «Συν-Εργασία«, ενώ προβλήματα αναφέρουν οι εργαζόμενοι και για τις συνεχιζόμενες αναστολές συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις «ενέσεις» προς τις πληγείσες επιχειρήσεις. Έτσι, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών για 3 μήνες, σε συγκεκριμένες εποχικές επιχειρήσεις.

Το μέλλον του μηχανισμού «Συν-Εργασία» θεωρείται αβέβαιο, καθώς παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να μην αποτελεί βασική επιλογή των επιχειρήσεων που πλήττονται και από το πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που όπως φαίνεται εξελίσσεται στη χώρα μας εν μέσω του θέρους. Στον αντίποδα, έδαφος φαίνεται πως κερδίζει παρ’ ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχής «παθητικό» μέτρο, η λύση της αναστολής συμβάσεων.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία κατά κύριο λόγο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από το Φθινόπωρο και μετά, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το αν και πως θα πληρωθούν το Επίδομα Αδειας, αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα υπολογίζονται με βάση το διάστημα εργασίας κάθε υπαλλήλου, με αποτέλεσμα η περίοδος κατά την οποία οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή να βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη» τουλάχιστον ως προς το πότε και ποιος θα πληρώσει για τους συγκεκριμένους μήνες.

Τόσο τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργαζομένων, που εκπροσωπούν κυρίως εποχικά απασχολούμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όσο και οι εργοδοτικοί φορείς καλούν το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα, καθώς είναι πρόσφατη η περίπτωση του δώρου Πάσχα, που ενώ στην αρχή οι εργοδότες πίστευαν ότι το κράτος θα καλύψει εξ αρχής τα ποσά που αντιστοιχούσαν στου μήνες αναστολής, τελικά κλήθηκαν οι ίδιοι να τα πληρώσουν και στη συνέχεια τους τα επέστρεψε το δημόσιο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις πληρωμές, αλλά και συνεχείς αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα, με αποτέλεσμα όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή να μένουν χωρίς το εισόδημα των 534 ευρώ για πολύ μεγάλο διάστημα, που ξεπερνά το μήνα.

Δεν τρέχει το «Συν-Εργασία»

Όσο για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή συμμετοχή, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μετά τις 15 Οκτωβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι, τον Ιούνιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι. Στο ενδιάμεσο βέβαια, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε δυο σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο να καταστεί ο μηχανισμός ελκυστικότερος για τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου και έως το τέλος του προγράμματος, το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Ο εργοδότης θα πληρώνει έτσι μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δε, στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν εφεξής και όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι, που έχουν προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, έως τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη, ο μηχανισμός μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε εργαζόμενους που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020. Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονταν οι εποχικοί που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με την νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση 100% εισφορών έως τον Σεπτέμβριο

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική απόφαση με τους 31 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας και τις προϋποθέσεις επιδότησης των συγκεκριμένων εποχικών επιχειρήσεων, του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για ένα τρίμηνο. Στους ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, τα καταλύματα, η εστίαση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.α.

Προσοχή όμως. Για να λάβει μια επιχείρηση υποκείμενη σε ΦΠΑ την επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών πρέπει να συντρέχουν δυο προϋποθέσεις : Αφενός ο ΚΑΔ της πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα της επίμαχης ΚΥΑ και το 50% των ακαθάριστων εσόδων του 2019 πρέπει να προκύπτει μέσα στο 3ο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2019. Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα δυο αυτά κριτήρια επιδοτούνται για το 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020.

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους 31 ΚΑΔ μπορούν να εντάξουν εργαζομένους τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Σε αυτή την περίπτωση, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αποστέλλει στον e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019.

Οι επιχειρήσεις καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης της οικείας μισθολογικής περιόδου για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 έως 30.09.2020 το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία» καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών που εντάσσονται στο Μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις ονομαστικές αποδοχές, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com