Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Απευθείας ανάθεση 55.800 € για διακομιδές ασθενών του Μαμάτσειου σε ιδιώτη – “Είναι παράνομες οι αναθέσεις” λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Στην απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία του έργου διακομιδής ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο, προχώρησε η διοίκηση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Στην απόφαση που δημοσιεύεται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ,

αναφέρεται ότι  αναθέτει «την διακομιδή ασθενών στην εταιρεία «ΟΙΚΟΔΙΑΓΝΩΣΗ Ι.Κ.Ε.», έναντι μηνιαίου κόστους 18.600 € με Φ.Π.Α.» και για χρονικό διάστημα 3 μηνών. Δηλαδή το νοσοκομείο μόνο για τους 3 μήνες θα δαπανήσει το ποσό των 55.800 €. Στην απόφαση  αναφέρεται ότι εκτός του παραπάνω ποσού το νοσοκομείο έχει δεσμεύσει για το 2024 το ποσό των  250.299,99 € για την πληρωμή της συγκεκριμένης δαπάνης. Άρα για το 2024 το νοσοκομείο Κοζάνης θα ξοδέψει μόνο για την διακομιδή ασθενών που λαμβάνουν εξιτήρια το ποσό των 306.099 €.

Τι συμβαίνει με τις διακομιδές ασθενών

Σύμφωνα με απογραφικά στοιχεία του  2022  που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Θωμάς Σαραφίδης το ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας κατά μέσο όρο το μήνα έκανε 1700 διακομιδές εκ των οποίων οι 200 αφορούσαν την διακομιδή ασθενών σε τριτοβάθμια ιδρύματα εκτός Περιφέρειας, οι 1000 αφορούσαν επείγοντα περιστατικά που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εντός της Περιφέρειας  και 500-600 δευτερογενείς διακομιδές δηλ. εξιτήρια και επανεξετάσεις από τα  νοσοκομεία της Περιφέρειας. Με λίγα λόγια οι δευτερογενείς διακομιδές των νοσοκομείων αφορούν περίπου το 35% του έργου διακομιδών που μέχρι πρόσφατα εκτελούσε το ΕΚΑΒ. Το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη απόφαση του απάλλαξε το ΕΚΑΒ από τις δευτερογενείς διακομιδές προτρέποντας τα νοσοκομεία να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση.

Αρκετά νοσοκομεία της Περιφέρειας μεταξύ αυτών και της Κοζάνης αντί να αναλάβουν με ίδια μέσα την διακομιδή των ασθενών τους, προχώρησαν στην ανάθεση του έργου των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρίες. Το γεγονός καυτηρίασε με ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία παρανομούν καθότι υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, χωρίς οι τελευταίες να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα». Μάλιστα επισημαίνουν ότι «με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλίνες ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους».

Η απόφαση του νοσοκομείου Κοζάνης να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου διακομιδών σε ιδιωτική εταιρία προξενεί πλείστα ερωτηματικά καθότι το νοσηλευτικό ίδρυμα διαθέτει δύο ασθενοφόρα τα οποία αυτή την στιγμή χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ δυτ Μακεδονίας στις καθημερινές του ανάγκες. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Θωμάς Σαραφίδης μιλώντας στο vetonews επιβεβαίωσε ότι το ΕΚΑΒ χρησιμοποιεί τρία ασθενοφόρα, δύο από το Μαμάτσειο και 1 από το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας κι ότι από την στιγμή που ζητήσουν να τα επιστρέψουμε εμείς σε διάστημα 24 ωρών μπορούμε να τα παραδώσουμε αφού πρώτα προχωρήσουμε όπως προβλέπεται σε συστηματικό καθαρισμό και απολύμανσή τους.

Εξήγησε ακόμη ότι οι δευτερογενείς διακομιδές όπως εξιτήρια ασθενών μεταφορά τους για εξετάσεις κλπ. που  τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούσαν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ γινόταν εις βάρος των εκτάκτων περιστατικών που έπρεπε να διευθετήσει το Κέντρο άμεσης βοήθειας, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές που έχρηζαν άμεσης διακομιδής τους σε πλησιέστερο νοσοκομείο.

Επίσης, η απόφαση της διοίκησης προξενεί ερωτηματικά και για έναν επιπλέον λόγο. Το νοσοκομείο θα μπορούσε να προσλάβει προσωπικό όπως τραυματιοφορείς νοσοκόμους και οδηγούς (δηλαδή πληρώματα ασθενοφόρου) από την επικαιροποημένη λίστα επικουρικού προσωπικού που είναι αναρτημένη στους πίνακες της 3ης ΥΠΕ (κλικ εδώ) όπου ανήκει το νοσοκομείο Κοζάνης και μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω προσθέτει ότι για το Μαμάτσειο Κοζάνης  υπάρχουν εγκεκριμένες 7 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρου, αντίστοιχα 5 θέσεις για το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και 4 για το νοσοκομείο Γρεβενών.

Το vetonews στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας απευθύνθηκε στην διοίκηση του νοσοκομείου Κοζάνης ρωτώντας για την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω και γιατί δεν προχώρησε στην πλήρωση των θέσεων επικουρικού προσωπικού από την λίστα κατάταξης που υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2023 αλλά εδώ και 7 ημέρες δεν έχουμε λάβει απάντηση παρόλο που ο διοικητής κ. Σιόλος μας διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στην ερευνά μας.

Επίσης, στην ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε το έργο διακομιδής ασθενών απευθύναμε το ερώτημα εάν το ασθενοφόρο που διαθέτει είναι ιδιοκτησίας της η το επινοικιάζει από άλλη εταιρία.  Αντί απάντησης επικοινώνησε μαζί μας ο δικηγόρος κ. Γιάννης Παπακωσταντίνου ο οποίος δήλωσε ότι οι πελάτες του δεν θα απαντήσουν στο ερώτημα που τους θέσαμε καθότι το συγκεκριμένο στοιχείο ανήκει στα επιχειρηματικά μυστικά της εταιρίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα της επινοικίασης των ασθενοφόρων η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση της κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι παρανομούν καθότι “υπογράφουν μη νόμιμες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να λειτουργούν ασθενοφόρα”. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει στην ανακοίνωση της (κλικ εδω) ότι με  το ισχύον θεσμικό πλαίσιο «άδειες για ασθενοφόρα μπορούν να διαθέτουν μόνο ιδιωτικές κλίνες ή ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο για τους δικαιούχους».

Στο πλαίσιο της ερευνάς μας μιλήσαμε με επαγγελματίες  διασώστες του ΕΚΑΒ που γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια των διακομιδών του Μαμάτσειου νοσοκομείου. Μας εξήγησαν ότι με ένα καλό προγραμματισμό από το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου μπορούν να εξυπηρετηθούν πλουσιοπάροχα όλες οι δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, επανεξετάσεις κλπ) ακόμη και τα Σαββατοκύριακα αργίες με δύο βάρδιες ασθενοφόρων και έξι άτομα προσωπικό. Η δαπάνη αποδοχών των επικουρικών  δεν θα είναι πάνω από 10.800 €/μήνα ποσό αρκετά λιγότερο από την απευθείας ανάθεση στην ιδιωτική εταιρία.

του Σπύρου Κουταβά

 

H απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης Δ. Σιόλου:

Αξιότιμε κ. Κουταβά,

Σε απάντηση στα πλαίσια της δημοσιογραφικής σας έρευνας, των ερωτημάτων που θέσατε, και έχοντας ως στόχο την αμέριστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με τον Ν.4999/2022 (ΦΕΚ Α 225-07-12-2023) άρθρο 40 Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Ε.Σ.Υ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας:“ οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους, δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών του πρώτου εδαφίου, τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147)”.

Κατόπιν του από 04-07-2023 εγγράφου της Προέδρου του ΕΚΑΒ για την απεμπλοκή του ΕΚΑΒ από τις διακομιδές ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους (εξιτήρια) και εν συνεχεία της από 15-01-2024 ανακοίνωσης του εργασιακού σωματείου Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Μακεδονίας ότι θα απέχει από τις δευτερογενείς διακομιδές από την 01-02-2024,το Νοσοκομείο μας προέβη αρχικώς σε πρόσκληση και εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση σε υπηρεσία μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων τον 8ο και 9ο μήνα αντιστοίχως του έτους 2023, οι οποίες κατέστησαν αμφότερες άγονες. Λόγω των παραπάνω, το Νοσοκομείο στις 2/2/2024 προέβη σε πρόσκληση διαπραγμάτευσης προς εταιρία μίσθωσης  αδειοδοτημένων   ασθενοφόρων,   όπου  και  έγινε  ανάθεση  στην αδειοδοτημένη εταιρεία ασθενοφόρων, έναντι μηνιαίας δαπάνης 16.000,00€ συμπερ. Φ.Π.Α. για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.

Το Νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4δ/Γ.Π.οικ.50379/6-6-2014 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, περί παραχώρησης χρήσης οχημάτων Νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο, που χρησιμοποιείται σε εξορμήσεις αιμοδοσίας, μη κατάλληλο για διακομιδές ασθενών λόγω μη στελέχωσής του με εξειδικευμένο πλήρωμα. Επιπροσθέτως, στις επικουρικές λίστες της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι (7 υποψήφιοι εκτός από έναν ο οποίος έχει προσληφθεί σε άλλο φορέα) έχουν απορριφθεί διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης. Παρόλα αυτά το Νοσοκομείο μας από τις 5-12-24 έχει αιτηθεί, σε περίπτωση που προκύψουν υποψήφιοι, την έγκριση τεσσάρων (4) επικουρικών του κλάδου Δ.Ε. Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Στα πλαίσια λοιπόν όλων αυτών των συνθηκών δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους ασθενείς μας εκτεθειμένους ταλαιπωρώντας αυτούς και τις οικογένειές τους με διαδικασίες που στην προκειμένη φάση της αποθεραπείας τους δε θα πρέπει να τους απασχολεί.

Στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΛΙΟΣ

 

Πηγή: Vetonews.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ