Αυτοδιοίκηση και ο «Κλεισθένης 1»- Κωνσταντίνος Ι. Καναβός
Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα νέο status και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Εκτός του πολυσυζητημένου θέματος της απλής αναλογικής, που η κυβέρνηση θεωρεί πλεονέκτημα, μιας και η συμμετοχική Δημοκρατία προκρίνεται κατά τον τρόπο αυτό, τίθενται κι άλλα ζητήματα που είναι αμφίβολο αν θα ενεργήσουν αποτελεσματικά, τόσο στη λειτουργία όσο και στον προορισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ας θυμίσω εδώ, ότι αυτό το σύστημα υπήρξε και κατά το παρελθόν στη χώρα μας, δημιουργώντας τραγελαφικές καταστάσεις, μέχρι που η χούντα το κατήργησε.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ασφυκτική έως τραγική, με απροσδιόριστο μέλλον, άσχετα αν κάποιοι βγάζουν μία αισιοδοξία για δικούς τους λόγους και σκοπούς. Η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε μία αποτελεσματικότητα σε όλες της δομές και λειτουργίες της.
Η αυτοδιοίκηση είναι ένας τεράστιος μηχανισμός που άπτεται των πάντων, καθώς και τον όσων απασχολούν μία κοινωνία στην καθημερινότητά της. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα γρανάζια της οικονομίας, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του Σ.Ε.Σ. ( Νέο ΕΣΠΑ) όπως και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων περνά μέσα από τις δομές της. Άρα λοιπόν η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του εγχειρήματος. Και αποτελεσματικότητα σημαίνει απλοποίηση διαδικασιών, πάταξη της γραφειοκρατίας και η πρόβλεψη κινήτρων ώστε να εισέλθουν στην διοίκηση της αυτοδιοίκησης ικανά και αποτελεσματικά στελέχη.
Η αποκέντρωση που πάντα ήταν το ζητούμενο για την χώρα, ούτε τώρα θεσπίζεται ουσιαστικά, καταδικάζοντας για μία ακόμη φορά την αυτοδιοίκηση στην ετεροδιοίκησή της. Μάλλον ο σκοπός του νομοσχεδίου και ο αιφνιδιασμός της προκήρυξης προγενέστερης ημερομηνίας εκλογών αλλού στόχευε και όχι στα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να αναφερθώ σε εκείνα τα άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν την εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων, διατάξεις που θα βρουν εφαρμογή στον Δήμο Γρεβενών, μιας και έχει την ιδιαιτερότητα ο συγκεκριμένος δήμος να έχει επτά κοινότητες (και οι οποίες δεν ανήκαν σε πρώην Καποδιστριακό Δήμο) οι οποίες θα προηγούνται της εκπροσώπησης στο δημοτικό συμβούλιο, καταστρατηγώντας την βούληση της κοινωνίας η οποία εκφράζεται με την σταυροδοσία στους πιο ικανούς υποψήφιους. Συγκεκριμένα, με το νέο εκλογικό σύστημα, ένας υποψήφιος μιας κοινότητας που θα έχει λάβει για παράδειγμα 70 ψήφους θα παίρνει την θέση κάποιου που έχει λάβει 800. (Βάρβαρη καταστρατήγηση της αρχής της Δημοκρατίας.)
Ας μην επικαλούμεθα την Ευρώπη που υιοθέτησε στην πλειοψηφία της την απλή αναλογική, ως μορφή εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση, διότι η Ευρώπη έδωσε και όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό ρόλο.
Δεν κρύβω τέλος το φόβο μου για το γεγονός πως χάνεται άλλη μία σημαντική ευκαιρία, κατά την οποία η αποκέντρωση κάποια στιγμή στη χώρα θα γινόταν πράξη, σηματοδοτώντας και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους.
Κων/νος Ι. Καναβός
Περιφερειακός σύμβουλος.
- Προηγούμενο Θεία Λειτουργία στο Νεοχώρι Γρεβενών
- Επόμενο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Σε Δυτική Μακεδονία, ‘Ηπειρο, Θεσσαλία το 60% του προϋπολογισμού