Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΜΕΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αυξήθηκαν οι δότες οργάνων στην Ελλάδα – Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή, η δωρεά οργάνων, φαίνεται πως ωριμάζει πια και στην Ελλάδας, καθώς η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόταν στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, ανεβαίνει βαθμίδα και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της δωρεάς οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Η γιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου «Αιματοκρήτης», Ειρήνη Γεωργιανάκη, μίλησε στην ΕΡΤ για τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα. «Ειδικά στην Κρήτη είχαμε περιστατικά δωρεάς και αυτό επηρέασε γενικότερα την κοινωνία, που άρχισε να βλέπει το θέμα θετικά».

Ο Σύλλογος είναι ο παλαιότερος στην χώρα και επί χρόνια καταβάλλει προσπάθειες, οι οποίες επιβραβεύονται, καθώς «τελευταία ο κόσμος ευαισθητοποιείται» και όπως λέει η κ. Γεωργιανάκη, «η δωρεά οργάνων παύει να είναι θέμα ταμπού».

Η πρόσφατη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσπάθεια, όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη για την ζωή.

Ο θεσμός του συντονιστή μεταμόσχευσης, βοήθησε στην αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, στην ανεύρεση υποψήφιων δοτών.

«Το βάρος κάθε μεταμοσχευτικής επέμβασης παλαιότερα έπεφτε στους θεράποντες γιατρούς. Σήμερα ειδικοί γιατροί και συντονιστές ενισχύουν τις προσπάθειες εύρεσης μοσχευμάτων, συντονίζουν την όλη επιχείρηση και επιπλέον βοηθούν ψυχολογικά την οικογένεια του δωρητού.

Άλλωστε πρόκειται για μια δωρεά για την οποία ο νόμος έχει προβλέψει σχετικά:

1. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον είναι ενήλικο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου….

2. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3.

3. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρούνται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δήλωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η οποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες και οι νοοτροπίες που ενεργούν ανασταλτικά, σε εκείνους που καλούνται να πάρουν μια τέτοια απόφαση, η οποία θα κρίνει εάν κάποιος άνθρωπος, ένας άγνωστος, που παλεύει σε κάποια μονάδα εντατικής, θα πεθάνει επειδή δεν θα μπορέσει να λάβει ένα μόσχευμα; Προκαταλήψεις και σκοταδιστικές αντιλήψεις αιώνων, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Παύλος Μάτεσης στο βιβλίο του ”Ο παλαιός των ημερών”, όπου η ανάγκη του ανθρώπου για θαύματα, τον συγκρατεί από το αληθινό θαύμα της επιστήμης.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com