email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Απολογισμός Διετίας Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Καστοριάς

 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς ξεκίνησε τη δράση του στις 7 Νοεμβρίου του έτους 2013 και λειτουργεί απρόσκοπτα έως και σήμερα. Στελεχώνεται από κοινωνιολόγο, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο. Η δράση του είναι πολυδιάστατη και εκτείνεται στην πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής των ωφελούμενων γυναικών θυμάτων βίας. Το δύο χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως μια δομή που προάγει την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση. Τα κυριότερα σημεία της δράσης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών παρουσιάζονται παρακάτω:

 

 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΕΣ

 

Στα 2 χρόνια λειτουργίας του (Νοέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2015) το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 80 συμβουλευόμενες, οι οποίες προσήλθαν υποβάλλοντας 178 αιτήματα, τα οποία εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους μέσω της πραγματοποίησης 612 συνεδριών με τα στελέχη του Κέντρου, ενώ έχουν γίνει και παραπομπές σε ξενώνα φιλοξενίας.

 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Δημιουργήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο και αφίσα, τα οποία διανεμήθηκαν σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.

 

«Δεν σιωπώ στη βία»

Εκστρατεία ενημέρωσης όπου επτά επιφανείς και καταξιωμένες γυναικείες προσωπικότητες της Καστοριάς έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία. Οι γυναίκες αυτές είναι ιδιαίτερα γνωστές στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς, μέσω της διακεκριμένης δραστηριότητάς τος. Τα μηνύματά τους τυπώθηκαν σε ειδικό φυλλάδιο, το οποίο διανεμήθηκε σε φορείς και πολίτες. Επιπλέον, η ως άνω εκστρατεία αποτυπώθηκε σε ένα μπάνερ ύψους 2 μέτρων το οποίο κοσμεί τον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής.

 

«Μην κλείνεις τα μάτια»

Εκστρατεία ενημέρωσης όπου πέντε γυναίκες μεταμορφώθηκαν σε θύματα κακοποίησης με τη χρήση ειδικού μακιγιάζ και φωτογραφήθηκαν. Δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό σποτ, το οποίο ήδη αριθμεί πάνω από 3.500 επισκέψεις. Επαγγελματίες εικονολήπτες, φωτογράφοι και μακιγιέρ εργάστηκαν εθελοντικά. (https://www.youtube.com/watch?v=3njuGGUi-DI )

 

«Οι πραγματικοί άντρες»

Εκστρατεία ενημέρωσης, όπου 44 άνδρες εθελοντές φωτογραφήθηκαν κρατώντας ένα πλακάτ το οποίο συμπλήρωνε τη φράση «οι πραγματικοί άντρες…». Συνεργάστηκαν μαζί μας 3 αθλητικοί σύλλογοι, ενώ τη σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών. Το βίντεο που δημιουργήθηκε αριθμεί ήδη πάνω από 7.000 επισκέψεις σε YouTube και Facebook. (https://www.youtube.com/watch?v=dgGfx9xuwjM )

 

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

 

Το ιστολόγιο του Κέντρου (supportwomenkastoria.blogspot.com) έχει πάνω από 170 αναρτήσεις και έχει δεχθεί πάνω από 28.500 επισκέψεις, ενώ η σελίδα στο facebook έχει πάνω από 1.450 ακόλουθους.

 

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Σε συνεργασία με το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: υποβάλαμε περίληψη και παρουσιάσαμε εργασία στο Πανελλήνιο συνέδριο Συμβουλευτικής στην Πάτρα.

-Υποβάλαμε και έγινε δεκτή περίληψη στο προσεχές συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας. -Ξεκινήσαμε τη μετάφραση και στάθμιση ερωτηματολογίου (HITS) ανίχνευσης ενδοοικογενειακής βίας για χρήση σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κέντρου απεστάλησαν 16 Δελτία Τύπου και παραχωρήθηκαν 10 ραδιοφωνικές και 11 τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν 12 άρθρα σε εφημερίδες τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε μια σειρά παράλληλων δράσεων με στόχο να επικοινωνήσουν στο κοινό το σκοπό των δομών για την αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως επίσης και τους τρόπους που μπορεί να προαχθεί η πρόληψη.

Επιγραμματικά αξίζει να σημειωθούν τα εξής :

 • πραγματοποίηση 2 βιωματικών εργαστηρίων για την εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το γυναικείο πληθυσμό του νομού
 • προβολή ταινίας σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Καστοριάς
 • ενημέρωση με βιωματικό χαρακτήρα σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και σε πολιτιστικούς συλλόγους του νομού
 • Πέντε ημερίδες ενημέρωσης και εισηγήσεις των στελεχών του κέντρου σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Καστοριάς καθώς και με το ΑΤΕΙ Καστοριάς
 • Διοργάνωση παραλίμνιας ποδηλατοδρομίας με στόχο την προώθηση του μηνύματος κατά της βίας των γυναικών
 • συμμετοχή των στελεχών στα δύο Run Greece που έλαβαν χώρα στην πόλη μας, με ενημερωτικό περίπτερο και διανομή ενημερωτικού υλικού
 • παρουσίαση του βιβλίου «Κράτα με σφιχτά» της Dr. Sue Johnson που αφορά στις σχέσεις ζευγαριών
 • καθιέρωση ημέρας μνήμης για τη φοιτήτρια Ανδριάννα Γαρδικιώτη που δολοφονήθηκε από το σύντροφό της
 • βιωματικό εργαστήριο στους μαθητές της Α΄ λυκείου του 9ου Λυκείου Πατρών κατά την εκπαιδευτική τους εκδρομή στην πόλη μας
 • πραγματοποίηση ημερίδας για τη Διεθνή Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας σε συνεργασία με τους γυναικείους συλλόγους του νομού
 • συμμετοχή με εισήγηση σχετικά με το χαρακτήρα και τις υπηρεσίες της δομής σε ημερίδα κατά τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στο 40ο προσυνέδριο Μακεδονίας και Θράκης
 • συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Ευόσμου, προβολή της δεύτερης εκστρατείας μας
 • διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στο δήμο Γρεβενών, συνεργασία των δυο δήμων ώστε να παραπέμπονται τα περιστατικά βίας στο κέντρο μας
 • αναφορά των στοιχείων επικοινωνίας της δομής στους λογαριασμούς ύδρευσης
 • συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς χαριστικού bazaar βιβλίου και βιωματικού εργαστηρίου για παιδιά σχολικής ηλικίας.
 • ενημερώσεις γυναικών στις τοπικές κοινότητες της Καστοριάς σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού
 • διοργάνωση πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Δήμου Καστοριάς
 • Επικόλληση αφισών και διανομή ενημερωτικού υλικού εντός των οχημάτων των ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ Καστοριάς
 • Διοργάνωση του πρώτου Walk For Freedom στην Καστοριά σε συνεργασία με την A21 Campaign με αφορμή την ημέρα ενάντια στη σωματεμπορία.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015 δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε όλα ανεξαιρέτως τα λύκεια του Νομού Καστοριάς αναφορικά με θέματα ισότητας, διαφυλικών σχέσεων και κακοποίησης. Ειδικότερα, στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά 857 μαθητές σε 47 τμήματα, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, χωρίστηκαν σε 188 ομάδες εργασίας και υλοποίησαν βιωματικές δράσεις αναφορικά με τους μύθους και τις πραγματικότητες γύρω από την έμφυλη βία.

 

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

 

Για τη δικτύωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς, έγινε μια σειρά από ενέργειες και επαφές με ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις, με στόχο την ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών για τις ωφελούμενες του Κέντρου. Οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ξεπερνούν τους 90.

 

 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Με αφορμή την εξυπηρέτηση αιτημάτων γυναικών, οι οποίες έχριζαν άμεσης επισιτιστικής και υλικής βοήθειας, απευθύναμε πρόσκληση στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Κέντρου μας, αλλά και του τοπικού έντυπου και ραδιοφωνικού τύπου με σκοπό να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης και υπόδησης και βρεφικά και σχολικά είδη. Στην ως άνω πρόσκληση μας ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι προσήλθαν στο Κέντρο και προσέφεραν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμακευτικών ειδών, καθώς και πληθώρα ρούχων, παπουτσιών, βιβλίων και παιχνιδιών. Τα ανωτέρω είδη μοιράστηκαν στις γυναίκες προκειμένου να ικανοποιήσουν κατά το δυνατόν τις ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους.

 

 

Το έργο ολοκληρώνεται 30.11.2015 και ευελπιστούμε στη συνέχισή του.

 

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ