email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Απεταξάμην! *Του Δημήτρη Ψευτογκά

Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας, αποτελεί το βασικό θεμέλιο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δεν μπορεί δε κανείς να αποστεί από αυτές τις γενικές αρχές.Από το σύνολο των νομικών κανόνων και αρχών, που διέπουν την Διεθνή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα μας προκύπτει, κατά τρόπο αναμφισβήτητο, ποιοι δικαιούνται προστασίας ως πρόσφυγες, τα δικαιώματα  τους και τις υποχρεώσεις των κρατών και των επισήμων αρχών έναντι αυτών. Αυτό πρέπει να μην λησμονείται από κανέναν, ιδιαίτερα από εκείνους που είναι μαθημένοι στην άρνηση είτε ως απόρροια ρατσιστικών αντιλήψεων είτε ως μια στείρα άρνηση της πραγματικότητας λόγω αδυναμίας διαχείρισης και επίλυσης ενός προβλήματος.
Η άρνηση ήταν αναμενόμενη στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών παρουσία Αρχών,Τοπικών Φορέων και πολιτών. Αιτία η φημολογία και οι διαρροές για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων 1500 θέσεων, στη θέση Πατώματα, 2 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, εκεί όπου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για την μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων 3 γειτονικών χωριών από τον καταστροφικό  σεισμό του 1995.
21 χρόνια μετά περιμένουν οι δικοί μας “πρόσφυγες”…
Σε λίγες μέρες λέγεται ότι σε εκατοντάδες κοντέινερς που θα στηθούν θα φιλοξενηθούν 1500-3000 πρόσφυγες!
Απληροφόρητοι πολίτες ή “ενημερωμένοι” με συγκεκριμένες πληροφορίες γέμισαν την μικρή αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τους διαδρόμους.
Η συνεδρίαση κινήθηκε σε ένα κλίμα έξαψης, αντεγκλήσεων, διακοπών, οργής συγκεκαλυμμένου ρατσισμού και άκρατου λαϊκισμού.
Αδύνατον να διατυπωθεί άλλη άποψη από την προειλημμένη!
Μια δυναμική ομάδα χρυσαυγιτών έδρασε ανενόχλητα, προπηλακίζοντας και διακόπτοντας… Για δύο ώρες που μίλησαν οι “αρχές” με απεριόριστο χρόνο βγήκαν τα “μαχαίρια”!
 Η μετάθεση ευθυνών και το”νίψιμο των χειρών” έφερε μια ανεπίτρεπτη “κολοκυθιά” που όχι μόνο  εξέθεσε την τοπική και περιφερειακή ηγετική ομάδα, αλλά κατέδειξε σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη σε ποίων χέρια εναπόθεσε τις τύχες του….
Οι αδυναμίες “χτυπητές”….
Το “αλαλούμ” αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην προ μηνών διαχείριση 140 προσφύγων που φιλοξενήθηκαν για δύο βραδιές…
Φαντασθείτε τι πρόκειται να συμβεί με έναν δεκαπλάσιο αριθμό προσφύγων!
Η πατρίδα μας συμμετέχει σε συμμαχίες, διεθνείς οργανισμούς, ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.
Έχει ευθύνες και υποχρεώσεις.
Οι επεμβάσεις, οι πόλεμοι σε αυτές τις περιοχές δεν γίνονται ξεκομμένοι από τα δικά μας συμφέροντα, την ενεργητική συμμετοχή ή την παθητική μας ανοχή.
Δεν είμαστε αθώοι του αίματος τούτου και του προσφυγικού κύματος…
  Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε ο αριθμός των προσφύγων να κατανέμεται αναλογικά σε όλα τα κράτη – μέλη, πρωτίστως αναλόγως του πληθυσμού αυτών.

Αυτό βέβαια δεν τηρείται και βλέπουμε τείχη και συρματοπλέγματα παντού με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και να διαβιώνουν αυθαίρετα και επικίνδυνα, σε άθλιες συνθήκες, υφιστάμενοι κάθε είδους εκμεταλλεύσεις από παντοειδείς επιτήδειους κομιστές αλλοτρίων συμφερόντων.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα εκτάκτως δεν μπορεί να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν ούτε μπορεί να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες των εμπλεκομένων στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Πρώτον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες για την πολιτική και πρακτική διαχείριση του προβλήματος και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Η πολιτική ενθάρρυνσης προσφυγικών ροών, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η απουσία ελέγχου και η αδυναμία ενός οργανωμένου και συγκροτημένου μηχανισμού υποδοχής και διαχείρισης μας έφεραν προ τετελεσμένων.

Ακόμα χειρότερο…  Μετά τις “θάλασσες δίχως σύνορα” και τα “ηλιάσματα στις πλατείες”  ήρθε η προσέγγιση του ζητήματος  αριθμητικά και πρόχειρα με μετάθεση του προβλήματος  εκεί που δεν υπάρχει κοινωνική αντίσταση ή αντίδραση χωρίς να συνυπολογιστούν δημογραφικοί, οικονομικοί και εθνικοί παράγοντες….

Η ελεύθερη κίνηση των προσφύγων χωρίς να έχει κριθεί το αίτημα ασύλου που ψηφίστηκε με νόμο πρόσφατα δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας και για τους ιδίους τους πρόσφυγες και για τους πολίτες της χώρας.
Υποβοηθεί την τέλεση αξιόποινων πράξεων, θέτει σε δοκιμασία θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και ταυτόχρονα διευκολύνει το έργο των κάθε λογής διακινητών δηλ. της εμπορίας ανθρώπων.

Έτσι βρισκόμαστε να συζητάμε σήμερα για απροσδιόριστο αριθμό χιλιάδων προσφύγων που θα φιλοξενήσουμε σε ανύπαρκτες εγκαταστάσεις, χωρίς διαβούλευση, χωρίς εν τέλει την αναλογικότητα των βαρών σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο….
Υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Δεσκάτης ήταν ο μοναδικός δήμος σε περιφερειακό επίπεδο που προ τριών ετών είχε αποδεχτεί να παραχωρήσει χώρο για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων.
Ο νυν Δήμαρχος Δεσκάτης εμφανίστηκε στην τελετή απονομής του παγκοσμίου πρωταθλήματος Εnduro, όμως σήμερα δεν τον διέκρινα στους Φορείς…

Ο τοπικός βουλευτής-κυβερνητικός- δεν πολυασχολείται με το προσφυγικό παρά τις τέσσερις τελευταίες μέρες( καθ’ομολογίαν του) αλλά με το “σοβαρότερο” ζήτημα του Αστεροσκοπείου Όρλιακα για το οποίο εξέδωσε και δελτίο τύπου … 

Μπορεί να είπε μεν κάποιες αλήθειες και να έβγαλε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Γρεβενών στη “΄σέντρα”, αλλά δεν μπορεί να περισωθεί με το αμίμητο:
” Ότι αποφασίσετε θα το παλέψω”!

Από την τοποθέτησή του αποδείχτηκε ότι από τις τοπικές ηγεσίες “παίζεται παιχνίδι” στις πλάτες του λαού με αδιαφάνεια, πίσω από κλειστές πόρτες και συσκέψεις, με επιδιώξεις που δεν έχουν στόχο την επίλυση προβλημάτων με γνώμονα το καλό του τόπου και των πολιτών αλλά το ίδιο συμφέρον και την πολιτική επιβίωση τους…

Όμως δεν μπορεί να ψηφίζει για θέματα που αφορούν τρείς γενιές Ελλήνων και άπτονται της επιβίωσης του λαού, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας της χώρας, να μην ρωτάει κανένα και για το ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων, να έχει υπεραυξημένη “δημοκρατική¨” ευαισθησία και να θέλει να μάθει τις απόψεις και θέσεις της κοινωνίας για να τις παλέψει!

Δεύτερον

Η Περιφερειακή Αρχή συμπεριφέρεται ως διορισμένη και σε απόλυτη εξάρτηση από την κεντρική κυβέρνηση και όχι ως εκλεγμένη και λογοδοτούσα στο λαό  απ’ όπου πηγάζει η εξουσία της και το κυριότερο ως σκεπτόμενη την εκλογική δυναμική της ανά Περιφερειακή ενότητα και όχι την δυνατότητα φιλοξενίας, τις υπάρχουσες υποδομές και την αναλογικότητα συμμετοχής στα βάρη…

Η συμπεριφορά των παραγόντων των Περιφερειακών Αρχών Αποκεντρωμένης και Αυτοδιοικούμενης είναι μεροληπτική για τα Γρεβενά και εμφορείται λίαν επιεικώς  από μιαν ελαφρότητα προσεγγίσεως…

Αυθαιρετεί επικινδύνως, λαϊκίζει και πορεύεται εν “κρυπτώ και παραβύστω” με συμφωνίες παρασκηνίου καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας….

Η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής δεν στερείται ευθυνών.

Μάλιστα η πρόταση για τα “Πατώματα” που σήμερα συζητούμε εκπορεύτηκε από την ίδια χωρίς καμιά προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση.
Μπορεί να ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι την πρόταση την έκανε στην “πρώτη φάση” και ήταν “προσωρινή” αλλά λησμονεί ότι
ενίοτε γίνονται αποδεκτές και επειδή ζούμε στην Ελλάδα ισχύει το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”.

Όμως τώρα που είδε την καυτή πατάτα στα χέρια του, συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλαγή από κάθε ευθύνη.

Λυπούμαι που βλέπω αυτή την γενικότερη εκπροσώπηση σε όλα τα αναφερόμενα επίπεδα.

Κατώτερη των περιστάσεων.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν θα λείψει ούτε στα επόμενα χρόνια!
Χρειάζεται σχεδιασμός, προγραμματισμός και μόνιμες και σταθερές λύσεις!
Η περιφέρειακή μας Ενότητα μπορεί να έχει πολλά προβλήματα, υπανάπτυξη και ανεργία.
Δεν υπάρχουν όμως προβληματικές περιοχές παρά μόνο προβληματικές πολιτικές και πολιτικοί!
Το πάθημα με την τυφλή αντιμνημονιακή υστερία θα πρέπει να γίνει μάθημα. 
Μας οδήγησε σε εκατονταετή υποτέλεια και αμέτρητα δεινά και βάρη στον απλό λαό αφού μετατράπηκαν σταδιακά όλοι οι ακραιφνείς “αντιμνημονιακοί” σε πειθήνιους “μνημονιακούς” με έπαθλο μια πρωθυπουργία !
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι νίκησε η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση…
Η συντήρηση έκανε μια θεαματική ενωτική σύγκλιση συμπεριλαμβάνοντας ακραίους και αντίστοιχες πολιτικές.
Κατέδειξε πόσο συγκυριακή και απολίτικη ήταν η σύμπλευση με τμήμα της κεντροααριστεράς και πόσο οι ελπίδες αλλαγής των πολιτικών τοπικών πραγμάτων και του τόπου μας πρόχειρα, χωρίς προγραμματική βάση και στρατηγική πόσο επιζήμιες αποδεικνύονται καθημερινά!

Αν πρέπει να σηκώσουμε βάρη θα πρέπει κατ’ εμέ να είναι αναλογικά, να συμπεριλαμβάνουν πέραν των άλλων και πολιτικές ενσωμάτωσης με τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Αριθμός προσφύγων μικρότερος του 5% του πληθυσμού της ΠΕ Γρεβενών.
 2. Χρονοδιάγραμμα παραμονής
 3. Στεγασμένοι χώροι και φυλασσόμενοι εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και των δύο Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης.
  4 Επαρκής χρηματοδότηση για την διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης
  5. Εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
  6. Περιφερειακός σχεδιασμός, εκπόνηση ολοκληρωμένου πενταετούς περιφερειακού σχεδίου με ευρεία διαβούλευση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.   Δημήτρης Ψευτογκάς

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ζητείται για εργασία
Ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
ΔΥΑΡΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα- Εμμανουήλ Παππά
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-ΠΑΡΟΔΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-Φαρδυκάμπου
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ-Εμμ.Παππά-40.000
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ