Αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία
Το αυξημένο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Κιθ Σίλβερ, στο περιθώριο της πολυήμερης επίσκεψης διπλωματών και εμπορικών ακολούθων στη δυτική Μακεδονία, που οργάνωσαν ο Enterprise Greece και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αναζητούν στοιχεία από τη δυτική Μακεδονία, που θα ενδυναμώσουν περισσότερο τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και μετέφερε την ικανοποίηση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, τόσο από την επίσκεψη του στη ΔΕΘ, όσο και από την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Σίλβερ εξήγησε πως «δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι βρίσκομαι στην Κοζάνη και την ίδια ώρα ο πρέσβης μας, Τζέφρι Πάιατ, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη».
Επεσήμανε ότι «υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να ακούσουν τι λένε οι διοικήσεις και οι φορείς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας και να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στην Κοζάνη, προκειμένου να μάθουμε για τις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής».
Σημείωσε ότι στα προγραμματισμένα ραντεβού με τους εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων ανυπομονεί να αναγνωρίσει το κοινό έδαφος και τα ενδιαφέροντα ανάμεσα στις δύο πλευρές, «να παρουσιάσουμε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα μας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μικρές και από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης, να δούμε ποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν στην αμερικανική αγορά».
Ο κ. Σίλβερ σημείωσε ότι η εκ νέου συνάντηση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας που κτίστηκε στην 83η ΔΕΘ, και ανέφερε ότι για όλα τα παραπάνω «η εντύπωση που υπάρχει στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ είναι πολύ θετική». Επίσης, ότι αποτελεί ένδειξη «της μεγάλης απόφασης που έχουν πάρει και οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στο μέλλον κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνει και την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην παρουσία των ΗΠΑ ως τιμωμένης χώρας στη ΔΕΘ, καθώς και στην πληθωρική εκπροσώπηση μεγάλων αμερικάνικων επιχειρήσεων στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, που διαμόρφωσαν το κλίμα ώστε να διοργανωθεί ένα πετυχημένο γεγονός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Κουταβάς
- Προηγούμενο I.KTEO: Συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Γρεβενών
- Επόμενο 22 Μαρτίου 1979: Η ιστορία των Γρεβενών μέσα από τον Τοπικό Τύπο.Σήμερα:Καλούνται στα Γρεβενά οι υπουργοί κ.Μητσοτάκης και κ.Ζαρντινίδης